Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 16:00

Να αγοράσει ο Δήμος Σπάρτης το θερινό σινεμά "Ρόδον"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η σχέση του λαού μας με την πολιτιστική του παράδοση είναι από τα πλέον επίκαιρα θέματα του καιρού μας .
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα θερινά σινεμά έχουν τη δική τους αξία και σημειολογία.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η εισβολή ξένων πολιτιστικών προτύπων οδήγησε τα θερινά σινεμά στην εξόντωση  Ελάχιστα απ’ αυτά λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας χάρη στο μεράκι κάποιων «αμετανόητων» ρομαντικών και χάρη στην ευαισθησία  κάποιων δημοτικών αρχών που έκριναν (καλώς) ότι η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στον ΄Ανθρωπο και στο μέλλον .
Στη Σπάρτη , τα θερινά σινεμά ΡΕΞ , ΦΛΟΡΑΛ   και ΡΟΔΟΝ υπήρξαν σημαντικό πολιτιστικό τοπικό κεφάλαιο δίνοντας προσιτή ψυχαγωγία στη λαϊκή οικογένεια , που πάσχιζε να ορθοποδίσει και να βρει ελπίδα μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.
Σήμερα ΜΟΝΟ το «ΡΟΔΟΝ» έχει απομείνει να αντιστέκεται στην ισοπέδωση των νέων καιρών.΄
΄Ανοιξε στα 1964 . Γνώρισε στιγμές δόξας έως τα 1973 . Παραδόθηκε στην ερήμωση και τη λησμονιά  ώσπου το 2002 , μετά από 29 ολόκληρα χρόνια απουσίας , τα φώτα του «ΡΟΔΟΝ» άναψαν και πάλι , τα γιασεμιά του ξανάνθισαν και η οθόνη του ζωντάνεψε.
Πίσω απ’ αυτήν την χαροποιό ανάσταση βρισκόταν ο εκλεκτός συμπολίτης μας , ρέκτης και παλιός κινηματογραφιστής Κώστας Ρουμελιώτης ,ο οποίος με προσωπικές θυσίες και μέσα από φοβερές δυσκολίες κατόρθωσε να κρατήσει το «ΡΟΔΟΝ» ανοιχτό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο κι απ’ αυτό της πρώτης περιόδου λειτουργίας του. Με ποιοτικές , επιλεγμένες ταινίες έδωσε την ευκαιρία στους μεγάλους να ξαναθυμηθούν παλιές , όμορφες εποχές και στους νέους και τα παιδιά να ανακαλύψουν ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας , που τόσο το είχαν ανάγκη στους καιρούς της πολιτιστικής ξηρασίας που ζούμε .
Σήμερα το θέμα του  «ΡΟΔΟΝ» , του τελευταίου θερινού σινεμά της Σπάρτης και της Λακωνίας , ενός από τα ελάχιστα λειτουργούντα παραδοσιακά θερινά σινεμά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα  , βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο :
΄Η θα αποδοθεί η χρήση του οικοπέδου στον ιδιοκτήτη του για ανοικοδόμηση (υπάρχει δικαστική διεκδίκηση ) ή θα αγοραστεί από το δήμο Σπάρτης και θα αποδοθεί ως πολιτιστική προίκα διαρκείας στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές , αφού ο ιδιοκτήτης συζητά θετικά μια τέτοια εξέλιξη .
ΚΑΛΟΥΜΕ το δήμο Σπάρτης να μην ολιγωρήσει.Το παράδειγμα της ομολογημένης ευθύνης για την απώλεια του σινεμά «ΑΝΕΣΙΣ», δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Το θερινό σινεμά «ΡΟΔΟΝ»είναι στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης . Η Σπάρτη το έχει ανάγκη . Οι πολίτες της το χρειάζονται .
Σπάρτη 10-5-2011

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER