Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 14:48

3 εκατ. ευρώ για έργα στην Τριφυλία σύμφωνα με το νέο τεχνικό πρόγραμμα

Γράφτηκε από τον
3 εκατ. ευρώ για  έργα στην Τριφυλία σύμφωνα με το νέο τεχνικό πρόγραμμα

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας γνωμοδότησε η Επιτροπή Διαβούλευσης που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, κάνοντας μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων ενόψει του σχεδιασμού για τη νέα χρονιά.

Το τεχνικό πρόγραμμα για ακόμη μια χρονιά κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς είναι μόλις 3 εκ. ευρώ, όπως και ο προϋπολογισμός που είναι στα 19 εκ. ευρώ, δηλαδή μικρότερος κατά 2 εκ. περίπου από πέρυσι. Χαρακτηριστικό πάντως είναι, σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, ότι έχει αφεθεί ένα ποσό 550.000  ευρώ προκειμένου να κατανεμηθεί σε έργα που θα προταθούν από την Επιτροπή Διαβούλευσης και εν συνεχεία κατά την κατάρτιση του οριστικού τεχνικού προγράμματος.

Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των πολιτών, εκπροσώπων και φορέων, τα βασικά ζητήματα έχουν να κάνουν με τους αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους, την καθαριότητα, τους αθλητικούς χώρους, έργα βιολογικών καθαρισμών, το λιμάνι της Κυπαρισσίας, αλλά και επιμέρους ζητήματα για κάθε περιοχή. Φυσικά δεν έλειψε η επί μακρόν συζήτηση ζητημάτων ήσσονος σημασίας από αρκετά μέλη της επιτροπής, ζητήματα που μπορούν να λυθούν σε επίπεδο τοπικών αντιδημάρχων και σίγουρα δεν αποτελούν προτάσεις για την κατάρτιση ενός τεχνικού προγράμματος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος γίνεται σε συγκεκριμένα οικονομικά όρια που υπάρχουν, αφήνοντας περιθώριο η κουβέντα στην επιτροπή να έχει ουσία. Αυτό που έχει αλλάξει, είπε, είναι ότι ο δήμος έχει αποκτήσει αξιοπιστία δεν δημιουργεί πλέον ελλείμματα και υποχρεώσεις. Μίλησε για την εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί από τις διαπραγματεύσεις και την λήψη προσφορών ακόμη και για τις απευθείας αναθέσεις από τις οποίες μέσα στο χρόνο έχουν εξοικονομηθεί 198.000 ευρώ. Οι ίδιοι πόροι στο τεχνικό πρόγραμμα φτάνουν τις 800.000 ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι το νέο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει έργα του ΕΣΠΑ, καθώς και ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Βάλτα απεντάχθηκε και έτσι δεν μπορεί να είναι στο νέο τεχνικό πρόγραμμα. Επισήμανε ότι στα έσοδα υπάρχει μια μικρή υστέρηση την οποία απέδωσε στην δυσκολία του κόσμου να πληρώνει, αλλά και στον διαχωρισμό της ύδρευσης αποχέτευσης, καθώς πέρασαν στην ΔΕΥΑΤ. 

ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις στρατηγικές επιλογές του δήμου που είναι η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και ήδη ετοιμάζεται σχετική μελέτη που από τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνει ότι είναι συμφέρουσα. Ενώ χαρακτήρισε "μελέτη" σε εισαγωγικά αυτή που συντάχθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου, που έβγαζε το κόστος της αποκομιδής από ιδιώτες στα 7 εκ. ευρώ. Στρατηγική επιλογή, επίσης είπε, είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Σημείωσε ότι ολοκληρώνονται οι μελέτες για το βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων, τον αγωγό ύδρευσης από το Αλικοντούζι. Για το λιμάνι Κυπαρισσίας είπε ότι υπάρχει επαφή με την Περιφέρεια για ένα master plan,  ενώ μελετητικά έτοιμα  έργα είναι το κάστρο της Κυπαρισσίας, το λιμάνι Μαράθου και περιμένουν την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Επίσης υπάρχουν μελέτες για το Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και για τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι στα 3,023 εκ. ευρώ από τα οποία 1,4 εκ. είναι για έργα της Τεχνικής Υπηρεσίας, 291.000 από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου, 99.000 από το Γραφείο Προγραμματισμού, 10.500 από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, 599.000 για την δημιουργία της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων και μένει ένα ποσό 550.000, για έργα που θα προταθούν μέσα από τον διάλογο που θα γίνει. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καθόλου ΕΣΠΑ ενώ και η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη. "Δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλα βήματα. Πρέπει να βασιζόμαστε το ταμείο μας", κατέληξε.

Ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος έργων Γιάννης Αδρακτάς τόνισε ότι "το περσινό τεχνικό πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί πάνω από 90%, καθώς ήταν πραγματικό. Στα ίδια πλαίσια κινείται και το φετινό έχοντας γίνει λίγο πιο τολμηρό με στόχο να είναι και πάλι υλοποιήσιμο".

Από εκεί και πέρα από στις τοποθετήσεις πολιτών μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έθεσε το ζήτημα επέκτασης ύδρευσης στο Κοπανάκι, τις υψηλές αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν στην περιοχή και την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Να δοθεί βάρος στο οδικό δίκτυο της περιοχής ζήτησε ο Τάσος Τσιμπλής, αλλά και κατασκευή πάρκινγκ για τους κάδους ώστε να μην καταλήγουν μέσα στους δρόμους. Τον εξορθολογισμό των δημοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων ζήτησε ο Γιάννης Μποζίκας, επισημαίνοντας και τις ελλείψεις σε σχολικές μονάδες και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένο σχεδιασμό για έργα ζήτησε ο Νίκος Αναστασόπουλος, θέτοντας ερωτήματα για την λειτουργία των βιολογικών σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία, ενώ ζήτησε και οικονομικά στοιχεία για το ποιο θα είναι το κόστος για το δημότη από την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής. Αξιοποίηση των μηχανημάτων του δήμου, την συντήρηση του παλιού Λυκείου Φιλιατρών και ενημέρωση των αγροτών για το ΠΟΠ ζήτησε ο Τέλης Κανναβός. Το θέμα της αγροτικής οδοποιίας έθεσε ο Σταύρος Αποστολόπουλος ζητώντας καλύτερη συντήρηση. Την βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα Φιλιατρά ζήτησε η Γεωργία Ανδρώνη. Την ενίσχυση των κωδικών για τις σχολικές μονάδες ζήτησε ο Δημήτρης Πανόπουλος, ενώ το θέμα της ελλιπούς οδικής σήμανσης έθεσε ο Δημήτρης Αδαμόπουλος.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER