Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 17:38

Καφαντάρης προς Σκανδαλίδη για ζημιές από πάγο το 2008

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην περιοχή του πρώην Δήμου Νέστορος και νυν Δημοτικής μας Ενότητας, καθώς και σε άλλες περιοχές του νομού Μεσσηνίας την 18η και 19η Φεβρουαρίου του έτους 2008, επλήγησαν οι καλλιέργειες της ελιάς από πολύ έντονο ΠΑΓΕΤΟ, σημειώθηκαν τότε πρωτόγνωρες για την περιοχή μας πολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Αμέσως μετά την ζημιά, το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Νέστορος εξέδωσε ψήφισμα το οποίο κοινοποιήθηκε προς όλους του αρμόδιους φορείς [Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – ΕΛ.Γ.Α – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας – Βουλευτές Νομού κ.τ.λ.]. Αμέσως οι Ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α του Δήμου υπέβαλαν στο Οργανισμό αναγγελία ζημιάς και για την απώλεια παραγωγής και για το φυτικό κεφάλαιο.
Η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων ήταν άμεση, επισκέφθηκαν την περιοχή του πρώην Δήμου και τώρα Δημοτικής Ενότητας Νέστορος, γεωπόνοι οι οποίοι δειγματοληπτικά εντόπισαν τεράστιες ζημιές και στην παραγωγή - ανθοφορία και στο φυτικό κεφάλαιο, ειδικά στην παραλιακή ζώνη του Δήμου. Έτσι εντάχθηκε η περιοχή στο καθεστώς αποζημιώσεων Π.Σ.Ε.Α. πρώτου
τριμήνου 2008, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε την 11-05-2009. Μετά από αυτά έγινε εξατομίκευση των ζημιών σε όλους τους ζημιωθέντες παραγωγούς από αρμόδιους γεωπόνους του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α της Τρίπολης.
Από τότε όμως έως σήμερα ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας μας έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί για την συγκεκριμένη ζημιά, σε εμάς δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία του συγκεκριμένου προγράμματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ΕΛ.Γ.Α να κοινοποιήσει τα πορίσματα τα οποία από ότι γνωρίζουμε είναι έτοιμα, για να αποζημιωθούν οι ζημιωθέντες παραγωγοί. Ενημερωθήκαμε ότι έπρεπε πρώτα να ανακοινωθούν τα ποσοστά μείωσης της παραγωγής σε επίπεδο ελαιοκομικής ζώνης για το έτος 2008, από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Αργότερα μας γνωστοποιήθηκε ότι το ποσοστό αυτό ανακοινώθηκε επίσημα και είναι σε επίπεδο νομού 28% με όριο ένταξης στο πρόγραμμα το 30%, χαρακτηρίστηκε όλος ο νομός Μεσσηνίας ως ενιαία ζώνη και έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμος οικονομικής ενίσχυσης προγράμματος ΠΣΕΑ. Το γεγονός αυτό όμως έθιξε κατάφορα την περιοχή της Τριφυλίας, η οποία είχε ζημιωθεί από τον παγετό ολοκληρωτικά σε αντίθεση με άλλες περιοχές του νομού Μεσσηνίας.
Πρόσφατα με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε λύση στο θέμα αυτό που είχε προκύψει για τους ελαιοπαραγωγούς της Τριφυλίας και εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα ΠΣΕΑ 2008. Για την περιοχή όμως της Δημοτικής μας Ενότητας Νέστορος, εντάχθηκε μόνο η Δημοτική Κοινότητα Χώρας και η Τοπική Κοινότητα Αμπελοφύτου, ως περιοχές οι οποίες άνηκαν από παλιά στην Επαρχία Τριφυλίας. Οι Τοπικές μας όμως Κοινότητες Ρωμανού – Κορυφασίου και Μυρσινοχωρίου δεν εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί ενώ από το έτος 1999 με την συνένωση των Ο.Τ.Α Καποδίστριας, εντάχθηκαν στο Δήμο Νέστορος και από τότε εξυπηρετούνται από την Δ/νση Γεωργίας Τριφυλίας, παρέμειναν στην ελαιοκομική ζώνη της Πυλίας, η οποία λόγω μειωμένου ποσοστού ζημιάς δεν εντάχθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα.
Επειδή από τον ολικό αυτό παγετό, επλήγησαν οι παραγωγοί μας στην ελαιοκαλλιέργεια όλου του πρώην Δήμου Νέστορος και ειδικά της παραλιακής ζώνης με ζημιές έως 100%, γεγονός το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο ΕΛ.Γ.Α, είναι τελείως άδικο και απαράδεκτο να μην αποζημιωθούν παραγωγοί οι οποίοι υπάγονται σε έναν ενιαίο Δήμο, γιατί από παράληψη κάποιων φορέων δεν εντάχθηκαν όπως θα έπρεπε στην ελαιοκομική ζώνη Τριφυλίας που ανήκουν από δωδεκαετίας και πλέων.
Ακόμη σας ενημερώνουμε ότι οι εν λόγω ελαιοπαραγωγοί, είχαν πληγεί και την προηγούμενη χρονιά 2007 από τις πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες, που μαζί με την μείωση της τιμής του ελαιόλαδου τους έχουν οδηγήσει σε πλήρη ένδεια και απόγνωση.
Μετά από αυτά παρακαλούμε για τις άμεσα δικές σας ενέργειες, την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και την ένταξη όλου του πρώην Δήμου
Νέστορος στο πρόγραμμα αντιστάθμισης ζημιών ελαιοκαλλιέργειας α ́τριμήνου 2008.
σας.

Δημήτρης Καφαντάρης

Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER