Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 08:16

Ο Νίκας διαψεύδει φήμες για νέο λιμάνι στη Δυτική Παραλία

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία νέου μεγάλου εμπορικού λιμανιού στη Δυτική Παραλία, στον Μπουρνιά.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιου λιμανιού και σημείωσε ως προτεραιότητες την προστασία του Μεσσηνιακού Κόλπου και τον τουριστικό χαρακτήρα του λιμανιού.

Με αφορμή την αναφορά του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρη Βγενή για νέο λιμάνι στη Δυτική Παραλία, στην πρόσφατη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, απαντώντας σε ερωτήσεις μας ο κ. Νίκας σημείωσε: «Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για νέο λιμάνι. Δεν ξέρω τίποτα, απολύτως τίποτα. Το λιμάνι της Καλαμάτας είναι έξω από τη ρότα. Δεν προκρίνουμε νέο λιμάνι, λόγω Μεσσηνιακού Κόλπου και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ισορροπίας. Κανείς δεν μας ενόχλησε και δεν το προκρίνουμε».

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι «το νέο λιμάνι το προβλέπει το ΓΠΣ. Είναι 100 στρέμματα στον Μπουρνιά, στην περιοχή με τις αποθήκες καυσίμων που είναι υποβαθμισμένη». Ομως, παρατήρησε πως «αν είναι να γίνει, θα είναι μια προβλήτα και ένας υπήνεμος μόλος. Θα εξυπηρετεί αυτά που εξυπηρετεί τώρα το λιμάνι και κάτι παραπάνω, λόγω των αυτοκινητόδρομων».

Επέμεινε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για λιμάνι που θα διαταράξει την ισορροπία του Μεσσηνιακού. Είναι κλειστή θάλασσα. Τα μεγάλα λιμάνια είναι για ανοιχτές θάλασσες» κι επεσήμανε: «Το λιμάνι της Καλαμάτας έχει τουριστικό χαρακτήρα. Θέλουμε λιμάνι ήπιας κυκλοφορίας. Ούτε συζήτηση για μεγάλο λιμάνι. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα του Μεσσηνιακού και η περιβαλλοντική προστασία».

 

Γ.Σ.