Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 15:43

Μάκαρης για "KALAMATA:21": «Η πρόταση υποψηφιότητας αναντίστοιχη των δυνατοτήτων»

Γράφτηκε από τον

Αναντίστοιχη με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η πόλη στον πολιτισμό, είναι η πρόταση υποψηφιότητας του Δήμου Καλαμάτας, για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 και γι’ αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυτό τονίζει ο "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" και δικαιολογώντας την αποχή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την ψηφοφορία για την έγκριση της αίτησης υποψηφιότητας, σημειώνει πως δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει (εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, διαβούλευση - συμμετοχή της κοινωνίας, υποδομές), έχοντας θετική άποψη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι παρ' όλες τις αντιρρήσεις τους θα υποστηρίξουν το θεσμό, ώστε η όλη προσπάθεια να μην αποβεί σε βάρος της πόλης και των δημοτών.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας: 

Ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης ανέφερε ότι «από την αρχή είχαμε εκφραστεί θετικά, βάζοντας ένα αυστηρό πλαίσιο προϋποθέσεων: εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με έλεγχο των οικονομικών, συναίνεση και συναπόφαση». Παρατήρησε πως «η πρώτη βασική ένστασή μας είναι η χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη, το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί. Και δεν υπάρχει ούτε η ρητή δέσμευση της Περιφέρειας και της κυβέρνησης». Αναρωτήθηκε «αν δεν βρεθούν από αυτές τις πηγές, από πού θα αναζητηθούν; Από τους δημότες με επιβάρυνσή τους ή από νέο δάνειο;».

Για τη δεύτερη ένστασή τους, όσον αφορά τη συμμετοχή, δήλωσε ότι «δεν έγινε διαβούλευση με την κοινωνία, με τις δημοτικές παρατάξεις. Οι παρατάξεις εκδιώχθηκαν από την Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού». Και μίλησε για μηδενική συμμετοχή παρατάξεων και δημοτών. Είπε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα χάσει πλήρως τον έλεγχο, καθώς δημιουργείται Α.Ε. που θα διευθύνει την όλη προσπάθεια.

Για τα έργα υποδομών που θα μείνουν στην πόλη, παρατήρησε πως «είναι πολύ λίγα με συνολικό προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα θα πάνε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο μάρκετινγκ, τη μισθοδοσία και τα έξοδα διαχείρισης».

Ανέφερε ότι «δυστυχώς ο δήμαρχος αποφάσισε να μην βρίσκεται στην αίθουσα, όταν κάναμε τις προτάσεις μας», αλλά σημείωσε: «Παρ' όλες τις αντιρρήσεις μας, θα υποστηρίξουμε το συγκεκριμένο θεσμό. Θα συμμετέχουμε στις επιτροπές, θα στηρίξουμε κριτικά, ώστε η όλη προσπάθεια να μην βγει σε βάρος της πόλης και των δημοτών».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης στο Δ.Σ. της "Φάρις" Τάσος Πολυχρονόπουλος μίλησε για «συνειδητή άρνηση του δημάρχου να ανοίξει το ζήτημα στην πόλη και στο διάλογο». Κι εκτίμησε πως η μη συστράτευση με πολιτικές - αυτοδιοικητικές δυνάμεις οδηγεί την πρόταση σε κίνδυνο. Χαρακτήρισε την πρόταση πολύ αδύναμη, αναντίστοιχη στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η πόλη στον πολιτισμό. Εκανε λόγο για υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, για προχειρότητα στις επιλογές και στις υποδομές. Σημείωσε ότι «ακόμα και την τελευταία στιγμή η όλη διαδικασία ήταν προσχηματική. Απαξίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αξιολόγησης». Κι εξέφρασε την άποψη πως «θα αποκαλυφθούν πολλά λάθη, θα επιβεβαιωθεί η κριτική μας σε πολλά σημεία».

Ο σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς είπε ότι «από τα 250.000 ευρώ για την κατάθεση του φακέλου μόνο τα 75.000 είναι από χορηγίες. Τα υπόλοιπα είναι από ιδίους πόρους».

Ο σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε πως «η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής δεν είναι σωστή, είναι απαξιωτική για τον αγώνα για το μεγάλο τίτλο». Είπε ότι η συστράτευση της αντιπολίτευσης, η συμμετοχή σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποτελεί φραγμό στο να γίνει διασπάθιση χρημάτων και χαρακτήρισε την πρόταση κατώτερη των περιστάσεων. Τέλος, μίλησε για δημιουργία ανησυχίας και ερωτηματικών για το τι θέλει και τι επιδιώκει η δημοτική αρχή.

Γ.Σ.