Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 19:46

"Δίκτυο Ενεργών Πολιτών": Προβληματική η λειτουργία της διαπαραταξιακής για τα απορρίμματα

Γράφτηκε από την

Ανοιχτό άφησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” από την επιτροπή διαχείρισης των απορριμμάτων ο επικεφαλής Σταμάτης Μπεχράκης και ο εκπρόσωπος σε αυτή χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοφιλόπουλος. Αφορμή για αυτό στάθηκε -όπως τόνισαν- η αποσπασματική λειτουργία της χωρίς προγραμματισμό και η απουσία επί της ουσίας συζήτησης για όλα τα ρεύματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Απαντώντας παράλληλα σε ερώτηση για τους δύο διαγωνισμούς που “τρέχουν” και για το χώρο που θα επιλεγεί για την εγκατάσταση της νέας μονάδας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση στην επιτροπή ούτε στους επικεφαλής. Τέλος κατέληξαν σημειώνοντας ότι η Μαραθόλακκα είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος για διαχείριση απορριμμάτων, αφού πλέον από τη διαχρονική επιβάρυνση το έδαφος μικροδονείται και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων. Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα του κειμένου με τις θέσεις της παράταξης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή και για τη στάση της δημοτικής αρχής γύρω από αυτό:
“Θεωρούμε θετικό ότι ο δήμαρχος τελευταία υιοθετεί τουλάχιστον διακηρυκτικά την κομποστοποίηση ως την οικονομική και φιλοπεριβαλλοντική μέθοδο επεξεργασίας των αστικών απορριμμάτων της πόλης μας.
Προσπερνώντας τις ευθύνες του αλλά και τις επιπτώσεις που έχουμε υποστεί από αυτήν την καθυστέρηση ως δήμος- οικονομικές, απώλεια τεχνογνωσίας, απενεργοποίηση της μονάδας κομποστοποίησης που διάθετε ο δήμος- ασκήσαμε κριτική για τη διάλυση της προηγούμενης διαπαραταξιακής επιτροπής από τη δημοτική αρχή και θέλοντας να συμβάλουμε με θετικό πνεύμα, ζητήσαμε την επαναλειτουργία της. Ομως ακολουθείται μια πρακτική που δεν διαφέρει από την πρακτική που ακολουθεί και στις άλλες επιτροπές που δημιουργούνται κάτω από πίεση των πολιτών ή από θεσμική υποχρέωση. Π.χ. Επιτροπή για το ΓΠΣ , Επιτροπή Διαβούλευσης, Επιτροπή Κανονισμού Δ.Σ., επιτροπή παρακολούθησης της RAM κ.α. Είναι μια αλυσίδα πρακτικών υποβάθμισης για το πώς αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μια συγκεντρωτική διαχειριστική αρχή που επιβεβαιώνει με τη καθημερινή πρακτική της, τη διάχυτη εντύπωση που υπάρχει στην αντιπολίτευση ότι αυτές όλες οι διαδικασίες είναι ατελέσφορες και σπατάλη χρόνου για τη διοίκηση.