Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 21:33

Υποσχέσεις για... κοσμογονία με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ

Γράφτηκε από την

Σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με φέτος θα είναι ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής για το 2016. Ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 40.000 ευρώ, όπως είπε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Ντίντα, στη συνεδρίαση με τοπικούς φορείς και ανθρώπους του τουρισμού.

Η συνεδρίαση έγινε με σκοπό τον απολογισμό δράσεων της τουριστικής προβολής του δήμου για φέτος, και ο προγραμματισμός για το νέο έτος.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε κυρίως στο τι θα κάνει η δημοτική αρχή για την ανάδειξη της πόλης. Είπε ότι για το 2016 έχει δρομολογήσει δύο έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της: την ανάπλαση στα "Ουζάκια" και την κατασκευή ποδηλατόδρομου ανατολικά του Νέδοντα. Μίλησε ακόμη για τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας τού υδατοδρομίου, καθώς και για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενυδρείου στη Δυτική Παραλία, σε έκταση 17 στρεμμάτων που θα δοθεί κατά χρήση στο δήμο από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη λειτουργία Ινστιτούτου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα. Μάλιστα προανήγγειλε ότι το παράρτημα του «Δημόκριτου» θα στεγαστεί στο Ζουμπούλειο και η Σχολή Χορού θα μεταφερθεί στο Μέγαρο Χορού.

Ο δήμαρχος είπε ακόμα ότι γίνεται προσπάθεια με ιδιώτες επιχειρηματίες για να ζωντανέψει η παράδοση του καλαματιανού μαντιλιού - ενώ προανήγγειλε συναντήσεις με φορείς της αγοράς κρουαζιέρας, αλλά και αναβάθμιση των τουριστικών εντύπων της περιοχής, που την αναλαμβάνει ο εκδοτικός οίκος «Explorer».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Ντίντα είπε μεταξύ άλλων ότι γι' αυτή τη χρονιά η επιτροπή κυκλοφόρησε 6.500 αντίτυπα του τουριστικού οδηγού του Ταϋγέτου και διέμεινε 500 dvd. Αναβάθμισε τα 4 τουριστικά γραφεία, όπου υποδέχτηκε πάνω από 100.000 τουρίστες, δημιούργησε ένα φιλμ προβολής της πόλης και καρτ-ποστάλ σε 6 διαφορετικές γλώσσες. Επίσης, η επιτροπή συμμετείχε σε τουριστικές εκθέσεις και έκανε εκδηλώσεις όπως αυτή της 3ήμερης εκδήλωσης ανάδειξης της πόλης στη Θεσσαλονίκη και την ανταλλαγή επισκέψεων με τη συμπρωτεύουσα. 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Χάρης Βγενής είπε πως γίνεται ό,τι χρειάζεται για την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, ώστε να μη θιγεί η κρουαζιέρα. Το Φεβρουάριο μάλιστα θα γίνει αξιολόγηση σχετικά με το ISPS του λιμανιού - ενώ γίνονται και ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό του με αρχή τη δρομολόγηση εκβάθυνσής του.

Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Κατσίρης μίλησε για έλλειψη ποιότητας στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στην Καλαμάτα, υπονοώντας ότι δεν ξοδεύουν λεφτά γιατί δεν έχουν· για να του απαντήσει ο δήμαρχος ότι σε λίγα χρόνια η πόλη θα είναι εξόχως ανταγωνιστική με το Κατάκολο.

Ενα χαρακτηρισμό πιο σκληρό έκανε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές που δένουν κρουαζιερόπλοια τα μαγαζιά. Η κ. Ψηλάκη χαρακτήρισε λοιπόν «φτωχοτουρίστες» τον κόσμο που συμμετέχει στις κρουαζιέρες και απέκλεισε κατηγορηματικά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, γιατί όπως είπε δεν αντέχουν οι επαγγελματίες τα έξοδα. Οσο για το Ιστορικό Κέντρο είπε ότι οι επαγγελματίες εκεί δεν θέλουν από μόνοι τους να ανοίγουν. Πάντως ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος τόνισε ότι τα καταστήματα θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τις Κυριακές στο Ιστορικό Κέντρο, το οποίο θα πρέπει να αναδειχτεί περαιτέρω.

Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας ανέφερε ότι εκτός της καλοκαιρινής σεζόν οι τουρίστες δεν βρίσκουν ανοιχτά μαγαζιά ούτε στις τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας όπως η Στούπα, όπου μέχρι και τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά.

Ο ιδιοκτήτης του «Elite City Resort» Νίκος Μαλαπέτσας είπε ότι οι πελάτες του ξενοδοχείου διαμαρτύρονται πως το πρωί δεν υπάρχει κάτι στο Ιστορικό Κέντρο για να περάσουν την ώρα τους, και μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας εμπορικών καταστημάτων και όχι μόνο μπαρ και καφέ. Σημείωσε επίσης ότι η συμμετοχή στις εκθέσεις τουρισμού θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη στόχευση - και στην παρατήρηση της κ. Ντίντα ότι δεν συμμετέχουν στις αποστολές επιχειρηματίες, είπε ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Η επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού Πόλα Κούλη τόνισε πως η παραλία της Καλαμάτας δεν θα πρέπει να σταματά στην Ανάσταση για τους τουρίστες κρουαζιέρας, και αν υπήρχε ένα λεωφορείο θα μπορούσαν να κάνουν το μπάνιο τους και στις άλλες παραλίες.

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χριστίνα Μελεξοπούλου είπε επίσης ότι ειδικά η Μικρή Μαντίνεια έχει αφεθεί στην τύχη της, ενώ υπάρχουν περιοχές όπως η νεροτριβή που δεν την ξέρουν ούτε οι ντόπιοι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να αναδειχθούν ειδικές μορφές τουρισμού, και στην προβολή τους μέσα από τα social media. Μίλησε ακόμα για το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια έρευνα, στην οποία οι ίδιοι οι επισκέπτες της πόλης θα έλεγαν τη γνώμη τους.

Ν.Κ.