Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 19:45

“Ερχεται έτοιμος ο προϋπολογισμός” σύμφωνα με τον Παν. Νίκα

Γράφτηκε από τον

Με την παραδοχή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα ότι «δεν είμαστε αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό» και πως «ο προϋπολογισμός είναι το τοπικό μνημόνιο, με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών», ψηφίστηκε χθες νωρίς το απόγευμα, κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2016, στο ποσό των 58.139.877,83 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αφού συνέστησε «να τελειώνουμε σιγά - σιγά με το λαϊκισμό», παραδέχθηκε: «Δε συντάσσουμε εμείς προϋπολογισμό. Ερχεται περίπου έτοιμος, εγκεκριμένος από το Παρατηρητήριο και το υπουργείο Εσωτερικών και μεις τον επικυρώνουμε». Παρατήρησε πως «ο προϋπολογισμός είναι το τοπικό μνημόνιο, με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών. Ο άλλος δρόμος είναι "δε δεχόμαστε το τοπικό μνημόνιο" με ό,τι συνεπάγεται, δε λειτουργούμε. Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση στον προϋπολογισμό». Επεσήμανε ότι «είναι 70% μειωμένος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009» και απαντώντας στην κριτική και τα αιτήματα των μειοψηφιών, είπε μεταξύ άλλων: «Εχουμε 5 - 6 χρόνια να επιβάλλουμε αυξήσεις, έχουμε τα ίδια τέλη. Δεν έχω καλύψει τον αριθμό των ειδικών συνεργατών. Δεν έχω διορίσει, δεν έχω φορτώσει κανέναν στις πλάτες του καλαματιανού λαού».

Η διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου Γεωργία Ηλιοπούλου επιβεβαίωσε ότι είναι μειωμένος περίπου κατά 16,28% από αυτόν του 2015 κι επεσήμανε «πως στα έσοδα συμπεριλαμβάνονται και οι απαιτήσεις προηγουμένων οικονομικών ετών ύψους 12.900.000 περίπου, για τα οποία έχει γίνει πρόβλεψη αντίστοιχη στα έξοδα μη είσπραξης 12.300.000, το πραγματικό ύψος του προϋπολογισμού θα είναι στα 45.752.000». 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, εμμέσως πλην σαφώς, με τη μορφή ρητορικού ερωτήματος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και προέτρεψε «τα Δημοτικά Συμβούλια να απαιτήσουν τους πόρους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι δήμοι». Επεσήμανε ότι λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός, πως έργα προβλέπονται μόνο στο κέντρο και δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση δαπανών για κοινωνική πολιτική και για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος είπε ότι είναι πλασματικός ο προϋπολογισμός και ο πραγματικός είναι μόλις 29.859.958 ευρώ. Επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι με το 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξη των δήμων. Κατηγόρησε το δήμαρχο, την πλειοψηφία και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συνδράμουν στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, Ε.Ε.».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για προϋπολογισμό φτώχειας με αποδέκτες τους δημότες, καλαματιανοκεντρικό, ανεδαφικό και πλασματικό. Και παρατήρησε ότι η αυτοδιοίκηση παραμένει ένας επαίτης στα δώματα των κρατούντων».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας θα φέρει νέα μνημόνια στην αυτοδιοίκηση, δε δίνει καμία κατεύθυνση». Και πρότεινε μείωση τελών και διευθέτηση σε δημότες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας έκανε λόγο για διαχειριστικό προϋπολογισμό. Ζήτησε να γίνουν έργα στα χωριά και να μειωθούν τα τέλη και η ελεγχόμενη στάθμευση και δήλωσε πως δε δέχεται να κάνει πελατειακές σχέσεις ο δήμος και δημόσιες σχέσεις για την κομποστοποίηση.

 

Γ.Σ.