Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2011 17:56

Ερώτηση Μπρεδήμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Γράφτηκε από την

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θόδωρος Μπρεδήμας κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον δήμαρχο Καλαμάτας σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και την ανέγερση μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών στο χώρο που πρώην  9ου Συντάγματος Καλαμάτας.
Η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη όσων εκτελέστηκαν ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο βασανίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την κατοχική περίοδο στην Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και την Ελλάδα γενικότερα, αποτελεί καθήκον όλων μας αλλά και πρωταρχική υπόσχεση του Συνδυασμού μας προς τον καλαματιανό Λαό.
Η οφειλόμενη αυτή τιμή πρέπει, αναμφισβήτητα, να μην περιορίζεται στα λόγια αλλά να αποδεικνύεται με έργα, όπως είναι η ισχυροποίηση διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως εύστοχα αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου.
Όπως είναι γνωστόν, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων νομών της Χώρας που πλήρωσαν τον βαρύτατο φόρο αίματος για την Ελευθερία της Πατρίδας μας από. τους γερμανούς κατακτητές. Αναρίθμητοι είναι οι ηρωικοί νεκροί μας άνδρες, γυναίκες, γέροντες, ακόμη και παιδιά εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, καθώς επίσης αναρίθμητοι είναι οι όμηροι που μαρτύρησαν στα κολαστήρια του Νταχάου στα κρεματόρια "του Άουσβιτς κ.α. Αλλά και εκείνοι που αντιστάθηκαν στον κατακτητή αλλά οδηγήθηκαν στα Μακρονήσια γιατί δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις....
Ειδικότερα, ο Δήμος Καλαμάτας συγκαταλέγεται μεταξύ των μαρτυρικών πόλεων που υπέστησαν τα πάνδεινα από τις πολυάριθμες ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, κτίρια, ο συρμός του Τραμ, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδρευτικό δίκτυο κλπ.) οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν τόσον από τον τοπικό Τύπο (ΘΑΡΡΟΣ, ΣΗΜΑΙΑ, κλπ.) της κατοχικής περιόδου, όσο και τα υφιστάμενα πάσης φύσεως αρχεία σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ακόμη μαρτυρίες πολιτών της Καλαμάτας. Κρίνουμε αναγκαία τη σύσταση ειδικής επιτροπής να καταγραφούν οι μεγάλες αυτές καταστροφές και να αποτελέσουν τη βάση αγωγικών απαιτήσεων ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων με δεδομένη τη νομική βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αλλά και εγκρίτων μεσσηνίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών που έχουν χειρισθεί το όλον θέμα στον Άρειο Πάγο.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστόν, έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων που μας χρωστάνε και ανέρχονται σε 7,1 δις δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, και το αναγκαστικό δάνειο 3,5 δις δολάρια. Η απαίτηση να πληρώσει η Γερμανία και στην Ελλάδα τις καταστροφές που προκάλεσαν και τα ερείπια που άφησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής όπως έκαναν η Ιταλία και η Βουλγαρία, που κατέβαλαν έστω ένα μέρος των επανορθώσεων που όφειλαν, παίρνει διαστάσεις.
Επί τάπητος θέτει επίσης, το θέμα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας «Μαρτυρικά Ολοκαυτώματα», που σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν περιγράφονται. Επανορθώνονται. Και οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας μήνυμα είναι ένα και αδιαπραγμάτευτο: ο ελληνικός λαός δεν παραγράφει την ιστορία του».
Άμεσα όμως κ. Δήμαρχε θα πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις Σας ενώπιον του Σώματος:
1) Περί επανεγγραφής της Καλαμάτας στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων, δοθέντος ότι φέτος δεν αναγράφεται, όπως πρόσφατα ανέφερα στο δημοτικό Συμβούλιο .
2) Θα πρέπει να προχωρήσετε στην υλοποίηση της υποσχέσεως σας, (μετά από ερώτησή μου σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος) περί ανέγερσης μνημείου ανταξίου της θυσίας των εκτελεσθέντων πατριωτών, εντός του χώρου του πρώην 9ου Συντάγματος και εις περίοπτον θέσιν, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Πανεπιστήμιο.
α) Θα πρέπει επίσης, να συσταθεί και ειδική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των οικογενειών των εκτελεσθέντων, προκειμένου να προχωρήσετε εις την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του ανωτέρω μνημείου.
β) Επειδή ήδη έχετε εξαγγείλει την διάθεση ενός σημαντικού ποσού προερχομένου από το υφιστάμενο ποσόν στην πρώην Νομαρχία από χρήματα οικογενειών των εκτελεσθέντων, το οποίο ασφαλώς και δεν ανταποκρίνεται δια την ολοκλήρωση του Μνημείου:
Σας θέτω υπόψιν επί του προκειμένου, όπως διερευνήσετε τη δυνατότητα διεκδίκησης αναλόγου ποσού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως πληροφορούμαι, μετά από ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενέκρινε για την υλοποίηση του προγράμματος «Πολίτες για την Ευρώπη», συνολικές επιδοτήσεις 215 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013 που αφορά, μεταξύ άλλων, την ανέγερση μνημείων στους τόπους μαρτυρίου και την συγκέντρωση προσωπικών αντικειμένων φωτογραφικού και άλλου υλικού ιστορικής μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής και της φασιστικής Κατοχής.

Ο ΕΡΩΤΩΝ

(Θ. Π. ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ)