Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 19:40

Τοπικό σχέδιο για τα απορρίμματα ζητάει ο "Ανοιχτός Δήμος"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τοπικό σχέδιο για τα απορρίμματα ζητάει ο "Ανοιχτός Δήμος"

Την άμεση εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον αυστηρό έλεγχο της προσωρινής διαχείρισης στο Δήμο Καλαμάτας, ζητεί η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των σκουπιδιών, ο "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες", επισημαίνει ότι «με ευθύνη της δημοτικής αρχής υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για το Δήμο Καλαμάτας. 

Η παράταξη ενημερώνει πως «ήδη συντάσσει ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Καλαμάτα, το οποίο θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα και θα το καταθέσει προς διαβούλευση».

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" αναφέρει ότι οργάνωσε σύσκεψη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανάγκη εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας, προχθές Δευτέρα, με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. 

Οπως ανακοίνωσε, η παράταξη εκτιμά ότι: α) Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου είναι υποστελεχωμένη και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τη σωστή λειτουργία της. Πρέπει να αρθεί ο απαράδεκτος και παράλογος περιορισμός των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και να διεκδικηθεί  η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. β) Με ευθύνη της δημοτικής αρχής και σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον Δήμο Καλαμάτας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 78% των δήμων της Αττικής έχουν ήδη καταθέσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το σχέδιο έπρεπε ήδη να είχε εκπονηθεί από το δήμο (καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου) και να είχε έρθει σε σχετική διαβούλευση, με σκοπό να ληφθεί σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου. Η παράταξή μας ήδη συντάσσει ένα ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Καλαμάτα, το οποίο θα παρουσιάσει το αμέσως προσεχές διάστημα και θα το καταθέσει προς διαβούλευση. Ενα τέτοιο σχέδιο μπορεί να φέρει μείωση δημοτικών τελών, γιατί  βασίζεται στις αρχές της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης  και τελικά της μείωσης του συνολικού όγκου σκουπιδιών. Παράλληλα, ένα τέτοιο σχέδιο είναι άμεσα υλοποιήσιμο, αφού περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες ρεαλιστικές προϋποθέσεις εφαρμογής του. γ) Επιπλέον, και ώσπου να τεθεί σε εφαρμογή το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος της προσωρινής διαχείρισης, με βάση τη σύμβαση προσωρινής διαχείρισης και τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το αντίστοιχο περιβαλλοντικό κόστος. Επίσης, πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται στην κακή διαχείριση του υπολείμματος στην Μαραθόλακκα. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η περιβαλλοντική βόμβα των δεμάτων σκουπιδιών, τα οποία εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή του αθλητικού κέντρου της Θουρίας».

Στην προχθεσινή σύσκεψη έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Μαρία Βεργινάδη, Γιάννης Θεοφιλόπουλος, Κώστας Γεωργακίλας, Παναγιώτης Αλούπης και ο τοπικός σύμβουλος Νίκος Χριστόπουλος.  Από τις υπηρεσίες του δήμου συμμετείχαν ο διευθυντής Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωάννης Παπαδόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ενώ παρευρέθη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER