Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 08:34

Η χρηματοδότηση του “KALAMATA:21” απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Γράφτηκε από την

Το σχέδιο οργάνωσης, χρηματοδότησης και δημιουργίας υποδομών για τη φιλοξενία του τίτλου "Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021" για τα έτη 2017 - 2025, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ, καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σήμερα στις 8 το βράδυ.

Νωρίτερα, στις 2 το μεσημέρι, για το σχέδιο αυτό πρόκειται να συζητήσει και να εκφράσει άποψη η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Καλαμάτας.

Σύμφωνα με την εισήγηση: «α) Το υπουργείο Πολιτισμού, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές του θεσμού, τις απαιτήσεις της επιτροπής επιλογής και τις υπάρχουσες πρακτικές δράσης σε αντίστοιχες διοργανώσεις, πρέπει να δημιουργήσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε) σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας για τη διαχείριση της φιλοξενίας του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. β) Το παραπάνω Ν.Π.Ι.Δ. θα πρέπει να ιδρυθεί με ειδικό νόμο κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. γ) Βασικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να είναι ότι το Ν.Π.Ι.Δ. θα διέπεται από ευεργετικές διατάξεις που εξασφαλίζουν την ευελιξία των δράσεων, τη διαφάνεια, καθώς και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και υποστήριξη των δράσεών του. Ο σκοπός του οργανισμού θα είναι να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εφαρμόσει το έργο "KALAMATA:21 - Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021", σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις προβλέψεις (δεσμεύσεις) του φακέλου υποψηφιότητας, με τον οποίο και απέκτησε τον τίτλο. Μετά το 2022, έτος υποχρεωτικής αξιολόγησης, ο οργανισμός θα αναλάβει να διατηρήσει την "κληρονομιά" του τίτλου για τρία χρόνια (31/12/2025).

Στον οργανισμό θα συμμετάσχουν κατ’ ελάχιστο το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Καλαμάτας. Στον οργανισμό θα  προσκληθούν να συμμετάσχουν, εάν το επιθυμούν, και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι δήμοι της Μεσσηνίας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και άλλοι φορείς. Τα όργανα διοίκησης θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή.

Το Γραφείο Υποψηφιότητας εισηγείται προϋπολογισμό 29 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου "KALAMATA:21 - Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021": Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 16,5 εκ. (ποσοστό 57%), προώθηση και μάρκετινγκ 6,3 εκ. (22%), μισθοί και έξοδα διαχείρισης 6,2 εκ. (21%). Τα έτη 2023 - 2025 καλύπτονται από το πρόγραμμα "κληρονομιάς", ύψους 1.950.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη", ύψους 1,5 εκ. και εισφορά του Δήμου Καλαμάτας, ύψους 450.000 ευρώ (150.000 ευρώ ανά έτος).

Οι πηγές χρηματοδότησης είναι: Δημόσιος τομέας 26 εκ. ευρώ και ιδιωτικός 3 εκ. ευρώ. Από το δημόσιο τομέα: Δήμος Καλαμάτας 8 εκ. ευρώ. Περιφέρεια Πελοποννήσου 1 εκ. ευρώ. Κεντρική κυβέρνηση 14,5 εκ. ευρώ (ποσοστό 55,5%). Αλλα (εισιτήρια και πωλήσεις) 500.000 ευρώ».