Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 08:06

Κινητοποιήσεις για διατήρηση του αστυνομικού τμήματος στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από τον
Κινητοποιήσεις για διατήρηση του αστυνομικού τμήματος στα Φιλιατρά

Η πλήρης αντίθεση δημοτικής αρχής και φορέων για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης εκφράστηκε στα Φιλιατρά στην έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημαρχείο της πόλης.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα παραμονής του τμήματος στην πόλη και αναλύθηκαν διεξοδικά οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό. Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχουν κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθεί αυτό. Υπογραμμίστηκε δε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του "κακού" καλλικρατικού δήμου που έχει οριοθετηθεί στην περιοχή. Η μικρή παρουσία κόσμου, που δείχνει και την αδράνειά του σε όλα αυτά που συμβαίνουν, επισημάνθηκε τόσο από το δήμαρχο Τριφυλίας όσο και από άλλους συμμετέχοντες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Παναγιώτη Φαρμάκη που υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας όπως η Αστυνομία, δεν είναι εταιρείες να λειτουργούν και να στελεχώνονται με γνώμονα τους ισολογισμούς και τις μειώσεις δαπανών-προσωπικού. Οπως είπε, "η πόλη των Φιλιατρών είναι η 2η σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας, χωρίς να υπολογίζουμε την δραματική αύξηση του εργατικού πληθυσμού τις περιόδους συγκομιδής της ελιάς και άλλων κηπευτικών. Δεν νοείται η 2η σε πληθυσμό πόλη στην Μεσσηνία να στερείται το αστυνομικό της τμήμα. Πέρυσι το Τοπικό Συμβούλιο ζητούσε την ενίσχυση του τμήματος και φέτος διαπραγματεύεται την παραμονή του. Απαιτούμε την παραμονή του Αστυνομικού Τμήματος στα Φιλιατρά. Από την πλευρά μας έχουμε λύσεις για το στεγαστικό και τις άλλες ανάγκες λειτουργίας τ

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας ενημέρωσε για την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στην Τρίπολη και τις αντιρρήσεις που έφερε από την πρώτη στιγμή. Εξέφρασε για ακόμη μια φορά τις θέσεις του δήμου, που είναι εναντίον της κατάργησης οποιουδήποτε τμήματος στον δήμο. Οπως είπε, "δεν μπορεί να εφαρμόζεται μια δομή σε κάθε καλλικρατικό δήμο. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Η πίεση πρέπει να είναι προς όλες τις πλευρές. Πρέπει να γίνει ο κακός χαμός. Να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μη αποδοχής. Πρέπει να προβάλουμε το λογικό του πράγματος. Επίσης σύντομα θα ετοιμαστεί ένας φάκελος με όλα τα στοιχεία".

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου αναφέροντας και πρόσφατα περιστατικά παραβατικότητας στην πόλη που θα αυξηθούν αν απουσιάζει η αστυνομία.

Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι, όπως και για την υγεία έτσι και για την ασφάλεια, η κατάργηση του τμήματος είναι αφορμή πολέμου. Οπως είπε, "ακόμη και 3 άτομα να έχει, δεν φυλάνε απλώς το κτήριο αλλά τους πολίτες. Τα Φιλιατρά πληρώνουν την λογική των δύο άκρων, καθώς παραμένει το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας και λέγεται ότι θα παραμείνει και το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων. Πρέπει να βρούμε συμμαχίες και με σθεναρό τρόπο να αντισταθούμε".

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας τόνισε πως είναι για γέλια να μην υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών. "Η κοινωνία των Φιλιατρών πληρώνει ακριβά το τίμημα του Δήμου Τριφυλίας και αυτό είναι η αιτία του κακού", ανέφερε. Ασκησε πάντως κριτική και στην λειτουργία του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιατρών καθώς απουσιάζουν από εκεί τα πολιτικά πρόσωπα και αυτό, όπως είπε, από μόνο του σηματοδοτεί κάτι. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις ανάγκες αστυνόμευσης που έχει η πόλη και η περιοχή με το μεγάλο αριθμό μεταναστών λόγω των αγροτικών δουλειών. Τόνισε πως "πρέπει να αντισταθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και να γίνει συνάντηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και να πάνε όλοι εκεί".

Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Δημήτρης Σωτηρόπουλος υπογράμμισε πως "το πολιτικό σύστημα εδώ και χρόνια ρίχνει το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες ξέροντας από πριν πού θα πέσει αυτό. Ολες οι αποφάσεις παίρνονται από πάνω και ούτε είδαμε κανένα κόμμα να κατεβάζει άλλη πρόταση. Εκ του ασφαλούς όλοι γαβγίζουν για να περάσει το μέτρο. Να πάρουν θέση όλα τα κόμματα και από εκεί και πέρα ο δήμος να πάει με τεκμηριωμένες τεχνοκρατικού χαρακτήρα προτάσεις".

Αναφορά στην επίσκεψη του πρώην υπουργού του κ. Κικίλια στα Φιλιατρά έγινε από την τοπική σύμβολο Σωτηρία Μαρκούλια λέγοντας ότι είχαν ζητηθεί τότε στοιχεία και το μόνο που τους είχε πει ήταν ότι δεν θα κλείσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Ενώ ο σύμβουλος Γιάννης Γριβοκωστόπουλος επισήμανε πως αν και έστειλαν τότε στοιχεία απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι προδιαγεγραμμένες από τον «Καλλικράτη». "Εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση το νόμο που είχε ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει να απαιτήσουμε την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος και να γίνουν κινητοποιήσεις από όλο τον κόσμο της Τριφυλίας, όπως και ένα Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα και την υποβάθμιση των δομών της Τριφυλίας" ανέφερε.

Για καρεκλοκένταυρους που βλέπουν ένα δήμο και θέλουν μια δομή σε αυτόν μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σαρματζής. Οπως είπε, "γενεσιουργός αιτία είναι ο «Καλλικράτης». Καλώ όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα να πάρουν θέση. Να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Αν περάσει αυτή η απόφαση, δεν παραβρεθώ σε καμία εκδήλωση και θα σκεφτώ ακόμη και να παραιτηθώ".

Ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Πούλος τόνισε πως ο τομέας της υγείας και της ασφάλειας δεν προσφέρεται για οικονομία του κράτους, εκφράζοντας με έντονο τρόπο την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση του τμήματος.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης υπογράμμισε πως το πρόβλημα ακουμπά όλους, όλο το δήμο και θα υπάρχουν συνέπειες για όλους τους πολίτες. Ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσούλας υπογράμμισε πως πρέπει να είναι όλοι οι Τριφύλιοι ενωμένοι και με μια φωνή.

Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου ο Κώστας Σαμαρτζής ανέφερε πως το βασικό πρόβλημα είναι ο καλλικρατικός δήμος. "Δεν μας ικανοποιεί αυτός ο δήμος και αυτό πρέπει να αναδειχθεί" ανέφερε.

Τελικά κατέληξαν σε ένα ψήφισμα το οποίο, αφού εξηγεί τους λόγους παραμονής του ΑΤ Φιλιατρών, καταλήγει: «Για τους παραπάνω λόγους οι οποίοι καταδεικνύουν την αναγκαιότητα όχι μόνο της διατήρησης αλλά και της ενδυνάμωσης του Α.Τ. Φιλιατρών, σε μια περιοχή που στις σημερινές συνθήκες έχει ανάγκη και πάσχει στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας, του ελέγχου, της επιτήρησης και της τήρησης της νομιμότητας, εκδίδουμε ψήφισμα, με το οποίο διατρανώνουμε και δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε αρμόδιο φορέα, την αναγκαιότητα και την επιθυμία της παραμονής και της αναβάθμισης του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών και της πρόθεσής μας να συμβάλλουμε και εμείς ως τοπικοί φορείς στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, προς την κατεύθυνση αυτή».

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER