Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 20:17

Aποκλείστηκαν από το διαγωνισμό για τα απορρίμματα οι υπόλοιπες αταιρίες - Αναζητείται οικόπεδο για την εγκατάσταση της Ram

Γράφτηκε από τον
Aποκλείστηκαν από το διαγωνισμό για τα απορρίμματα οι υπόλοιπες αταιρίες - Αναζητείται οικόπεδο για την εγκατάσταση της Ram

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει 2-3 χώροι -χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία- για την εγκατάσταση της μονάδας που θα προκύψει από το διεθνή διαγωνισμό για την επεξεργασία των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, η οποία εκτός απροόπτου θα ανήκει στη Ram Europe, αφού χθες έγινε γνωστό ότι οι υπόλοιπες δύο εταιρείες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Την ίδια ώρα η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο με ανακοίνωσή της και διά μέσου του εκπροσώπου της στην Επιτροπή Απορριμμάτων Αντώνη Μπαρσίνικα διαμήνυσε χθες προς τη δημοτική αρχή, ότι η μονάδα της Ram θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα έχει λήξει η περίοδος πιλοτικής λειτουργίας της και να ολοκληρώσει τη μεταφορά μέχρι και το τέλος του μήνα.
Κατά τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων για τη συμμετοχή των εταιρειών στο διαγωνισμό διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι των εταιρειών “Ηλέκτωρ” και “Μεσόγειος” είχαν ελλείψεις σε δικαιολογητικά, ενώ κατά περίπτωση διαπιστώθηκε έλλειψη πιστοποίησης για το δεματοποιητή, το ΚΔΑΥ, αλλά και την τεχνολογική ικανότητα. Μετά από αυτό στο παιχνίδι παραμένει πλέον μόνο η Ram, η οικονομική προσφορά της οποίας θα ανοιχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και αυτή της Antipollution, της μοναδικής εταιρείας που συμμετείχε για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Για θετική εντύπωση έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης, ο οποίος όμως εντόπισε πρόβλημα, όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό δεματίων που παραμένουν στο χώρο παρά τη συμβατική υποχρέωση. Παράλληλα ο κ. Καμβυσίδης αναφέρθηκε στην πιστοποιημένη ποιότητα του κομπόστ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του χώρου, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δήμο Μεσσήνης. Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο ο ειδικός σύμβουλος Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδαμόπουλος. Για την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης της νέας μονάδας και ενημέρωσης της επιτροπής μίλησαν και οι εκπρόσωποι του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Γιάννης Θεοφιλόπουλος και της “Πρωτοπορίας” Νίκος Τριάντος. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο επιχειρηματίας Θόδωρος Ρέντζος δίνοντας στοιχεία από τη λειτουργία της μονάδας, η οποία όπως είπε έχει επεξεργασθεί 6.500 τόνους απορριμμάτων, 3.000 εκ των οποίων είναι ανακυκλώσιμα. Από τους 3.000 τόνους τώρα το 30% είναι χαρτί, το 35% πλαστικό, το 8% αλουμίνιο, το 3% γυαλί, το 5% tetrapack, το 15% υφάσματα και ό,τι μένει θεωρείται αξιοποιήσιμο υπό προϋποθέσεις υπόλειμμα. Τέλος ο κ. Μπαρσίνικας παρενέβη διευκρινίζοντας ότι η Μαραθόλακκα έχει τελειώσει για μία σειρά από λόγους, όπως η γειτνίαση με περιοχή "Natura" ότι είναι υπό αποκατάσταση και οι χρήσεις που προβλέπει το ΓΠΣ αφού ανήκει στη ζώνη Π1.


NEWSLETTER