Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015 09:02

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Τεχνικό Πρόγραμμα λιτότητας 4,1 εκ. ευρώ 

Γράφτηκε από τον

Το Τεχνικό Πρόγραμμα φτώχειας και λιτότητας του Δήμου Καλαμάτας για το 2016, ύψους 4.127.580,52 ευρώ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία  το Δημοτικό Συμβούλιο. πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2015, καθώς δεν περιλαμβάνει έργα του ΕΣΠΑ.

Οι μειοψηφίες άσκησαν έντονη κριτική και εξέφρασαν επικρίσεις προς τη δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα αντιαναπτυξιακό και ανύπαρκτο, ενώ κάποιες παρατάξεις -με βάση την κομματική τους προέλευση- επέκριναν και την κυβέρνηση για τις μεγάλες περικοπές στις χρηματοδοτήσεις των δήμων.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τάχθηκε κατά του λαϊκισμού και δήλωσε αυτοδιοικητικός που συντάσσεται με την προσπάθεια που κάνει η χώρα, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τη μείωση του ποσού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο δήμαρχος πάντως... άστραψε και βρόντηξε με την άνιση μεταχείριση και την ευνοιοκρατία, λέγοντας ότι «όποιος δήμαρχος γλείφει και ρουφιανεύει καλύτερα» παίρνει χρήματα. Ζήτησε μάλιστα «να μπει ένα τέλος, να μπουν κανόνες. να μην έρχεται κάθε μπάρμπας και πολιτικάντης!».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης μίλησε για μεγάλη ανισοκατανομή των πόρων και για μεγάλη διαφορά μεταξύ κέντρου και περιφέρειας του δήμου. Ανέφερε ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση οι Τοπικές Κοινότητες και δεν έχουν ρωτηθεί οι πρόεδροι. Είπε πως το πρόγραμμα είναι αντιαναπτυξιακό, χωρίς σχεδιασμό, και κάνει διαχείριση της χρηματοδοτικής μιζέριας. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και γίνονται πειράματα.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος είπε ότι «το πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Μιλάμε για πραγματικά ψίχουλα». Και παρατήρησε πως «είναι προσαρμοσμένο στις εντολές κυβέρνησης, κουαρτέτου και Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε για  υποχρηματοδότηση από τις μνημονιακές-πρώην αντιμνημονιακές κυβερνήσεις. Επεσήμανε ότι «δεν βάζει προτεραιότητες αναπτυξιακές. Στέκεται στα έργα βιτρίνας και λειτουργεί στην κατεύθυνση "βλέποντας και κάνοντας"».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «είναι ανύπαρκτο το πρόγραμμα. Σε εποχές ύφεσης απαιτούνται έργα ανάπτυξης». Και πρότεινε «να αυξήσουμε τους δικούς μας πόρους».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας ανέφερε πως «το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο στο γόνατο. Αφορά πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις σε τρίτους».

Ο δήμαρχος Π. Νίκας είπε πως «το Τεχνικό Πρόγραμμα θα αλλάξει πολλές φορές, γιατί δεν ξέρουμε τι θα εισπράξουμε. Είναι βέβαιο ότι θα είναι τετραπλάσιο» - και δήλωσε ότι «αποφεύγω και το λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις». Παραδέχτηκε ότι υπάρχει μοίρασμα της φτώχειας και στάθηκε στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, λέγοντας πως «ξοδεύουμε 2 εκ. ευρώ το χρόνο για τη διαχείριση. Η μεγάλη πρόκληση για μας, το 2016, είναι η διαχείριση των σκουπιδιών να μειωθεί το ποσό των 136 ευρώ τον τόνο». Παρατήρησε ακόμη ότι «δεν έχουν έρθει τα χρήματα της ΣΑΤΑ του 2015. Το φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει εκτελεστεί, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα» - ενώ ευχήθηκε «το 2016 να είναι... τουλάχιστον ίδιο με το 2015» και όχι χειρότερο.

Γ.Σ.