Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 15:54

Απάντηση Νίκα σε άρθρο του Θ. Λαγού

Γράφτηκε από την

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης. Νίκας, απαντά με επιστολή του στο άρθρο του αρχισυντάκτη της “Ε” Θανάση Λαγού, με τίτλο «Φιλελεύθεροι στο Facebook και… σοσιαλιστές στα συμβούλια», που δημοσιεύθηκε στην «Ελευθερία» χθες Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά η απάντηση του κ. Νίκα: 

“Συμφωνώ να ασκούν οι ιδιώτες ορισμένες δραστηριότητες, τις οποίες σήμερα ασκεί το κράτος. Επίσης, επιβάλλεται να τύχουν αξιοποίησης από ιδιώτες όλες οι δημόσιες εκτάσεις που σήμερα είναι αναξιοποίητες ή αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης ή καταπάτησης.

Η Δυτική Παραλία, όμως, είναι μια διαφορετική περίπτωση. Στο χώρο των 47 στρεμμάτων αναπτύσσονται επί δεκαετίες δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα, σε υποδομές κατασκευασμένες από το κράτος ή από το δήμο (2 γήπεδα ποδοσφαίρου, εγκαταστάσεις τένις, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής). Απομένουν 17 στρέμματα μπαζωμένης με τα χαλάσματα των σεισμών του 1986 έκτασης. Ο χώρος προβλέπεται από το ΓΠΣ ως χώρος ψυχαγωγίας και αθλητικών εγκαταστάσεων. Επομένως, είναι αδύνατη η εκχώρηση αυτού του χώρου σε ιδιώτη προς αξιοποίηση. Τονίζω, όμως, ότι το ενυδρείο που ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει να δημιουργηθεί στην έκταση των 17 στρεμμάτων, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, θα είναι μια επένδυση στρατηγικής σημασίας, αναπτυξιακή, η οποία θα ελκύσει επισκέπτες από όλη τη νότια χώρα και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ως προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, επισημαίνω ότι κάκιστα δόθηκε σε αλβανική εταιρεία μεταφορών (το «αλβανική» δεν σημαίνει κάτι), ενώ θα ήταν δυνατόν να ενοικιασθεί στο δήμο με πενταπλάσιο μάλιστα μίσθωμα. Επιπλέον, δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την προστασία των ιστορικών κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου. Μια βόλτα στο χώρο θα πείσει οποιονδήποτε πως, στη σημερινή του κατάσταση, υποβαθμίζει το κέντρο της Καλαμάτας.

Πέρα απ’ αυτό, ο χώρος λειτουργούσε ως πέρασμα για εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά, ενώ σήμερα έχει μετατραπεί σε περίκλειστο οικόπεδο, που τέμνει την περιοχή του κέντρου δίκην εμφράγματος, αποκόπτοντας το χώρο βόρεια της σιδηροδρομικής γραμμής από εκείνον που βρίσκεται νότια.

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί, τουλάχιστον, να του παραχωρηθούν κατά χρήση οι εγκαταστάσεις που δεν έχουν ενοικιασθεί στην αλβανική εταιρεία μεταφορών, ώστε να αξιοποιηθούν για πολιτιστικές δράσεις, στο πλαίσιο μάλιστα του εγχειρήματος να αναδειχθεί η Καλαμάτα σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Θα παραδοθεί αμέσως με την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, κάτι στο οποίο ο δήμος ελπίζει και το επιδιώκει.

Υπενθυμίζω την ανάλογη περίπτωση του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, όπου είχε λήξει το χρησιδάνειο επί μία δεκαετία και ο δήμος κατόρθωσε με αγώνες να υπογράψει νέο, αορίστου χρόνου, για το χώρο του ΟΣΕ στο Πάρκο, με εξαίρεση το κτήριο του παλιού σταθμού, για το οποίο ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα. Αλήθεια, πόσα πληρώνει η αλβανική εταιρεία μεταφορών για τον κεντρικό σταθμό;

Επισημαίνω πως η φιλελεύθερη αντίληψη για τα ζητήματα δεν αποκλείει την προτεραιότητα που πρέπει να έχει το δημόσιο συμφέρον. Και στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις σαφώς υπάρχει τέτοια προτεραιότητα”.