Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 18:53

Τριφυλία: Ο Σύνδεσμος θα πληρώσει τη μελέτη για τον αγωγό ύδρευσης

Γράφτηκε από την

Από τον Σύνδεσμο Υδρευσης "Τέλλος Αγρας" θα πληρωθούν οι μελέτες για τον αγωγό ύδρευσης, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Τριφυλίας. Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Δήμος Τριφυλίας θα πληρώσει μελέτη που την εκπονούσε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Δήμος Τριφυλίας αναλαμβάνει και θα πληρώσει μελέτη, που εκπονούσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος. Η μελέτη αυτή αφορά την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Παλαιό Λουτρό έως την περιοχή Τουλούπα Χάνι.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Από τις πηγές της περιοχής Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι) υδροδοτούνται πόλεις και κοινότητες  τριών Καλλικρατικών Δήμων Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας, αλλά κυρίως όλη η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, που έχει πολύ μεγάλη έλλειψη νερού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και αυτό το γεγονός βασανίζει τους κατοίκους της περιοχής. 

Το 2000, ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα ανέθεσε μελέτη για την αντικατάσταση του αγωγού από τις πηγές  μέχρι την περιοχή Τουλούπα Χάνι (όριο εδαφικό του πρώην καποδιστριακού δήμου). Υλοποιήθηκε και πληρώθηκε μέρος της μελέτης (υπό την επίβλεψη της ΤΥΔΚ) και έκτοτε έμεινε ανενεργή, πλην όμως είχε πληρωθεί πολύ σημαντικό ύψος της αξίας της.

Η κατάσταση του δικτύου είναι τραγική και αξίζει να επισημανθεί πως είναι με αμίαντο με τις γνωστές επικίνδυνες συνέπειες στην υγεία. Είναι αυτονόητο ότι επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή του. Ως διαδημοτικό έργο θα εκτελεσθεί από το Σύνδεσμο Υδρευσης "Τέλλος Αγρας" και όχι από τον Δήμο Τριφυλίας.

Με τα χρήματα που ξοδεύει ο Σύνδεσμος για την συντήρηση του αγωγού μπορούσαν να γίνουν δεκάδες μελέτες για την αντικατάστασή του. Στο δίλημμα αν θα πρέπει να αρχίσουν οι μελέτες από την αρχή ή να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη και να συμπληρωθεί το υπόλοιπο τμήμα της προκρίθηκε για οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους κυρίως χρόνου, για να προλάβουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης από νέο ΕΣΠΑ, να συνεχίσουμε την υπάρχουσα. Ο χρόνος της αδιαφορίας και της αδράνειας πρέπει να αναπληρωθεί.  

Η δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας, με τη σύμφωνη γνώμη και των τριών καλλικρατικών δήμων, φρόντισε ώστε όλα τα δικαιώματα καθώς και οι υποχρεώσεις της μελέτης αυτής να ανατεθούν στο Σύνδεσμο Υδρευσης “Τέλλος Αγρας” τον οποίον συνδράμει τεχνικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τριφυλίας.

Εκτοτε δρομολογήθηκε (σε συνεννόηση με τον μελετητή)  η ολοκλήρωση και η εξόφληση της μελέτης αυτής και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανατεθεί και η μελέτη για το υπόλοιπο τμήμα, έως την πόλη των Γαργαλιάνων και τα δημοτικά διαμερίσματα αυτών, με δαπάνη του Συνδέσμου, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος, για αυτό και τα χρήματα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί επί μία δεκαετία. Βεβαίως και δεν θα πληρωθούν από τον Δήμο Τριφυλίας.

 

Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την υδροδότηση της πόλης των Γαργαλιάνων και αφορά τόσο την επάρκεια του νερού όσο και την ποιότητά του, αφού θα αντικατασταθούν οι υπάρχοντες αμιαντοσωλήνες».