Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 20:20

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη προανήγγειλε ο Νίκας, ενώ δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την υπάρχουσα που δεν εφαρμόστηκε

Γράφτηκε από τον
Νέα κυκλοφοριακή μελέτη προανήγγειλε ο Νίκας, ενώ δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για την υπάρχουσα που δεν εφαρμόστηκε

Τη δέσμευση ότι θα προκηρυχθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η παρούσα μελέτη Ζέκκου δεν αντιστοιχεί στις σημερινές κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης, ανέλαβε έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κατά την 3ωρη και πλέον συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εισηγητής του θέματος ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της παράταξής του για το κυκλοφοριακό.
Ο κ. Μπρεδήμας μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αναγκαίες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, βασισμένες στις μονοδρομήσεις, τις πεζοδρομήσεις, στον ποδηλατόδρομο και στον υπό κατασκευή περιφερειακό - ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις χαρακτήρισε αδιανόητο και απαράδεκτο το ενδεχόμενο εκπόνησης νέας μελέτης, με δεδομένο ότι η πρώτη αχρηστεύτηκε παρά τα πολλά χρήματα που είχαν δαπανηθεί.
Αναπόσπαστο κομμάτι από την ανάπτυξη, με κέντρο τον εργαζόμενο και με άξονα το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών μέσω ενιαίου δημοσίου φορέα, χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος. 
“Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο θέμα”, σημείωσε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. Μάλιστα προκάλεσε το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να λάβει επί τόπου τη σχετική απόφαση - εκείνος όμως δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του. “Δυστυχώς σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι δεν υπάρχει λύση, αλλά αντιμετώπιση”, κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.
Τη συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα εξετάσει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις ανάγκες και τις δυνατότητες αλλαγών για το κυκλοφοριακό, πρότεινε ο εκπρόσωπος της "Πρωτοπορίας” Γιάννης Γκλεγκλές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νόημα όλες οι παρατάξεις να αναλώνονται σε εκθέσεις ιδεών που δεν οδηγούν πουθενά.
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της νομαρχιακής επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ, Νίκου Πατσαρίνου, ο οποίος μεταξύ άλλων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του περιφερειακού από τον κόμβο του Καρέλια και πέρα. Χαρακτηριστικά είπε ότι στους σχεδιασμούς του κυκλοφοριακού μάλλον δε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το σημαντικό αυτό έργο -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- καθώς η τύχη του ακόμα είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις έκανε και ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Γιώργος Παπαδέας. 
“Μιλάμε σαν να είμαστε στο 2007 και ξεχνάμε ότι η χώρα έχει πτωχεύσει. Φέτος αναμένονται νέες μειώσεις 20% στους ΚΑΠ και πλέον θα υπάρξουν και προβλήματα μισθοδοσίας”, σημείωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. “Το 2007 οφείλαμε 250.000 ευρώ στο γραφείο Ζέκκου από την εποχή Μπένου” είπε ακόμα, τονίζοντας ότι η μελέτη Ζέκκου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της πόλης.
“Προφανώς δεν έγιναν όλα καλά”, αναγνώρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ζητώντας από όλους να αγωνιστούν για την ολοκλήρωση του περιφερειακού που θα λύσει πολλά προβλήματα της πόλης. Τέλος, επεσήμανε ότι το θέμα του τρένου παραμένει ακόμα ανοιχτό -χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω- ενώ έκανε λόγο για αναγκαιότητα επέκτασης του ποδηλατόδρομου προς Θουρία και Πήδημα, με αφορμή και την αποσυμφόρηση του δικτύου λόγω κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου.




NEWSLETTER