Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 08:00

"Μουσικές του κόσμου"στο Ωδείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Συναυλίες με τίτλο «Μουσικές του κόσμου» ξεκινά από αύριο Κυριακή το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με βασικό χαρακτηριστικό την πολυσυλλεκτικότητα των μουσικών πολιτισμών και των τεχνοτροπιών. Οι βραδιές αυτές θα κάνουν ένα μουσικό πέρασμα από την τζαζ, στην μουσική της Μεσογείου κι από τον Γερμανικό ρομαντισμό, στη μουσική της Λατινικής Αμερικής.

Για το θέμα μίλησαν χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος και ο διευθυντής του Ωδείου Στάθης Γυφτάκης. Ο κ. Γυφτάκης είπε πως αμέσως μετά τις «Μουσικές του κόσμου» θα ακολουθήσει η "Άνοιξη των πλήκτρων" και ο διαγωνισμός κιθάρας. Ο ίδιος ζήτησε ο κόσμος να πηγαίνει έγκαιρα στο χώρο της κάθε συναυλίας, ώστε οι βραδιές να ξεκινούν ακριβώς την ώρα που έχουν προγραμματιστεί.

Οι «Μουσικές του κόσμου» ξεκινούν αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 9 μ.μ., με μια βραδιά τζαζ στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Το Jazz trio (με τους Γιώργο Μικρό στο πιάνο, Αναστάση Γούλιαρη στα τύμπανα, Αρίωνα Γυφτάκη στο μπάσο) ασχολείται με τους χώρους της post mainstream εποχής της τζαζ και βασίζεται στο δημιουργικό διάλογο μεταξύ των μουσικών που το απαρτίζουν. Με επιρροές από σημαντικά πιάνο τρίο όπως των Michel Petrucciani, Hank Jones, Kenny Barron, το Jazz trio θα κάνει ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι, βασισμένο στην εξωστρέφεια και την διαρκή αλληλεπίδραση.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στην συναυλία με τίτλο "Οι εποχές των άλλων" θα φιλοξενηθεί στο Ωδείο ο Ανδρέας Καρακατσάνης, που συντροφιά με τον Αντώνη Κουφουδάκη θα παρουσιάσει έργα σύγχρονης μουσικής για κιθάρα, από την Λατινική Αμερική, τη Ρωσία και την Ελλάδα. Θα ακουστούν έργα των Manuel. M. Ponce, Leo Brouwer, Astor Piazzolla, Γιώργου Κουμεντάκη, Sofias Gubaidulina και Valentyn Sylvestrov. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί μια ξεχωριστή βραδιά, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Φιλαρμονικής. Με τίτλο «Στην ηχώ της μεσογείου», οι Haig Yazdjian, Νίκος Παλαιολόγος και Βαγγέλης Καρίπης θα μυήσουν το κοινό στην ιδιαίτερη μουσική της Μεσογείου, που "παντρεύει" στοιχεία από όλους τους πολιτισμούς που έζησαν και ζουν στα παράλια της πλούσιας θάλασσας. Η είσοδος κοστίζει 7 και 5 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων).

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου και πάλι στο Δημοτικό Ωδείο, η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου και ο Στάθης Γυφτάκης στο πιάνο, θα ταξιδέψουν τους ακροατές 150 χρόνια πίσω, μέσα από lied του Γερμανικού ρομαντισμού, όπου κυριαρχούν οι μορφές των Schubert, Schumann, Brahms, αλλά και κάποια σχετικά άγνωστα lied του Wagner. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Τέλος το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, θα κλείσει το πρώτο μέρος του κύκλου με ένα κλασικό Piano trio. Στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Καλαμάτας, οι: Γεωργία Τσολάκη - βιολί, Αριάδνη Πόλκα - τσέλο και Χρήστος Μπορόβας  -πιάνο, θα “καλοπιάσουν” τον χειμώνα με τις 4 εποχές του Astor Piazzola, αλλά και διάσημα τρίο του Cesar Franck και του Sergei Rachmaninoff. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί στις σχολές της "Φάρις" 623 παιδιά. Από αυτά τα 85 γράφτηκαν στα Εικαστικά, τα 390 στο Ωδείο και τα 148 στο Χορό. "Είμαστε ικανοποιημένοι με τον αριθμό αυτό, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, στο οικονομικό κομμάτι. Οι εγγραφές περιμένουμε να ανέβουν στα Εικαστικά τον ερχόμενο μήνα, καθότι έτσι γίνεται συνήθως" πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως από τον επόμενο μήνα οι σχολές θα αποκτήσουν την ειδική συσκευή ώστε οι γονείς να μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα με κάρτα. 

 

Γ.Σαρ.