Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 21:11

Διατηρητέα μνημεία στην Κάτω Βέργα - 3 καλντερίμια και 10 πετράλωνα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Διατηρητέα μνημεία στην Κάτω Βέργα - 3 καλντερίμια και 10 πετράλωνα

Ως διατηρητέα μνημεία στην Κάτω Βέργα χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, 3 καλντερίμια, 10 πετράλωνα και μια βρύση.

Αυτό γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Κατοίκων Βέργας - Καλαμάτας για την Οικολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «Φίλοι της Βέργας», προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 185, ΑΑΠ, 24.8.2015).

Οπως σημειώνεται στην εν λόγω απόφαση, τα 3 καλντερίμια, τα 10 πετράλωνα και η βρύση χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της, «αποτελούν έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης και κατασκευής και είναι ιστορικά συνδεδεμένα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Η υπουργική απόφαση, προστίθεται στην ανακοίνωση, «βασίστηκε σε ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων (7.7.2015), μετά από θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων (12.12.2014). Τα τεχνοκρατικά και ιστορικά στοιχεία τεκμηρίωσης της εισήγησης - γνωμοδότησης προήλθαν από πολυετείς έρευνες, μελέτες και εισηγήσεις κατοίκων της περιοχής μας (κάτοικοι Βέργας - Καλαμάτας για την Οικολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό "Φίλοι της Βέργας") και από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΘ».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το αίτημα υποστηρίχθηκε στις συνεδριάσεις του ΚΣΝΜ από τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Πατσαρίνο και τον εκπρόσωπο των "Φίλων της Βέργας" Κωνσταντίνο Μαρκάκη, καθώς και από τους ακόλουθους τοπικούς συλλόγους και δημοτικές παρατάξεις Καλαμάτας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, δεδομένου ότι οι προτάσεις τους ελήφθησαν υπ' όψιν στη γνωμοδότηση και την απόφαση χαρακτηρισμού: Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας, Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης, Σύλλογος Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας "Ευκλής", Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Δημοτική παράταξη Δ. Καλαμάτας "Λαϊκή Συσπείρωση", Δημοτική παράταξη Δ. Καλαμάτας "Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών", Ενωση Καταναλωτών Μεσσηνίας».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER