Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015 17:14

Το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου ανακαινίζει ναό στους Γαργαλιάνους 

Γράφτηκε από τον

Το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και προσωπικά τον πρόεδρό του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο ευχαρίστησε δημοσίως ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας για την ουσιαστική οικονομική συμβολή τους στην συντήρηση και ανάδειξη του ιερού ναού Γενεσίου της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων. 

Στο ναό, με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την αφαίρεση των επιχρισμάτων που είχε και κάλυπταν την πέτρινη κατασκευή του, ενώ στεγανοποιείται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγρασίας. Μελλοντικό βήμα είναι η ανάδειξη των θεμελίων του, καθώς θεωρείται ότι έχει χτιστεί πάνω σε παλιό κτίσμα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας σε δηλώσεις του τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και τον πρόεδρό του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, για την μεγάλη προσφορά και αρωγή που προσφέρει στην ανακαίνιση του ιερού ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Γαργαλιάνων. Αν δεν είχαμε αυτή την προσφορά,  αυτός ο ναός δεν θα μπορούσε να ανακαινιστεί. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη στιγμή που του εξέθεσα την αναγκαιότητα παρέμβασης στο ναό και την βοήθεια την οποία ζήτησα, με μεγάλη χαρά και μεγάλη καρδιά μας είπε "προχωρήστε και εγώ είμαι εδώ". Ετσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε στο δήμο μας ένα κτίσμα που είναι το ιστορικότερο των Γαργαλιάνων. Είναι ένα κτήριο που ο δήμος δεν μπορούσε να παρέμβει. Ευτυχώς όμως υπάρχουν αυτοί οι πολίτες που αγαπούν την περιοχή και προσφέρουν συνεχώς».

Από εκεί και πέρα ο κ. Κατσίβελας υπογράμμισε πως όποια παρέμβαση γίνεται στο ναό, γίνεται με την καθοδήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και διλήμματα που εκφράζονται από δημότες, πρέπει να ξεπεραστούν γιατί αυτή τη στιγμή μιλάνε οι ειδικοί. Οπως είπε, "πρόκειται για ένα κτίσμα του 17ου αιώνα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αξία, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει εικόνα που φέρει τα αποτυπώματα των σπαθιών των στρατιωτών του Ιμπραήμ. Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία πρέπει να αναζητηθούν και τα θεμέλια του ναού, καθώς υπάρχει επιστημονική άποψη ότι έχει χτιστεί σε παλαιότερο κτίσμα". Οσον αφορά τις εργασίες, επισήμανε ότι το πρόβλημα που είχε ήταν ότι έμπαζε υγρασία που είχε φτάσει μέχρι τον φέροντα οργανισμό της εκκλησίας και έπρεπε -πέρα από την αισθητική- να γίνουν παρεμβάσεις που να υποστηρίξουν το κτίσμα για να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. Σε αυτό που έχουν καταλήξει είναι να αποκαλυφθεί η πέτρα, να γίνει στεγανοποίησή του και να είναι όπως ακριβώς χτίστηκε.

Κ.Μπ.