Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 08:38

Για να ξεπεράσει τη διαφωνία των άλλων δήμων ο Νίκας προτείνει: Καλαμάτα - Ριζόμυλος μέχρι τον... Πάμισο!!!

Γράφτηκε από τον
Για να ξεπεράσει τη διαφωνία των άλλων δήμων ο Νίκας προτείνει: Καλαμάτα - Ριζόμυλος μέχρι τον... Πάμισο!!!

Επιμένει στη χρηματοδότηση και κατασκευή του νέου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος με ΣΔΙΤ, από τα 35 δισ. ευρώ του πακέτου Γιούνκερ, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας. Μάλιστα, προτείνει ότι αν δε θέλουν να πάει έως το Ριζόμυλο, να φτιαχτεί μέχρι τον Πάμισο, καθώς εκτιμά πως συνδέεται με την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας.

Παρατήρησε ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι κομμάτι του διευρωπαϊκού δικτύου, προτείνοντας να πάει μέχρι το Ριζόμυλο και έως τη Μεθώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο δήμαρχος απέφυγε να σχολιάσει θέσεις και πράξεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαφορετικές από τις δικές του απόψεις και επιδιώξεις.

Συγκεκριμένα, για την απόφαση της περιφερειακής αρχής να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για μελέτη στον υφιστάμενο δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος, προϋπολογισμού 1.353.000 ευρώ, ο κ. Νίκας απάντησε: «Δε μου πέφτει λόγος και δεν επιθυμώ να σχολιάσω αποφάσεις αιρετών οργάνων, ούτε της Περιφέρειας».

Επιμένοντας στη σπουδαία σημασία του έργου, σημείωσε: «Εγώ θα παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, γιατί το 50% αυτού του δρόμου συνδέεται με την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας της Καλαμάτας, από το Νέδοντα έως τον Πάμισο. Είναι η μισή Καλαμάτα. Θα εξακοντίσει την ανάπτυξή της. Και θα επιμένω συνεχώς γι’ αυτό το δρόμο». Διευκρίνισε, μάλιστα, πως «και αν δε γίνει μέχρι το Ριζόμυλο, να γίνει έως τον Πάμισο. Τα συμφέροντα της Καλαμάτας συνδέονται με αυτό το δρόμο».

Για τη χρηματοδότηση επέμεινε ότι «έχουμε το εργαλείο, τα 35 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ. Δε μιλάω για διόδια σε αυτό το δρόμο. Μπορεί να γίνει με επιμήκυνση με τα διόδια σε άλλο δρόμο, σε σύμβαση παραχώρησης. Εγώ δε λέω με ποιον εργολάβο». Εξήγησε πως ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι κομμάτι του διευρωπαϊκού δικτύου. Ας πάει αυτό το δίκτυο μέχρι το Ριζόμυλο και έως τη Μεθώνη, είναι ώριμο έργο».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να ενταχθεί και να γίνει. Είναι μοναδική ευκαιρία. Αν δε γίνει τώρα, δε θα γίνει ποτέ. Είναι ώριμο έργο, αξίας 80 εκ. ευρώ χωρίς τις απαλλοτριώσεις. Χρειάζεται ένας αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη Μεσσηνία, σε πρώτη φάση έως το Ριζόμυλο».

Για τη διαφοροποίηση της περιφερειακής αρχής που θέλει τη χρηματοδότηση του έργου από το τομεακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, παρατήρησε: «Για το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα, αλλά γύρω στο φθινόπωρο. Αν είναι 21 δισ. ευρώ και αφαιρέσεις την ανθρωπιστική βοήθεια και τα συνεχιζόμενα, τα έργα - γέφυρες από το ΕΣΠΑ, τι θα μείνει; Αν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα από το τομεακό του νέου ΕΣΠΑ, ζήτω. Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα».

Γ.Σ.


NEWSLETTER