Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:45

Μισό εκατομμύριο φθηνότερη η ιδιωτική αποκομιδή απορριμμάτων στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Στα 692.493 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη για το Δήμο Τριφυλίας, σύμφωνα με μελέτη που συντάχθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου και την οποία θα κληθεί να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στην αιτιολογική έκθεση κόστους - οφέλους σημειώνεται πως η Υπηρεσία Καθαριότητας είχε κόστος το 2014 1.197.480 ευρώ. Από αυτό, όπως τονίζεται, 676.927 ευρώ αφορούν το κόστος μισθοδοσίας προσωπικού μονίμων και αορίστου χρόνου, 229.600 αφορούν το έκτακτο προσωπικό, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες και υποχρεώσεις της υπηρεσίας καθαριότητας ανέρχονται σε 290.952 ευρώ. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ακόμη ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με δυσκολία λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού αλλά και σύγχρονων μηχανικών μέσων, με συνέπεια η καθαριότητα σε όλες τις ΔΕ να είναι δυσχερής και να δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες. Σε άλλο σημείο της έκθεσης υπογραμμίζεται πως το βασικό ζήτημα του κόστους της υπηρεσίας καθαριότητας είναι η μισθοδοσία προσωπικού και η υποχρεωτική πλέον ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού της.

Συμπερασματικά αναφέρεται πως η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη θα δώσει την ευχέρεια στο δήμο να καλύψει άλλες εργατικές και διοικητικές ανάγκες σε αριθμό 27 υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσεται από ένα μεγάλο οικονομικό κόστος (μείωση έκτακτου προσωπικού, μείωση δαπανών υποστήριξης) καλύπτοντας ταυτοχρόνως τις ανάγκες άλλων υπηρεσιών, όπως της Τεχνικής και Πρασίνου. Αναφέρει επίσης ότι τα δύο απορριμματοφόρα του δήμου που είναι σε καλή κατάσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανακύκλωση, όπως και ότι πέρα από τα 731.000 ευρώ που είναι οι κάθετες δαπάνες του δήμου για την αποκομιδή, επιβαρύνονται επιπλέον από παράλληλες δαπάνες που απαιτούνται για να υποστηριχθεί η αποκομιδή με ένα κόστος που υπερβαίνει τα 700.000, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατ' έτος επαναλαμβανόμενο, τη στιγμή που η αποκομιδή από ιδιώτη δεν υπερβαίνει τα 700.000. 

Οσον αφορά τη μελέτη για την αποκομιδή από ιδιώτη τονίζεται ότι έχει προϋπολογισμό 692.493 ευρώ και αφορά την παροχή αποκομιδής για ένα έτος  σε όλο το δήμο  και τη μεταφορά σε χώρους που θα υποδειχθούν από το δήμο. Σύμφωνα με τη μελέτη, με βάση τα δεδομένα του δήμου έχει υπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος προσωπικού θα είναι 201.706 ευρώ, των μηχανημάτων 257.143 ευρώ, άλλα έξοδα 6.120 ευρώ, το διοικητικό κόστος 4.200 ευρώ, το όφελος παρόχου 93.833 ευρώ, δηλαδή συνολικό κόστος παροχής υπηρεσιών 563.003 ευρώ συν 129.490 ευρώ ΦΠΑ 23%. Στην ίδια μελέτη υπάρχει γενική και αναλυτική περιγραφή κόστους ανά δημοτική ενότητα, όπως και γενική αλλά και ειδική συγγραφή των υποχρεώσεων του ιδιώτη.

Κ.Μπ.