Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 07:48

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε: Δεν θέλουν εθνικό πάρκο στον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας αποφάσισε: Δεν θέλουν εθνικό πάρκο στον Κυπαρισσιακό

Την αντίθεσή του στην δημιουργία εθνικού πάρκου στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας με αυξημένη πλειοψηφία στην προχθεσινή του συνεδρίαση, εμμένοντας παράλληλα και στην παλαιότερη απόφασή του για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Μια ανάπτυξη της περιοχής χωρίς γκρίζες ζώνες, χωρίς αποκλεισμούς χωρίς κενά, όπως είπε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας κατά την κατάθεση της πρότασής του προς το σώμα. Νωρίτερα στις τοποθετήσεις του είχε στρέψει τα βέλη του τόσο κατά του Συλλόγου "Αρχέλων" όσο και κατά του βουλευτή Θανάση Πετράκου, ενώ είχε ανακοινώσει και τις επαφές που έχουν γίνει με πανεπιστήμια και φορείς για τη δημιουργία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που θα προστατεύει την περιοχή.

Από την πλευρά των συνδυασμών των μειοψηφιών επισημάνθηκε ότι το θέμα έρχεται για συζήτηση σε μια άκαιρη χρονική στιγμή, καθώς δεν υπάρχει κυβέρνηση και αρμόδιος υπουργός αυτή τη στιγμή. Επίσης τονίστηκε πως η όποια απόφαση πρέπει να παρθεί μετά από εκτεταμένη ενημέρωση, με την παρουσία ειδικών, γι' αυτό και ζήτησαν να γίνει μια ημερίδα με αυτό το θέμα. 

Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Επαμεινώνδας Βουδούρης καταλόγισε στο δήμαρχο πως όλα αυτά τα κάνει για αντιπολιτευτικούς λόγους και έτσι του είπε ότι λειτουργεί από τις 25 Ιανουαρίου και μετά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Κατσίβελας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν δεχόμαστε να προσδιοριστεί όλη η περιοχή σαν εθνικό πάρκο. Εθνικό πάρκο σημαίνει αναστολή οποιασδήποτε δραστηριότητας, σημαίνει καταστροφή για το βόρειο κομμάτι του δήμου». Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα, τις επαφές σε υπουργεία και τις επισκέψεις στην περιοχή, καταλογίζοντας στον κ. Πετράκο ότι στις επαφές που είχε, παρέκαμψε τους θεσμούς, που είναι ο δήμος. Οπως είπε, «πέρνανε μοιρογνωμόνια και μολύβια και λέγανε ποιες περιοχές θα σώσουν».

Για τον Σύλλογο "Αρχέλων" είπε ότι οι θέσεις του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Του καταλόγισε ακόμη ότι στρέφεται κατά της ανάπτυξης της περιοχής και ότι θέλει να αποκτήσει ένα χώρο τον οποίο θα διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε πως το ότι συγκεκριμένο θέμα μπαίνει μαζί με 17 ακόμη θέματα, δείχνει πόση σημασία τού δίνει η δημοτική αρχή. Οπως είπε, "δεν έχει αλλάξει κάτι και το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θέλουμε εθνικό ή περιφερειακό πάρκο. Εφόσον τίθεται αυτό το θέμα, θα έπρεπε να γίνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση μέσα από μια ημερίδα με ειδικούς, που θα έπρεπε να οργανώσει ο δήμος. Το να συζητάμε γενικά και αόριστα δεν έχει σημασία". Στη δευτερολογία του επέκρινε την δημοτική αρχή που το φέρνει για συζήτηση 15 μέρες πριν τις εκλογές, καταλογίζοντας ότι ο καθένας μιλά έχοντας πίσω του το κόμμα που υποστηρίζει, ενώ θα έπρεπε να είχαν στο μυαλό τους την Τριφυλία.

Ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Επαμεινώντας Βουδούρης επισήμανε πως για ένα έχει αποτέλεσμα η συζήτηση, έπρεπε να ήταν σοβαρή και δεν μπορεί να είναι όταν δεν υπάρχει ένα νέο σχέδιο ΠΔ, αλλά και όταν γίνεται σε μια εποχή που πάμε για εκλογές. Καταλόγισε στη δημοτική αρχή προχειρότητα, όπως και σε άλλα ζητήματα και ειδικά με την χωροθέτηση των απορριμμάτων, αλλά και ότι δεν κάλεσε στην συνεδρίαση τους συλλόγους της περιοχής, τον μελετητή, κάποιους ειδικούς, κάποιους που έχουν βιώσει τι σημαίνει εθνικό και τη περιφερειακό πάρκο. Οπως ανέφερε, "το να λέγεται ότι στο εθνικό πάρκο απαγορεύεται η δόμηση είναι σφάλμα. Είναι σπέκουλα, είναι στο μυαλό του δημάρχου. Ούτε υπάρχει στην Ελλάδα εθνικό πάρκο που να απαγορεύεται τη δόμηση. Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και εμείς το ξεχνάμε. Θέλουμε να ξαναπάμε πίσω το ΠΔ που απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας". Επιτιθέμενος στο δήμαρχο τόνισε πως δεν κάνει καμία πρόταση, αλλά όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για αντιπολίτευση, δίνοντας παράλληλα και τα ΦΕΚ που προβλέπουν δόμηση στα εθνικά πάρκα. Στη δευτερολογία του τόνισε πως δεν καταλαβαίνει κανείς πως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι γενικολογίες δεν βοηθάνε.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι στόχος όλης αυτής της συζήτησης είναι ενόψει εκλογών να φοβηθούν οι μικροϊδιοκτήτες ότι κινδυνεύουν, και να μην ψηφίσουν ΚΚΕ και Αριστερά. Σημείωσε ακόμη πως η συζήτηση δεν έχει κανένα λόγο και μόνος σκοπός είναι να απελευθερωθεί η επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή, η οποία θα είναι και η καταστροφή της.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι είναι κατά του εθνικού πάρκου, αλλά και υπέρ της προστασίας ορισμένων τμημάτων της περιοχής και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούλης επισήμανε πως στο εθνικό πάρκο δεν υπάρχει αντιπρόταση από το δήμο. Και αν δεν υπάρχει πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, δεν μπορεί να σταθεί.

Με εθνικό πάρκο δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και αγροτική περιοχή είπε ο Ανδρέας Μπουγάς.

Για μισές αλήθειες κατηγόρησε τον κ. Βουδούρη ο Γιάννης Αδρακτάς σχετικά με το τι ισχύει στα εθνικά πάρκα.

"Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό" τόνισε ο Παναγιώτης Τσίγγανος, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η χρήση γης.

Πρέπει να υπάρξει ήπιας μορφής ανάπτυξη που θα αναδείξει το περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα τόνισε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελαίας Αρης Σκλάβος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφθούν την περιοχή για να έχουν εικόνα και τόνισε ότι πρέπει να καλεστούν όλοι οι φορείς και υπεύθυνοι για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.

Από το Σύλλογο Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας ο Παύλος Γρέκης τόνισε πως η ουσία δεν είναι πώς θα χαρακτηριστεί, αλλά αν το συγκεκριμένο κομμάτι προς οικοδομοποίηση συνάδει με την περιοχή. Από το Σύλλογο Καλονεριτών ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος τόνισε ότι στην περιοχή πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στην πρόταση του δημάρχου, το Δημοτικό συμβούλιο να εκφραστεί κατά της δημιουργίας εθνικού πάρκου, ψήφισαν όλοι οι παρόντες "υπέρ", εκτός από τον Επαμεινώνδα Βουδούρη και τον Σαράντο Κουκούμη που ψήφισαν "κατά" και τον Δημήτρη Κουτσούλη που ψήφισε "λευκό".

Κ.Μπ.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER