Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 08:30

Ο “Ανοιχτός Δήμος” για τον προαστιακό σιδηρόδρομο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ο “Ανοιχτός Δήμος” για  τον προαστιακό σιδηρόδρομο

Τη λειτουργία ενδοδημοτικού (ή και διαδημοτικού) προαστιακού σιδηρόδρομου πάνω στις υπάρχουσες υποδομές, εξετάζει η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" του Μανώλη Μάκαρη στο Δήμο Καλαμάτας, με την εκδήλωση που οργανώνει για το τρένο το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Φιλοξένια".

Εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την άφιξη στην Καλαμάτα του τρένου του πολιτιστικού και τουριστικού οργανισμού PTG, που κάνει για δεύτερη χρονιά το σιδηροδρομικό γύρο της Πελοποννήσου.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση της παράταξης αναφέρεται ότι: «Από την πλευρά μας θα θέλαμε να θέσουμε εκ νέου προς συζήτηση -ενόψει και της γενικότερης συζήτησης για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.ο.κ- τα θέματα που είχαμε προτάξει και στο πρόγραμμα του συνδυασμού, εστιάζοντας κυρίως σήμερα σε τρία σημεία: α) Στην ανάγκη πολιτικής συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. β) Στη σχέση του σιδηροδρόμου με τα υπόλοιπα δίκτυα και υποδομές. γ) Στη θέση της πόλης Καλαμάτας στο περιφερειακό σύστημα μεταφορών.

Στο παραπάνω πλαίσιο διερευνούμε τα ερωτήματα- ειδικές πλευρές: 1) Οικονομική βιωσιμότητα, διασφάλιση οικονομικών πόρων για υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό. 2) Επανάχρηση του δικτύου για τουριστικά ή και κανονικά δρομολόγια. 3)  Λειτουργία ενδοδημοτικού (ή και διαδημοτικού) προαστιακού πάνω στις υπάρχουσες υποδομές. 4) Ενταξη - αξιοποίηση των υποδομών του ΟΣΕ στο κέντρο της πόλης, κατά το πρότυπο του ήδη υφισταμένου πάρκου του ΟΣΕ, (με δεδομένο ότι -μεταξύ άλλων- οι γραμμές σηματοδοτούν μια "πολιτιστική διαδρομή", κατά μήκος της οποίας βρίσκονται σημαντικές υποδομές, όπως το ΔΗΠΕΘΕΚ ή το Μέγαρο Χορού)».

Ο "Ανοιχτός Δήμος" καλεί τους φορείς και τους δημότες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, «καταθέτοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, συνεισφέροντας σε έναν διάλογο που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχει συνέχεια και στο μέλλον».

Στην εκδήλωση με θέμα "Επιστροφή του τρένου στην Καλαμάτα: δυνατότητες και προοπτικές". ομιλητές θα είναι οι: Απόλλωνας Κύρκος (αρχαιολόγος, διπλωματούχος ξεναγός, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ), Philip Wormald, (εκπρόσωπος της PTG LTD), Nίκος Καραγιώργος (ιδρυτικό μέλος του AMNIZIA railway forum) και Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος (πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας).

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER