Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 16:03

Δήμαρχος και πρόεδρος Καλού Νερού διαφωνούν για τη “Γαλάζια Σημαία”

Γράφτηκε από τον

Ουδεμία ευθύνη έχει ο Δήμος Τριφυλίας για την αφαίρεση της "Γαλάζιας Σημαίας" από το Καλό Νερό, υποστήριξε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας. Ούτε έχει υπαιτιότητα ο δήμος, είπε - επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσει το θεσμό των "Γαλάζιων Σημαιών", λέγοντας ότι είναι σε μαρασμό. Ανέφερε δε ότι η διεκδίκησή τους δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή του δήμου. 

Την ίδια στιγμή όμως, με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου μιλά για «βήματα προς τα πίσω, προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον» - καταλογίζοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή που δεν φρόντισε έγκαιρα για την πρόληψη ναυαγοσώστη, καθώς αυτή θεωρεί ότι ήταν και η κύρια αιτία αφαίρεσης της σημαίας.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο Π. Κατσίβελας είπε τα εξής: 

«Τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ότι από ανεπάρκεια του δήμου ή από αδιαφορία του δήμου χάθηκε μια "Γαλάζια Σημαία" στην περιοχή του Καλού Νερού, με αποτέλεσμα να είναι ένα στοιχείο υποβάθμισης της περιοχής και της αξίας. Πάντα τη σημαία στην παραλία του Καλού Νερού τη διεκδικούσε η ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργεί εκεί. Γνωρίζετε ότι αυτή η μονάδα έκλεισε και ξαναλειτούργησε τώρα εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν. 

Ο δήμος για την υποστολή της σημαίας αυτής δεν έχει καμία ευθύνη, και δεν ήταν ποτέ και στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να διεκδικεί "Γαλάζιες Σημαίες" αλόγιστα. Αυτό που θέλω να κάνω σαφές είναι ότι δεν σημαίνει πως μια περιοχή που έχει "Γαλάζιες Σημαίες" χαρακτηρίζεται και σαν καλύτερη παραλία. Η απόδειξη που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες στο Δήμο Τριφυλίας όπως είναι η Χρυσή Αμμος, ο Λαγκούβαρδος, η Ελαία. 

Ηδη ο θεσμός της "Γαλάζιας Σημαίας" είναι σε μαρασμό και δεν ξέρω από εδώ και στο εξής αν αξίζει να ασχολούμαστε ιδιαίτερα με αυτό το αντικείμενο».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε στο ζήτημα των ναυαγοσωστών, λέγοντας ότι έχει προκηρύξει θέσεις για 7 ναυαγοσώστες, όμως μετά από δύο διαγωνισμούς έχει καταφέρει να πάρει 3. Ο δήμος, είπε, έχει κάνει όλες απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τους λουόμενους της περιοχής. Τόνισε πως δεν έχει σκάφη για τους ναυαγοσώστες, όπως προβλέπεται, και μίλησε για τα ευτράπελα του ελληνικού κράτους, καθώς ο δήμος εγκαλείται γιατί δεν έχει σκάφη, τη στιγμή που το ίδιο το Λιμενικό Σώμα δεν έχει κανένα σκάφος στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο κ. Κατσίβελας ήταν κατηγορηματικός, ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκε κάποιος στο γραφείο του από τους επαγγελματίες του Καλού Νερού για τη διεκδίκηση της σημαίας, ούτε υπήρχε κάποιο αίτημα επίσημα. 

Από την άλλη, σε δηλώσεις του ο Σπ. Παπαηλίου υπογράμμισε: 

«Επί δημαρχίας Κώστα Κόλλια και μετά είχαμε συνέχεια "Γαλάζια Σημαία" στο Καλό Νερό. Φέτος για πρώτη φορά, για λόγους που δεν έχουμε μάθει ακόμη, αφαιρέθηκε η "Γαλάζια Σημαία". Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αλλάζει η ποιότητα των νερών, καθώς οι ακτές μας και τα νερά είναι πεντακάθαρα. Μας θλίβει όμως και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει στο μέλλον. 

Από την μεριά του δήμου δεν έχουμε ενημερωθεί για τους λόγους που έγινε αυτό, ούτε έχουμε ενημερωθεί για τη μη ύπαρξη ναυαγοσώστη και πού οφείλεται αυτό. Αυτά είναι βήματα προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον. Υπάρχει ευθύνη στο δήμο, αυτός είναι που ορίζει τους ναυαγοσώστες. Επρεπε να είχαν γίνει οι ενέργειες νωρίτερα και να είχαν βρει - καθώς η απουσία ναυαγοσώστη ήταν ο κύριος λόγος αφαίρεσης της σημαίας».

Κ.Μπ.