Δευτέρα, 16 Μαϊος 2011 21:08

Συνεδρίαση του ΣΤΟ Μεσσήνης για την αντιπυρική περίοδο

Γράφτηκε από την

Αρκετά καλά προετοιμασμένος είναι ο Δήμος Μεσσήνης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Πυροσβεστική, εθελοντές και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσληφθούν οι εποχικοί οδηγοί και χειριστές για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των πρανών των δρόμων, καθώς και να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε πυροσβεστικούς κρουνούς και άλλες υποδομές. Επίσης, πρόκειται να τοποθετηθούν ασύρματοι στα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου, προκειμένου να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Πυροσβεστική.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος ξεκαθάρισε καταρχάς πως ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει εθνικούς κι επαρχιακούς δρόμους - κάτι που είπε πως θα πρέπει άμεσα να φροντίσουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αντίστοιχα. Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη να παραχωρηθεί στο Δήμο Μεσσήνης η δυνατότητα να έχει σήμα του συστήματος διαχείρισης κρίσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σε περίπτωση συμβάντος στην περιοχή του.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχος Βασίλης Καπέλιος, ενημέρωσε πως το Πυροσβεστικό Σώμα με νεότερη διαταγή του επιτρέπει την παρουσία αξιωματικού κατά τη χρήση του εν λόγω συστήματος. Πρότεινε επίσης την ίδρυση ενός εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή - καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας ο δήμος να καλύπτει κάποια έξοδα, ώστε εθελοντικές ομάδες με έδρα την Καλαμάτα να καλύπτουν το πυροφυλάκιο που ετοιμάζεται στο Ραδοβούνι. Το φυλάκιο αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιδήμαρχο Ν. Φύκιρη, θα είναι έτοιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση τέθηκαν και οι ανάγκες των εθελοντών για λάστιχα, αποκατάσταση ζημιών, εκπαίδευση  κ.λπ.
Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τζίνα Μαραβά και μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος οι εξής: Ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Μανώλης Κοβάτσης. Η ανθυπολοχαγός Σταυρούλα Γαμβρουλά από το ΚΕΔΒ. Ο σμήναρχος Αρχιμήδης Γρηγοριάδης από την 120 ΠΕΑ - ο οποίος ξεκαθάρισε πως λόγω αυξημένου επιχειρησιακού φόρτου, φέτος η μονάδα δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση ανάγκης. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης Δημήτρης Σαλαντής. Η εκπρόσωπος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης Ντίνα Αντωνάκου. Ο Ανδρέας Χριστόπουλος και ο Γιώργος Καρούντζος από την Εθελοντική Ομάδα του Συλλόγου Περαίων "Η Αγία Σωτήρα". Ο Μανώλης Αλοίμονος από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Καλαμάτας. Ο Χρήστος Καραμπάτος από το Σύλλογο Εθελοντών Δασοπροστασίας Μεσσηνίας (ΕΔΑΣΜΕ). Ο Χρήστος Παντζής από το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο Εκτακτης Ανάγκης. Ο Κωνσταντίνος Βλαχονικολός από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4. Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ). Η Κατερίνα Τσατά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η Γ. Λαμπροπούλου από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.
Τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Χατζή Αντωνία Βαμβακά, Μηλιώτη Κώστας Διαμαντόπουλος και Πανιπερίου Χρήστος Καπετανάκης, ενώ από το δήμο συμμετείχαν ακόμα ο Διονύσιος Κούβελας ως εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας, ο Δημήτρης Κουτέλας από το Γραφείο Κίνησης και ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής.