Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 20:28

Η σύμβαση με την "Ελλάκτωρ" προβλέπει απαγόρευση δημιουργίας πάρκινγκ στο κέντρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Η σύμβαση με την "Ελλάκτωρ" προβλέπει απαγόρευση δημιουργίας πάρκινγκ στο κέντρο της Καλαμάτας

Την απαγόρευση δημιουργίας οποιουδήποτε άλλου μαζικού χώρου στάθμευσης σε ακτίνα 500 μέτρων (αντί 300 μέτρων που ήταν στην αρχική σύμβαση) από το υπό κατασκευήν υπόγειο πάρκινγκ στην περιοχή του Διοικητηρίου, προβλέπει η σύμβαση που οδεύει προς υπογραφή μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και εταιρείας “Ελλάκτωρ”. Αυτή ήταν και η βασική ένσταση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή τους ενημέρωση από τους αντιδημάρχους Χρίστο Ριζά, Ανδρέα Καραγιάννη και Θανάση Ηλιόπουλο, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη και τον αρμόδιο μηχανικό Παναγιώτη Νασόπουλο.
Αποσπασματική και ελλιπή χαρακτήρισε την ενημέρωση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να πάρει σαφέστερη θέση όταν λάβει στα χέρια του το ακριβές κείμενο της σύμβασης.
Στη σύνδεση του συγκεκριμένου έργου με την κυκλοφοριακή μελέτη Ζέκκου στάθηκε ιδιαιτέρως ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί όταν λάβει γνώση όλων των στοιχείων - χωρίς πάντως να παραλείψει να κάνει λόγο για ανάγκη επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος δεν θέλησε να λάβει το λόγο. Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Μωρακέας παρουσίασε έγγραφο του ΥΠΕΚΑ βάσει του οποίου απαγορεύεται η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
Κατά την ενημέρωση πάντως, έγιναν γνωστά τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο του υπογείου πάρκινγκ όσο και της ανάπλασης του υπερκείμενου χώρου που θα γίνει από την ίδια εταιρεία. Οπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς, πρόκειται για υπόγειο χώρο στάθμευσης 221 θέσεων με θέσεις εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου, σε έκταση μεταξύ των οδών Ξενοφώντος και Μακεδονίας και μέχρι τη ζώνη απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ, με εκμετάλλευση από την εταιρεία “Ελλάκτωρ” για 28 χρόνια. Προβλέπονται δύο είσοδοι και έξοδοι καθώς και κλιμακοστάσιο.
Παράλληλα, περιέρχονται και επίσημα στο Δήμο Καλαμάτας τα πάρκινγκ του Νέδοντα και ο εξοπλισμός τους (μπάρες κ.τ.λ.) Οπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες, και συγκεκριμένα ο έλεγχος νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν προχώρησε σε προσυμβατικό έλεγχο θεωρώντας τη σύμβαση ως τροποποίηση της παλιάς. Οσον αφορά την ανάπλαση της περιοχής στα “Ουζάκια”, πρόκειται για παρέμβαση σε έκταση 6,5 στρεμμάτων με τρόπο που ουσιαστικά θα συνδέει αρμονικά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με το νότιο μέρος της οδού Αριστομένους.


NEWSLETTER