Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 08:30

Μνημόσυνο και εκδήλωση για τους άταφους νεκρούς 

Γράφτηκε από την

Επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Νικολάου της Καλαμάτας, στη μνήμη των 422 άταφων Μεσσήνιων νεκρών της περιόδου 1940-1941, θα γίνει αύριο Κυριακή στις 11 π.μ. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο.        

Η δέηση θα γίνει από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Π. Νίκας και ο Αριστείδης Μπουλούκος εκ μέρους των οικογενειών των πεσόντων. Ομιλία θα εκφωνήσει ο τ. υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Σούρλας. Την παρουσίαση θα κάνει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, Θανάσης Ηλιόπουλος.

Θυμίζουμε εδώ ότι πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας το βιβλίο του Γ. Σούρλα με τίτλο «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940».  

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στο αλβανικό έδαφος σκοτώθηκαν 8.000 περίπου Ελληνες. Συγκεκριμένα στοιχεία υπάρχουν για τους 5.500. Σημαντική βοήθεια παρείχε μεταπολεμικά στην Ελλάδα η Ιταλία με τη χορήγηση χαρτών. Στο διάστημα 1941-1942 οι Ιταλοί συνέλεξαν και έθαψαν στα βουνά της Αλβανίας τους εκεί νεκρούς τους, ενώ αρκετά χρόνια μετά μετέφεραν τα οστά τους στην Ιταλία.

Οι λόγοι που κρατούν άταφους τους Ελληνες νεκρούς στα αλβανικά βουνά είναι διάφοροι - μολονότι Αθήνα και Τίρανα έχουν υπογράψει από το 2009 συμφωνία, η οποία έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, για τον εντοπισμό, την εκταφή και τον ενταφιασμό τους στα δύο μεγάλα νεκροταφεία στη νότια Αλβανία, στους Βουλιαράτες (το πιο οργανωμένο) και στην Κλεισούρα.

Στρατιωτικοί χάρτες του ελληνικού στρατού αλλά και εκείνων που παραχώρησαν οι Ιταλοί αργότερα, με τοποθεσίες και ακριβή σημεία πρόχειρων τάφων και αυτοσχέδιων μικρών νεκροταφείων, είναι στη διάθεση μιας μεικτής επιτροπής η οποία όμως παραμένει ανενεργή. Ετσι η συμφωνία παραμένει «κενό γράμμα» 6 χρόνια τώρα. Επισήμως, δεν δίδεται κάποια πειστική εξήγηση, ακόμα και στις επίσημες διμερείς συναντήσεις όταν τίθεται το θέμα από ελληνικής πλευράς.