Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015 10:04

Το ΣτΕ ακυρώνει το ΓΠΣ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Ενα έργο θα επιδιώξει να εντάξει ο Δήμος Καλαμάτας στο νέο ΕΣΠΑ: την αστική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης με 10 εκατ. ευρώ.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Π. Νίκας προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συζήτηση για την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου 2015 - 2019.

«Τα χρήματα του προγράμματος πρέπει να τα πάρει η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το έργο είναι συμβατό με τις προϋποθέσεις ένταξης, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ανάδειξη», επεσήμανε ο δήμαρχος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Περιφέρεια και σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή.

Σημείωσε ότι το κρισιμότερο έργο είναι ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, «που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στη Δυτική Παραλία» και επέμεινε για την υλοποίησή του με ΣΔΙΤ μέσω πακέτου Γιουνκέρ.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι «το ΓΠΣ του 2011 φαίνεται ότι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Ο εισηγητής στο Συμβούλιο Επικρατείας εισηγείται την απόρριψή του», ενώ ενημέρωσε πως «ζητήματα υπάρχουν και με το Ασπρόχωμα, με την τράπεζα γης».

Στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα του μνημειακού πλούτου, στα Ακοβίτικα με παράλληλη ανάδειξη του ποταμού Αρι και στην προώθηση των ανασκαφών στα Ελληνικά και την Αρχαία Θουρία, όπου ο Δήμος μπορεί να συμβάλει οικονομικά.

Μίλησε, ακόμα, για το έργο ομβρίων από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα και τη Νέα Είσοδο, την ανάπτυξη ποδηλατόδρομου στην παλιά εθνική οδό μέχρι τον Αγιο Φλώρο, τη δημιουργία δεξαμενών νερού στο Πήδημα και στον Αγιο Ιωάννη Καρβούνη, το έργο ομβρίων από Ευριπίδου μέχρι Ακρίτα και Ηρώων, τους αγωγούς λυμάτων σε Θουρία, Λέικα και Πήδημα.

Για το σιδηρόδρομο δήλωσε απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι «το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι έξω από τις δυνατότητές μας. Είναι έξω από την ιδιωτικοποίηση ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο».

Γ.Σ.