Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 15:01

Δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις, γήπεδα και ανακατασκευές στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 5,5 εκ. ευρώ, σχεδιάζει να πάρει ο Δήμος Καλαμάτας, για να υλοποιήσει έργα αναπλάσεων, την ανακατασκευή της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό Νοσοκομείο και δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Την απόφαση για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες έλαβε προχθές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της "Αλλαγής" (Μπρεδήμα) και "Ελληνικής Δράσης" (Δημητρούλια). Εντονη κριτική άσκησαν οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας που έθεσαν άλλες προτεραιότητες έργων, ενώ απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος.

Ο εισηγητής - αντιδήμαρχος των οικονομικών Δημήτρης Μπούχαλης παρατήρησε ότι για τη σύναψη δανείου από την ΕΤΕπ είχε προτρέψει τη δημοτική αρχή ο Αλέξης Χαρίτσης όταν ήταν γ.γ. ΕΣΠΑ. Ενημέρωσε ότι με το δάνειο αυτό σκοπεύουν να υλοποιήσουν: Τις αναπλάσεις  Αριστομένους, από την Ξενοφώντος έως το Πάρκο, ανατολικής όχθης Νέδοντα, από Κροντήρη έως τη μαρίνα και ανατολικής όχθης ποταμού Αρι (μονοπάτι - ποδηλατόδρομος) στα Ακοβίτικα και το Ασπρόχωμα. Την ανακατασκευή της Καρδιολογικής Κλινικής για να στεγάσει τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας του δήμου. Τη δημιουργία χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων με γήπεδο στα Παλιάμπελα την αναβάθμιση του γηπέδου στα Σφαγεία. Είπε ότι ο δήμος έχει ταμειακή αξιοπιστία για να πάρει το δάνειο και απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως το συνολικό χρέος του δήμου από τα δάνεια είναι κάτι παραπάνω από 9 εκ. ευρώ.

Απαντώντας στις πρώτες κριτικές και τις ερωτήσεις, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υπενθύμισε τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ και δημοτικούς πόρους και παρατήρησε πως «από το νέο ΕΣΠΑ πέρα από την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης δεν πρόκειται να γίνει κανένα άλλο έργο». Επιβεβαίωσε «ο Αλέξης Χαρίτσης όταν ήταν γ.γ. ΕΣΠΑ, μας απάντησε εγγράφως ότι είναι δύσκολη η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ» και ανέφερε: «Πρόκειται για δάνειο με χαμηλό, ελκυστικό επιτόκιο. Δε θα πάρουμε όλα τα χρήματα, από τα 5,5 εκ. ευρώ θα χρειαστούν 3 εκ., καθώς θα πάρουμε εκπτώσεις 40% και 50%». Είπε ότι τα Σφαγεία μπήκαν αντί της Τέντας (της αλλαγής του πανιού), που δεν προκρίνεται και δήλωσε πως θα μείνουν χρήματα από τους δημοτικούς πόρους για τα χωριά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης αντιπρότεινε «να δούμε πρώτα τις ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές» και ζήτησε «να γίνει Κλειστό στα Παλιάμπελα. Δε φθάνουν το Κλειστό και η Τέντα». Στάθηκε στην έλλειψη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και πρότεινε «με 2.350.000 ευρώ να φτιάξουμε το Κλειστό στα Παλιάμπελα και ένα βρεφονηπιακό σταθμό». Ακόμα, συνέστησε «να μαζευτούν όλοι οι χώροι υγείας και πρόνοιας στο ΙΚΑ. Υπάρχει χώρος, είναι άδειο».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος εκτίμησε ότι το δάνειο θα είναι βάρος στον προϋπολογισμό για τις επόμενες 10ετίες και πως προορίζεται για έργα όχι προτεραιότητας. Αντιπρότεινε αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι λείπουν έργα που είναι πιο σημαντικά, αλλά αναγνώρισε τη σημασία κάποιων, όπως η Καρδιολογική και η ανάπλαση του Αρι.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για επιβάρυνση των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν το δάνειο, καθώς και για έργα ρουτίνας. Προέβλεψε ότι «θα προκύψουν και άλλα μνημόνια για την αυτοδιοίκηση, δε θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους όρους του δανείου». Εκανε λόγο για ισοδύναμα έργα και υποστήριξε πως

«θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά τα έργα, αν δε δίναμε 12 εκ. ευρώ για το νέο Δημαρχείο».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ επειδή «είμαι υπέρ του λαού και κατά του Μπόμπολα», ενώ σχολίασε πως «δεν ήθελαν αριστεροί να γίνει το υπόγειο πάρκινγκ από τον Μπόμπολα και τώρα θέλουν να το κάνει ο Μπόμπολας».

Το συγκεκριμένο σχόλιο προκλήθηκε από την άποψη συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, που ζήτησαν να καθυστερήσει η ανάπλαση στην Αριστομένους, μήπως και γίνει το υπόγειο πάρκινγκ.