Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 15:32

Κανένα έργο του ΕΣΠΑ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Κανένα έργο του ΕΣΠΑ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία, μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης, εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2016 από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, το ύψος του οποίου φτάνει τα 3 εκ. ευρώ.

Είναι ένα πρόγραμμα λιτό αλλά υλοποιήσιμο και με αυξημένη συμμετοχή του δήμου με ιδίους πόρους, που φέτος πλησιάζουν τις 900.000 ευρώ, όπως τονίστηκε από την πλευρά της πλειοψηφίας, και χωρίς να υπάρχουν έργα του ΕΣΠΑ. Από την άλλη υπήρξε κριτική από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς προγραμματισμό και ότι πρόκειται για μια απλή εγγραφή ποσών σε διάφορους κωδικούς.

Εισηγητής του Τεχνικού Προγράμματος ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωάννης Αδρακτάς που στάθηκε στα οικονομικά του στοιχεία τονίζοντας ότι τα έργα που αφορούν την Τεχνική Υπηρεσία είναι ύψους 2.023 εκ. και για την Υπηρεσία Πρασίνου 1.028 εκ. ευρώ. Οπως τόνισε, "οι πόροι είναι από ΣΑΤΑ 2016 461.000 ευρώ από ιδίους πόρους 879.000 ευρώ, από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών 592.000 ευρώ, από την πολιτική προστασία 125.000 ευρώ, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων 12.000 ευρώ, από το υπουργείο Πολιτισμού που είναι παλιά χρηματοδότηση 29.000 ευρώ. 

Ενώ μιλώντας για την κατανομή ανά Δημοτική Ενότητα επισήμανε ότι για τον Αετό είναι 200.000, Αυλώνος 153.000, Γαργαλιάνοι 599.000, Κυπαρισσίας 543.000, Φιλιατρών 337.0000, Τριπύλης 93,5.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα προσδιορίζει το πώς θα κινηθεί ο δήμος, συμπληρώνοντας πως πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έργα που θα γίνουν από τη ΔΕΥΑΤ. Υπογράμμισε δε ότι φέτος οι ίδιοι πόροι αγγίζουν τις 900.000 ενώ πέρυσι ήταν μόλις 100.000 ανέφερε ακόμη ότι το 2014 υλοποιήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα σε ύψος 1 εκ. ευρώ, το 2015 σε ύψος 2 εκ. ευρώ και φέτος θα γίνει ένα βήμα καλύτερο από ό,τι μέχρι τώρα.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς να έχει κάποια φιλοσοφία και ένα προγραμματισμό. Καταλόγισε στην ΔΑ ότι δεν έχει συμπεριλάβει κανένα έργο ΕΣΠΑ, κάτι που θα μπορούσε όπως διευκρίνισε στην συνέχεια ως συνεχιζόμενο, αφού είχε προηγηθεί απάντηση από το δήμαρχο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αφού δεν έχει ανοίξει το πρόγραμμα. Γενικά είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που δεν αποτυπώνεται η πολιτική του δήμου, όταν δεν έχει συμπεριληφθεί η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών. Οπως είπε, "βάλατε απλώς κάποια ποσά σε κάποιους κωδικούς".

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Επαμεινώνδας Βουδούρης ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα απλώς ικανοποιούνται κάποια τρέχοντα ζητήματα. "Θα κριθεί από τον βαθμό υλοποίησής του και είναι σημαντικό να μπουν κάποια σημαντικά έργα στην πορεία του χρόνου", όπως υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης μίλησε για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με πολλά κενά, που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της Τριφυλίας.

Μετά από τοποθετήσεις και δημοτικών συμβούλων, στην ψηφοφορία που ακολούθησε εγκρίθηκε με 13 ψήφους της συμπολίτευσης, 7 ψήφισαν από την αντιπολίτευση και υπήρξε ένα λευκό επίσης από την αντιπολίτευση.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER