Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015 08:29

Προχωρούν οι διαδικασίες για τα δάνεια του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύναψη των δύο δανείων του Δήμου Καλαμάτας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ένα για την εκτέλεση έργων, ποσού 5.337.425 ευρώ και το άλλο για την αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων, ποσού 5.917.386,94 ευρώ.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή, κατά πλειοψηφία και με έντονη κριτική από τις μειοψηφίες, ενέκρινε τη λήψη απόφασης περί απροθυμίας της αγοράς για τη σύναψη των δανείων, προκειμένου να αποφασίσει οριστικά αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο και η απόφαση αυτή να υποβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να συναφθούν τα δάνεια.

Ειδικότερα, με το δάνειο για την αναχρηματοδότηση των ήδη συναφθέντων δανείων ύψους 5.917.386,94 ευρώ, θα αποπληρωθούν με καλύτερο επιτόκιο και σε μεγαλύτερη περίοδο δάνεια των πρώην Δήμων Αρφαρών και Θουρίας, της "Φάρις" και νεότερα του Δήμου Καλαμάτας. Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι 25 χρόνια, οι καταβαλλόμενες δόσεις θα είναι μηνιαίες και το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο (Euribor 6M + 4,30% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους). Ο Δήμος, για τη σύναψη δανείου, απευθύνθηκε σε 6 τράπεζες και η μόνη που απάντησε, αρνητικά, ήταν η Eurobank Ergasias A.E.

Για το δάνειο ύψους 5.337.425 ευρώ, με αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων, στο οποίο εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (το 50% από πόρους της ΕΤεπ και το υπόλοιπο 50% από δάνειο) θα υλοποιηθούν τα ακόλουθα έργα: 1) Αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστομένους από Ξενοφώντος μέχρι δημοτικό πάρκο, 1.925.000 ευρώ. 2) Ανάπλαση ανατολικής όχθης του Νέδοντα από Κροντήρη έως Μαρίνα, 1.170.000 ευρώ. 3) Ανάπλαση της ανατολικής όχθης του ποταμού Αρι με δημιουργία πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου, 378.425 ευρώ. 4) Επισκευή και διαρρύθμιση εγκαταστάσεων κτηρίου πρώην Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για τη στέγαση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, 1.364.000 ευρώ. 5) Κατασκευή δημοτικού χώρου αθλητικών δραστηριοτήτων στη θέση Παλιάμπελα,  300.000 ευρώ. 6) Εγκατάσταση χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου πρώην Σφαγεία και βελτίωση λοιπών εγκαταστάσεων, 200.000 ευρώ.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι τα έργα αυτά εντάσσονται στους εξής τομείς: Οδικό δίκτυο - μεταφορές (τα έργα αναπλάσεων). Αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων και εγκαταστάσεων και εκσυγχρονισμός κτηρίων δημόσιας διοίκησης (το έργο της πρώην καρδιολογικής). Εκπαιδευτικές - αθλητικές εγκαταστάσεις (τα έργα των γηπέδων). Το γεγονός ότι έργα αναπλάσεων εντάσσονται στο οδικό δίκτυο - μεταφορές ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσαν τις επικρίσεις των μειοψηφιών.

Και γι’ αυτό το δάνειο ο Δήμος απευθύνθηκε σε 6 τράπεζες και απάντησε μόνο η Eurobank και αυτή αρνητικά.

Οι όροι του δανείου είναι: Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου να είναι 25 χρόνια. Οι καταβαλλόμενες δόσεις να είναι μηνιαίες. Το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο για το 50% από πόρους της ΕΤεπ (Euribor 12M + 1% περιθώριο ΕΤεπ+1% εγγύηση +0,32% κόστος ΤΠΔ), ενώ για το υπόλοιπο 50% το επιτόκιο να είναι κυμαινόμενο (Euribor 6M +4.30% περιθώριο αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους).

 

Γ.Σ.