Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 08:14

Η Καλαμάτα καταθέτει φάκελο για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γράφτηκε από τον

«Είμαστε η πρώτη πόλη που καταθέτει προϋπολογισμό. Αύριο  καταθέτουμε το φάκελο υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Και το γεγονός ότι σήμερα το βράδυ θα υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι γερά χαρτιά για την υποψηφιότητα».

Αυτά σημείωσε χθες το μεσημέρι, ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 Εκτορας Τσατσούλης, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που δεν είχε απαρτία και η συνεδρίαση δεν έγινε. Ομως, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Καραγιάννης ζήτησε από τον κ. Τσατσούλη να ενημερώσει τους 6 - 7 εκπροσώπους φορέων, καθώς και τους συμβούλους που παρέστησαν, παρότι το βράδυ θα συνεδρίαζε για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του KALAMATA:21 είπε ότι «συζητάμε εκείνα που είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου: οικονομικό, οργανωτικό και υποδομές». Παρατήρησε πως «το Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να συστήσει φορέα για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ζητάμε ανεξαρτησία του φορέα με σφιχτό έλεγχο». Δήλωσε ότι θα συστήσει, «ώστε στο Δ.Σ. να μην πλειοψηφούν τα πολιτικώς οριζόμενα πρόσωπα. Στο Δ.Σ. θα είναι μόνο 2 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα από την πλειοψηφία και ένα από τη μειοψηφία και πρότασή μου να μην είναι αιρετοί, αλλά να έχουν σχέση με το αντικείμενο».

Ο κ. Τσατσούλης είπε ότι «για μένα το πιο σημαντικό είναι το οργανωτικό και όχι το οικονομικό. Σημαντική είναι και η σωστή διαχείριση του οικονομικού».

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό, ενημέρωσε ότι «προβλέπονται λειτουργικές δαπάνες 20 εκ. ευρώ, είναι το πιο χαμηλό ποσό. Η αρχική εισήγηση ήταν για 29 εκ. ευρώ, ρίξαμε τον προϋπολογισμό. Και κατανέμονται 12 εκ. για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, 4 εκ. για προώθηση - μάρκετινγκ και 4 εκ. για διαχειριστικά έξοδα. Τα 17 εκ. θα προέρχονται από το δημόσιο τομέα και τα 3 εκ. από τον ιδιωτικό με τη μορφή χορηγιών. Θα βάλουν 3,7 εκ. ο Δήμος, 2,5 εκ. η Περιφέρεια Πελοποννήσου, 8 εκ. η κυβέρνηση, 2,3 εκ, η Ε.Ε. και 500.000 άλλοι δήμοι. Το 1.050.000 ευρώ, για το πρόγραμμα κληρονομιάς 2023 - 2025, τα 300.000 ευρώ θα προέλθουν από το Δήμο και τα 750.000 ευρώ από το μισό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη", αν το πάρει η πόλη».

Γ.Σ.