Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 17:26

Ενημέρωση και εκτιμήσεις από τη συμμετοχή του «ΔΙΚΤΥΟΥ» στη διαπαραταξιακή επιτροπή αστικών απορριμμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου

Γράφτηκε από την

Θεωρούμε θετικό ότι ο Δήμαρχος τελευταία υιοθέτει τουλάχιστον διακηρυκτικά την κομποστοποίηση ως την οικονομική και φιλοπεριβαλλοντική μέθοδο επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων της πόλης μας.
Προσπερνώντας τις ευθύνες του αλλά και τις επιπτώσεις που έχουμε υποστεί από αυτήν την καθυστέρηση ως Δήμος- οικονομικές, απώλεια τεχνογνωσίας, απενεργοποίηση της Μονάδας Κομποστοποίησης που διάθετε ο Δήμος- ασκήσαμε κριτική για τη διάλυση της προηγούμενης διαπαραταξιακής επιτροπής από τη δημοτική αρχή και θέλοντας να συμβάλουμε με θετικό πνεύμα, ζητήσαμε την επαναλειτουργία της. Όμως ακολουθείται  μια πρακτική που δεν διαφέρει από την πρακτική που ακολουθεί και στις άλλες επιτροπές που δημιουργούνται κάτω από πίεση των πολιτών  ή από θεσμική υποχρέωση. Π.χ. Επιτροπή για το ΓΠΣ , Επιτροπή Διαβούλευσης, Επιτροπή Κανονισμού Δ.Σ., επιτροπή παρακολούθησης της RAM κ.α.  είναι μια αλυσίδα πρακτικών υποβάθμισης για το πώς αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μια συγκεντρωτική διαχειριστική αρχή   που επιβεβαιώνει  με τη καθημερινή πρακτική της,τη διάχυτη εντύπωση που υπάρχει στην αντιπολίτευση ότι αυτές όλες οι διαδικασίες είναι ατελέσφορες και σπατάλη χρόνου για τη διοίκηση.   

Αυτή τη στιγμή με χρήματα των πολιτών του Δήμου γίνεται ένα πείραμα διαχωρισμού των αστικών αποβλήτων και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος το οποίο  όπως όλοι παραδέχθηκαν ως μέθοδο  είναι αποδεκτή.
Μας δίνεται λοιπόν μια ευκαιρία τεχνικής επιστημονικής και πολιτικής παρακολούθησης αυτής της διαδικασίας, δεδομένου ότι συμβαίνει στο χώρο μας από την οποία δύναται να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για την μεθοδολογία αυτού του τρόπου διαχείρισης. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να συλλέγει στατιστικά στοιχεία εκτός των ζυγολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να βγούν χρήσιμα συμπεράσματα και για τη μελλοντική διαχείριση του Δήμου  αλλά μέχρις στιγμής δεν έχει  υλοποιηθεί μια ανάλογη πρακτική.
Έτσι λοιπόν οφείλουμε να καταγράψουμε ενημερωτικά:
- Υφίσταται το ζήτημα της χωροθέτησης της εγκατάστασης της μονάδος RAM (θα έπρεπε να έρθει το θέμα αυτό στην επιτροπή για να συζητηθεί )
- Υπάρχει το θέμα της απομάκρυνσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών , τα οποίο πρέπει να απομακρύνονται βάσει της σύμβασης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προτείνουμε την αναγραφή σε κάθε δεμάτιο με ένα σπρέι χρώματος  την ημέρα παραγωγής και το πλήθος πχ 185-12 και την καταγραφή των ημερήσιων στοιχείων σε πίνακα
- Παραμένουν στη Θουρία ακόμα τα δεμάτια χωρίς να έχουν απομακρυνθεί ακόμα.
- Η επιτροπή για τα απόβλητα πρέπει να αποκτήσει θεματολογία και πρόγραμμα , πιθανόν πρέπει να οργανωθεί σε άλλη βάση
- Η λήψη των δειγμάτων του κομπόστ  πρέπει να γίνει παρουσία της επιτροπής .
- Αδυναμία συλλογής ποσοτικών στοιχείων από την υπηρεσία καθαριότητας του -Δήμου Καλαμάτας
-  Η υπηρεσία Καθαριότητας δεν συντονίζεται από έλλειψη πολιτικής βούλησης με αλλους φορείς. Πρέπει να καλέσει και άλλους επιστημονικούς φορείς να την βοηθήσουν στο έργο της (ΕΘΙΑΓΕ , ΤΕΙ) .Υπάρχει δυνατότητα για παράλληλες καταγραφές των διεργασιών των σειραδίων και του παραγόμενου κομπόστ υπερπολύτιμες στο μέλλον για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων  του Δήμου.

Η επιτροπή παρακολούθησης της RAM : Έχει συγκροτηθεί αλλά δεν έχει λειτουργήσει  ούτω ώστε να γίνεται πιο ολοκληρωμένη η παρακολούθηση της διαδικασίας, η συλλογή πληροφοριών σε επίπεδο Δήμου και η συστηματική καταγραφή τους για αξιοποίηση.
Η θεματολογία της επιτροπής δεν είναι καθορισμένη με χρονοδιάγραμμα  θεμάτων και στοχεύσεις που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

Παραδειγματική αναφορά εξέτασης θεμάτων και προτεινόμενων μέτρων και εισηγήσεων στο ΔΣ.
Οικιακή κομποστοποίηση. Σημεία παράδοσης ανακυκλώσιμων αραιοκατοικημένων περιοχών έκτος σχεδίου.
Κοινοτική και συνοικιακή κομποστοποιηση.
Οργανικά απόβλητα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος . Για τον τρόπο κατανομής των κάδων στην Παραλία της Καλαμάτας (κανένας κάδος επί της Ναυαρίνου, οργάνωση στον παράλληλο και κάθετους οδούς της περιοχής πακέτο με οργάνωση παράδοσης οργανικών κλπ των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος)
Απόβλητα από Κατεδαφίσεις (μπάζα). Μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης για την διαχείριση των αποβλήτων από κατεδαφίσεις (και στην οποία δεν προσκλήθηκε η επιτροπή )
Τηγανέλαια (χωροθέτηση δεξαμενών για συλλογή τηγανελαίων )
Ιατρικά και Νοσοκομειακά Απόβλητα (πρακτικό παράδοσης σε τακτικά διαστήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. 
Αμίαντος ( πιθανός χώρος προσωρινής αποθήκευσης για να συγκεντρωθεί η αναγκαία ποσότητα κάθε φορά για την πιστοποιημένη εταιρεία)
Αποκατάσταση Χωματερών .Ενημέρωση της επιτροπής για την κατάσταση που βρίσκεται η κάθε μία ξεχωριστά και προωθούμενες πολιτικές.
Οργάνωση της αποκομιδής απορριμμάτων σε επίπεδο Καλλικρατικού δήμου. Ειδικά μέτρα για τα κέντρα των δήμων ιστορικού κέντρου και της οδού Ναυαρίνου. Δημοτική Αγορά σημαντικό θέμα .Πρέπει να γίνει κοινή συνεννόηση με τό Δ.Σ. της επιχείρησης.

Ανακύκλωση
Ο στόχος των προηγμένων κοινωνιών και οι οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης είναι στην κατεύθυνση της μείωσης , επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των σκουπιδιών , διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο σημαντικά πράγματα > μείωση των αποβλήτων και επομένως οικονομία στην διαχείριση και δεύτερον καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ .
Ειδικό θέμα αν οι υπηρεσίες του Δήμου και οι δημόσιες υπηρεσίες  τηρούν αυτά που ζητάμε από τους πολίτες .
Δεν έχει ενημερωθεί ακόμα η επιτροπή για το μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης πότε έρχεται ,που θα τοποθετηθεί , η δημοτική αρχή είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόσο πολύ το επαινούσε πριν 3  μήνες  .

Διαλογή στην πηγή
Είναι αδύνατον ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων όσο τέλειο και να είναι να κάνει  αυτό που πρέπει να κάνουν 70.000 πολίτες του Δήμου > δηλαδή την διαλογή. Πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι όπως τα τακτοποιούν τα τρόφιμα τους στο ψυγείο με την ίδια επιμέλεια να ξεχωρίζουν  και τα σκουπίδια.
Χρειάζεται συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών. Πως θα επιτευχθεί αυτό?
Ενημέρωση με διάφορους τρόπους , αλλά αυτή έχει υψηλό κόστος και σε αυτή την περίοδο που δεν περισσεύουν χρηματικοί πόροι …. Δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Μια άλλη ιδέα μέσω της εκπαιδευτικής πολιτικής …δεν έχει χρηματικό κόστος αλλά απαιτεί άμεση συνεργασία των εκπαιδευτικών με τις υπηρεσίες του Δήμου εκπόνηση σχεδίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα η συλλογή τετραδίων και βιβλίων της περασμένης χρονιάς την επομένη όταν μοιράζονται τα νέα βιβλία.
Η κινητοποίηση των πάσης φύσεως ΜΚΟ που είναι ευαισθητοποιημένες γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και άλλες οργανώσεις βέβαια εδώ χρειάζεται έναν συντονισμό με συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την Δημοτική αρχή χωρίς την συνήθη επικοινωνιακή εκμετάλλευση.
Πρέπει η δημοτική αρχή να δει νέο κανονισμό καθαριότητας που να ενσωματώνει νέες αντιλήψεις και πρακτικές και τον ρόλο της δημοτικής αστυνομίας στην σωστή λειτουργία του συστήματος διαχείρισης. Πρέπει να ψηφιστούν ειδικά μέτρα για  εμπορικά , χώρων συνάθροισης κοινού , εστιατόρια , super market , κ.λ.π.

Υπηρεσία Καθαριότητας : Υποστελέχωση ,κακή οργάνωση από μια Δημοτική αρχή με επικοινωνιακή πολιτική χωρίς όραμα που περιμένει την ώρα και τη στιγμή να παραδώσει σοβαρούς οικονομικούς πόρους  της πόλης στη περιφέρεια -και στην καύση- ακολουθώντας πολιτική Πόντιου Πιλάτου. 


Από το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών


NEWSLETTER