Τρίτη, 24 Μαϊος 2011 16:37

Ανοιχτή διαβούλευση στις Κροκεές για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Γράφτηκε από την

Μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιάννη Γρυπιώτη πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 23-05-2011 στις Κροκεές,  ανοιχτή διαβούλευση, με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (Δ.Σ.Α.) στο Δήμο Ευρώτα.
Στη διαδικασία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κκ. Ηλίας Παναγιωτακάκος και Δημήτρης Διαμαντάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Π. Αγρανιώτης, Π. Πολολός, οι τοπικοί σύμβουλοι Σαρ. Γορανίτης, Γ. Παναγάκος και Ρ. Γορανίτης καθώς επίσης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Λαγίου, Βασιλακίου και Δαφνίου.
Παράλληλα στη συζήτηση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων και τα πολιτικά κόμματα των Κροκεών.
Οπως διαπιστώθηκε, το πλαίσιο συζήτησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής περιελάμβανε τους εξής άξονες:
Το πλαίσιο της διαβούλευσης είναι ανοιχτό για τους φορείς και τους πολίτες, ώστε τα Τοπικά Συμβούλια να διαμορφώσουν την πρότασή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιάννη Γρυπιώτη προς όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ευρώτα, λαμβάνεται στο πλαίσιο χωροθέτησης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με τη μέθοδο της δεματοποίησης. Ταυτόχρονα, σκοπός είναι να προετοιμαστεί ο Δήμος Ευρώτα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ούτε ο ίδιος ούτε οι πολίτες από την 1η Ιουλίου με το βαρύ πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 34.000 € ημερησίως.
Για τις Κροκεές, η λύση ΑΡΔΕΛΙ – ΜΟΝΑΧΟΛΑΚΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ εκ μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένη από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Η συζήτηση αφορά, αποκλειστικά, στην προσωρινή χωροθέτηση δεματοποιητή σε περιοχή (Τοπική Κοινότητα) για 2 + 1 χρόνια, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, μετά από μελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η μέθοδος της δεματοποίησης είναι η αναγκαιότητα της χρονικής περιόδου που διανύουμε. Σίγουρα, η όποια μέθοδος έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.
Το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έχει πολλές επιστημονικές μεθόδους, όπως προκύπτει από ανάλογες εγκαταστάσεις σε χώρες της Ε.Ε.
Το μοντέλο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αφορά στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Περιφέρεια θα επιφέρει νέες λύσεις, υπερβαίνοντας τον ήδη υπάρχοντα ΠΕΣΔΑ.
Η χωροθέτηση του δεματοποιητή μετά από τη συνολική διαβούλευση θα έχει πλεονεκτήματα στη βάση «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ» όπως:
Μηδενικά τέλη σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και τέλη δήμου
Bonus του τεχνικού προγράμματος
Προτεραιότητα στην προώθηση έργων στο ΕΣΠΑ (μίνι βιολογικό, κλειστό αρδευτικό, ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης, αγροτική οδοποιία, αναγκαία οδικά έργα, ανάπτυξη συνεταιριστικών / αγροτικών προϊόντων, κλπ) κ.ο.κ.
Σε περίπτωση υποδοχής στερεών αποβλήτων άλλου δήμου, όλο το πακέτο των δημοτικών τελών θα εισπράττεται από την Τοπική Κοινότητα που θα χωροθετηθεί ο δεματοποιητής.
Η απόφαση της δημοτικής αρχής κινείται στο πλαίσιο της μη επιβολής του προστίμου της Ε.Ε. ύψους 34.000 € ανά ΧΑΔΑ την ημέρα, προασπίζοντας με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος, τους συμπολίτες μας.
Φυσικά παραμένει εδραιωμένη θέση του Δήμου Ευρώτα
η συλλογή την πηγή – κομποστοποίηση (οικιακή)
η ανακύκλωση, κλπ.
Στην ολοκληρωμένη διαχείριση, μελετούμε μοντέλα και μεθόδους εφαρμογής που να προασπίζουν τη ζωή, την υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των πολιτών, διασφαλίζοντας και το οικονομικό κόστος των στερεών αποβλήτων. Θέλουμε το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης.
Στη συζήτηση έλαβαν το λόγο οι φορείς και πολίτες του Δήμου, οι οποίοι επικεντρώθηκαν:
Στη διαχρονική πορεία των απορριμμάτων και τους αγώνες των πολιτών, ώστε να αποτραπούν σχέδια ενάντια στην υγεία, το περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη των Κροκεών.
Με βάση τα δεδομένα, είναι αντίθετοι και στην τοποθέτηση δεματοποιητή στις Κροκεές, ειδικά στην περιοχή Αρδέλι – Μοναχόλακα.
Διατυπώθηκαν γνώμες γύρω από τη διαδικασία του ΠΕΣΔΑ, όπως διαμορφώθηκε από τη μελέτη του ΦΟ.Δ.Σ.Α., η οποία θεωρείται διάτρητη καταγγελτέα κι αν χρειαστεί, θα προσβληθεί με διαδικασία στο Σ.τ.Ε.
Το κλίμα υπήρξε φορτισμένο, με ζωηρές αντιπαραθέσεις και σαφή προσανατολισμό, ενάντια στη χωροθέτηση δεματοποιητή.
Υπήρξαν και απόψεις που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα συζήτηση και επεξεργασία προτάσεων.
Τώρα, το Τοπικό Συμβούλιο, αφού άκουσε τις θέσεις των φορέων, καλείται ως το αρμόδιο όργανο, να διατυπώσει την τεκμηριωμένη θέση του, σύμφωνα με τα συμφέροντα των Κροκεών και των συμπολιτών του. 

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER