Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 18:46

"Υδάτινες γέφυρες": Ενημέρωση για τη διαχείριση του νερού και στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Υδάτινες γέφυρες": Ενημέρωση για τη διαχείριση του νερού και στην Καλαμάτα

Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις του Δικτύου "Μεσόγειος SOS" στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Υδάτινες γέφυρες - Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό", που υλοποιούν το Δίκτυο και η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας.

Το Δίκτυο "Μεσόγειος SOS" επανέκαμψε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις δράσεις ενημέρωσης και δικτύωσης σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και παράλληλα να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα συγκεκριμένα βήματα που αναδείχθηκαν ως αναγκαία στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του προγράμματος, τον Ιούνιο του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, το Δίκτυο, το απόγευμα της 2ας Δεκεμβρίου διοργάνωσε στη Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας συνάντηση με θέμα «Ενημέρωση και εκπαίδευση ως εργαλεία για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού» και τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, συλλογικοτήτων πολιτών, φορέων αρμόδιων για τα υδατικά ζητήματα της πόλης, κ.ά.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα υδατικά πλεονεκτήματα της πόλης, αλλά και στα πεδία που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης. 

Ο Γιώργος Παναγόπουλος υπεύθυνος του ΚΠΕ Καλαμάτας, αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση του περιβάλλοντος, με την οικονομία και την κοινωνία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία του νερού στην πόλη, φωτίζοντας την αλληλεπίδραση του πόρου με την κοινωνική εξέλιξη της περιοχής.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Περιβολάρης έκανε εκτενή αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις υδατικές προκλήσεις της περιοχής, επισημαίνοντας τα σημαντικά έργα που έχει υλοποιήσει η επιχείρηση, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, με στόχο τη βέλτιστη κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών των πολιτών και την προστασία του πόρου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα απότοκα της αρχικής επίσκεψης του προγράμματος "Υδάτινες σφαίρες" στην Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα στην ανάδειξη -μέσω της διαβούλευσης που είχε γίνει- ως κυριότερων προβλημάτων της περιοχής το πεπαλαιωμένο δίκτυο και την ελλειμματική επικοινωνία μεταξύ ΔΕΥΑΚ και πολιτών. Οπως δήλωσε ο κ. Περιβολάρης, η ΔΕΥΑΚ ενέκυψε πάνω στις αναδειχθείσες προκλήσεις και ανέλαβε αντίστοιχες δράσεις, όπως είναι η αντικατάσταση των σωληνώσεων αμιάντου. Στο θέμα της βελτίωσης της επικοινωνίας της με τους καταναλωτές, αξιοποιώντας και τα σχετικά σεμινάρια που έγιναν στα στελέχη της από το Δίκτυο "Μεσόγειος" SOS, η ΔΕΥΑΚ προχώρησε στη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ, που μεταδόθηκε από τους τοπικούς σταθμούς και παράλληλα υιοθέτησε την πρακτική της προώθησης έντυπου ενημερωτικού υλικού μαζί με το λογαριασμό του νερού, σε όλα τα νοικοκυριά του δήμου.

Η εισήγηση του κ. Περιβολάρη υπήρξε η αφορμή για έναν γόνιμο διάλογο με τους παρευρισκόμενους πολίτες, κυρίως εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν με έμφαση τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του νερού στην Καλαμάτα, τόσο αυτού που προορίζεται για ύδρευση, όσο και του αντίστοιχου αρδευτικού. Πάνω ακριβώς σε αυτή τη θεματική, της διασφάλισης της ποιότητας του νερού στην Καλαμάτα, ακολούθησε ευρεία διαβούλευση με αξιοποίηση της τεχνικής των εργαστηρίων σεναρίων και της ανταλλαγής ρόλων. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων κλήθηκαν να μπουν στη θέση των πολιτών και αντίστροφα οι συμμετέχοντες πολίτες στη θέση εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ και με αντεστραμμένες, πλέον, ιδιότητες να εισφέρουν λύσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον «γκρίζες ζώνες» και αμφιβολίες σε σχέση με την ποιότητα και την καθαρότητα του νερού στην πόλη της Καλαμάτας. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και από τις δύο ομάδες συγκλίνουν στην αναγκαιότητα εντατικοποίησης των ποιοτικών ελέγχων στα νερά και στις πηγές υδροδότησης της πόλης και στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους μέσω του σάιτ της ΔΕΥΑΚ, ενημερωτικού υλικού και άλλων δράσεων διάχυσης.

Τέλος, το διάστημα 1-3  Δεκεμβρίου, το Δίκτυο έκανε εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε πάνω από 1.000 μαθητές του δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. 

 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER