Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 17:42

«Δήμαρχοι ακυρώνουν το σχεδιασμό της Περιφέρειας» υποστηρίζουν στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
«Δήμαρχοι ακυρώνουν το σχεδιασμό της Περιφέρειας» υποστηρίζουν στο Δήμο Τριφυλίας

Αποχώρησε ο Δήμος Τριφυλίας από τη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου το Σάββατο, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, τασσόμενος ευθέως υπέρ του σχεδιασμού Τατούλη και εξαπολύοντας παράλληλα βέλη κατά των δημάρχων πρωτευουσών των νομών και κατά της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η καυστική ανακοίνωση από το Δήμο Τριφυλίας η οποία αναφέρει: «Το Σάββατο 27/11/2015 συνεδρίασε ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου με βασικό θέμα τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι δήμοι και ο ΦοΔΣΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μας. Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει και τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης είναι γνωστό ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία θέλει πάση θυσία να ακυρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό, προτείνοντας έναν άλλο σχεδιασμό και αυτό είναι μέχρι ενός σημείου κατανοητό. Αυτό που είναι αδιανόητο είναι να χρησιμοποιούνται οι δήμαρχοι για να ακυρώσουν το σχεδιασμό της Περιφέρειας αντί του προφανούς, η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της αλλά και να δεχθεί τις συνέπειες αυτών. Σε αυτή την προσπάθεια, να δημιουργήσει την ομάδα των προθύμων, έχει αρχίσει παροχές, αντιπαροχές και προσωρινές εκπτώσεις σε κάποιους. Εκπτώσεις που είναι πολύ σοβαρές, όπως τη μη επίλυση του θέματος της διαχείρισης του υπολείμματος το οποίο αναβάλλει σε άλλο χρόνο. Επίσης οι δήμοι απειλούνται είτε με τα πρόστιμα χρήσεως των ΧΑΔΑ, είτε με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ είτε με τις μελλοντικές οικονομικές διεκδικήσεις από την εταιρεία που έχει προκριθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών Πελοποννήσου ήρθαν να επιβάλουν την κοινή τους απόφαση λειτουργώντας και συνεδριάζοντας από κοινού μακριά από τους άλλους δήμους, τους οποίους θέλουν να φέρουν προ τετελεσμένων. Στην ίδια συνεδρίαση η τηλε - διαχείριση από το υπουργείο ήταν έκδηλη και με ονοματεπώνυμο. 

Από αυτήν τη συνεδρίαση ο Δήμος Τριφυλίας αποχώρησε αρνούμενος να πάρει αποφάσεις υπό ομηρία εκφράζοντας τις αρχές ελευθερίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού που διαπνέουν τους Τριφύλιους πολίτες. Είναι βέβαιο ότι ο μόνος ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων είναι αυτός της Περιφέρειας που λαμβάνει πρόνοια για όλα τα στάδια διαχείρισης και κυρίως είναι καθολικός σχεδιασμός για όλους τους δήμους, ακόμα και για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα ή ακόμα και τη βούληση να λύσουν το πρόβλημα. Χωρίς να είναι και ο τέλειος, είναι όμως μια πολύ σοβαρή λύση.

Ολα τα άλλα είναι προσωπικά αφηγήματα, αποσπασματικά και σκοπίμως προσωρινά εκπτωτικά. Θεμιτό είναι οι δήμοι να διεκδικήσουμε μικρότερο κόστος λειτουργίας της μονάδας της Περιφέρειας μιας και αλλάζουν οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των δήμων, κάτι που έπρεπε να γίνει εξ αρχής. Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι, όταν οι δήμοι θα ακυρώσουν το σχέδιο Τατούλη και δεν θα υπάρχει καμία άλλη πρόταση, όταν θα έχουμε βγάλει τα μάτια μας με τα χέρια μας, τότε θα δούμε την πιο τραγική πραγματικότητα και τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Σκοπός του Δήμου Τριφυλίας είναι να προχωρήσει άμεσα σε διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ή να γίνει κάτι άλλο».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER