Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 21:48

Ο Αναστασόπουλος εξετάζει την πρόταση της Περιφέρειας για το δεματοποιητή στη Μακαρία

Γράφτηκε από τον

- Δηλώνει άγνοια για τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας


Χώρο 160 στρεμμάτων στη Μακαρία προσφέρει δωρεάν η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Δήμο Μεσσήνης, προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί το δεματοποιητή απορριμμάτων και να αποθηκεύσει τα σκουπιδοδέματα.
Στην ανακοίνωση αυτή προέβη χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η σχετική πρόθεση της Περιφέρειας έγινε γνωστή με έγγραφο που έφτασε στο δήμο. Οπως εξήγησε, πρόκειται για τον ίδιο χώρο που είχε αγοράσει η τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι του Δήμου Μεσσήνης, χωρίς όμως να υλοποιηθεί το έργο αυτό.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η προσφορά της Περιφέρειας θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα από την αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο δήμος για την εξεύρεση χώρου προσωρινής εγκατάστασης του δεματοποιητή. Ο Στ. Αναστασόπουλος γνωστοποίησε παράλληλα ότι στο πλαίσιο του εν λόγω διαγωνισμού 8 ιδιώτες έχουν προσφερθεί να διαθέσουν στο δήμο τα ακίνητά τους - εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται στο Δήμο Μεσσήνης και τα 2 στο Δήμο Καλαμάτας.
Οι προσφορές αυτές επίσης θα αξιολογηθούν, με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που -όπως είπε ο Στ. Αναστασόπουλος- διαθέτουν εμπειρία στα ζητήματα αυτά.
Ο δήμαρχος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε»- αρνήθηκε ότι στο έγγραφο της Περιφέρειας υπάρχει οποιαδήποτε προϋπόθεση ή όρος που να συνδέει τη δωρεάν διάθεση της έκτασης με την «τακτοποίηση» σε αυτήν και του συστήματος Ram Europe του Δήμου Καλαμάτας: «Ούτε όροι ούτε προϋποθέσεις. Η δική μας απόφαση έχει να κάνει με τα σκουπίδια του Δήμου Μεσσήνης, με την Καλαμάτα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση», είπε.
Στην επισήμανση ότι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα κυκλοφορεί ευρύτατα το ενδεχόμενο «συγκατοίκησης» των δύο όμορων δήμων, ο κ. Αναστασόπουλος σχολίασε: «Εμείς συζητάμε για τα απορρίμματα της Μεσσήνης, όχι για τις φήμες της Καλαμάτας».
Επιπλέον ο δήμαρχος δέχτηκε ότι αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα το γεγονός ότι ο εν λόγω χώρος έχει χαρακτηριστεί ως «χώρος εγκατάστασης τσιγγάνων» στο ΓΠΣ Μεσσήνης: «Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, γι’ αυτό και θα συνεδριάσει η επιτροπή αξιολόγησης για να εξετάσει το ζήτημα από όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο Στ. Αναστασόπουλος επέμεινε ότι ο δεματοποιητής δεν συνιστά λύση, αλλά προσωρινή εναλλακτική μέχρι να διαμορφωθεί ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, η προκήρυξη για το οποίο -όπως είπε, επικαλούμενος ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου- θα γίνει μέσα στο φετινό καλοκαίρι.