Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 14:03

Απάντηση Μανώλη Μάκαρη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γράφτηκε από την

Η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι σημαντική για την πόλη και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλο ένα δείγμα προχειρότητας, ούτε πεδίο μικροπολιτικών επιδιώξεων και μεγαλοϊδεατισμού που θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε ολέθριες συνέπειες για την πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς, ως δημοτική παράταξη και ασκώντας αντιπολίτευση πάντα με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, δεν καταφύγαμε στην εύκολη λύση της άρνησης, αλλά υποστηρίξαμε από την αρχή την ιδέα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο προϋποθέσεων, αποτελώντας πάντα την φωνή των συμπολιτών μας μέσα στους φορείς και τα όργανα του δήμου. Ετσι, με σχέδιο, λογική, σύνεση, δημιουργικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες και τη δυναμική της πόλης, κάναμε προτάσεις, εκφράσαμε ερωτήματα, με πολλές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για την Καλαμάτα. Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν από την αρχή αρνητική κατά τρόπο αντιδραστικό σε κάθε πρότασή μας. Συγκεκριμένα, με μια σειρά από ενέργειες τορπίλισε κάθε έννοια διαλόγου υιοθετώντας τη γνωστή συνταγή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Ετσι:

1. Η δημοτική αρχή απέκλεισε τις δημοτικές παρατάξεις από την επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού παρά την αντίθετη πρόταση του Γραφείου Υποψηφιότητας. 

2. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν έγινε η συμφωνημένη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα συζητούσε ενδελεχώς και θα έπαιρνε από κοινού κρίσιμες αποφάσεις για το σημαντικό θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

3. Η δημοτική αρχή δεν συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο "Ανοιχτός Δήμος" και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην προοπτική της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

4. Η δημοτική αρχή κατέθεσε τον φάκελο υποψηφιότητας χωρίς καμία συζήτηση, χωρίς κανένα διάλογο ούτε με την Επιτροπή Διαβούλευσης ούτε με τις δημοτικές παρατάξεις. Η συζήτηση τελευταίας στιγμής (λίγο πριν την κατάθεση της υποψηφιότητας) που έγινε στην Επιτροπή Διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ουσιαστικά για «τα μάτια του κόσμου» και την επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων, αφού δεν έγινε αποδεκτή καμία αλλαγή του αρχικού σχεδίου. 

Ετσι ουσιαστικά λοιπόν η πρώτη φάση, της δημιουργίας του φακέλου διεκδίκησης έγινε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Αλλά και το προτεινόμενο τελικό σχέδιο προϋπολογισμού και διοικητικής οργάνωσης του Κ21 βρίθει προβλημάτων τα οποία εντοπίσαμε και αναφέραμε διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτά τα ουσιαστικά προβλήματα δεν υπήρχε καμία ξεκάθαρη απάντηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά η δημοτική αρχή θα απαντήσει επί της ουσίας ξαναθέτουμε τους βάσιμους προβληματισμούς μας και τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις μας για να πληροφορηθεί ο καλαματιανός λαός.

1. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε προς ψήφιση η δημοτική αρχή: Ο δήμος οφείλει να δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση 8 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, αλλά η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ δεν έχει θεματικούς στόχους που να αφορούν πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα επισφαλής η πρόβλεψη για 3 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες. Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι: σε περίπτωση που δεν βρεθούν τελικά όλα αυτά τα χρήματα, από πού θα αναζητηθούν; Από την αύξηση των δημοτικών τελών; Από την αύξηση του πολιτιστικού τέλους; Από δανεισμό; Ή από περικοπές στο Τεχνικό Πρόγραμμα ή στις προσφερόμενες υπηρεσίες του δήμου;

3. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Καλαμάτας δεν θα έχουν τον έλεγχο του Καλαμάτα 21 σύμφωνα με την προτεινόμενη διοικητική οργάνωση αλλά μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα βασικός φορέας διαχείρισης των θεμάτων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα είναι ανώνυμη εταιρεία (με την μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου) η οποία θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή και διευθύνοντα σύμβουλο και θα προσληφθούν 3 διευθυντές, 8 μάνατζερ και 18 υπεύθυνοι. Η πρότασή μας για θεσμοθέτηση ελέγχου αυτής της εταιρείας από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή.

4. Ο προϋπολογισμός των υποδομών που πρέπει να γίνουν στην πόλη ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι πενιχρός και αντιπροσωπεύει μόλις το 6% του συνολικού προϋπολογισμού του Κ21. Αντίθετα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αγγίξει τα 12,5 εκατομμύρια, το μάρκετινγκ 4,2 και οι μισθοί και τα έξοδα διαχείρισης 4,4 εκατομμύρια. Αρα εύκολα συμπεραίνεται ότι τα έργα που θα μείνουν στην πόλη θα είναι δυσανάλογα πολύ λίγα σε σχέση με τα ποσά που θα δαπανηθούν για τις υπόλοιπες δράσεις.

Ολες αυτές οι προαναφερόμενες ενστάσεις και επισημάνσεις κατατέθηκαν από την δημοτική μας παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό ακόμα και την ύστατη στιγμή να διασωθεί η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προς όφελος της πόλης. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά άκαμπτη, αυταρχική και αλαζονική στάση αρνήθηκε οποιαδήποτε τροποποίηση της εισήγησης εμμένοντας στο αρχικό σχέδιο. 

Ως δημοτική παράταξη έχοντας πάντα υπόψη όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έτσι ώστε να μην καταλήξει εις βάρος της πόλης και των δημοτών.

Μανώλης Μάκαρης