Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 18:10

Η "Ομάδα Δράσης" για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την

Για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και για να μην μονοπωλείται η ενημέρωση σχετικά με τις αιτίες  που οδήγησαν την πόλη μας, για ακόμη μια φορά, σε αδιέξοδο, σας παρουσιάζουμε τα αληθινά στοιχεία και να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
Στον Ταΰγετο και σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρα, πάνω από το ποτάμι Νέδοντα και από τον οποίο εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας που υδρεύεται η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές, δίπλα-δίπλα υπάρχουν δύο τοποθεσίες. Η Παλιά Μαραθόλακκα, χώρος σε ιδιωτική περιοχή 28 στρεμμάτων πάνω στον οποίο υπάρχει από το Νοέμβριο 2003 η γνωστή χωματερή του αίσχους των 300.000 τόνων σύμμεικτων σκουπιδιών που σαπίζουν και των 300.000 τόνων βιοαερίου θαμμένου μπουρλότου. Δίπλα ακριβώς είναι  η Νέα Μαραθόλακκα, ο χώρος των 31 στρεμμάτων δασικής έκτασης που «παραχωρήθηκε» στο Δήμο Καλαμάτας από τον πρώην περ/ρχη Αγγελόπουλο για να εγκατασταθεί ο ένας από τους τέσσερις δεματοποιητές της Μεσσηνίας (ο ένας της Πύλου ήταν έτοιμος για λειτουργία αλλά ο νέος δήμαρχος δεν τον λειτούργησε γιατί κατάλαβε μάλλον τι σημαίνει δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών με παρατημένα δέματα).
Η προσφυγή που έκαναν 25 Καρβελιώτες κάτοικοι το 2009 με το δικηγόρο τους κ. Κατσά, κερδήθηκε με τρεις δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Ο «Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο» τους συμπαραστάθηκε και συνεχίζει να το κάνει με όλους τους νόμιμους τρόπους.
Η Παλιά Μαραθόλακκα, χωματερή 8 χρόνων, έχει κλείσει με οριστικές δικαστικές αποφάσεις και με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.  Αρνούμενοι όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων φέρανε, με προορισμό τη Νέα Μαραθόλακκα και  με τροποποιημένη την αρχική μελέτη περιβ. Επιπτώσεων, αλλά εγκαταστήσανε στη Παλιά Μαραθόλακκα , το ρομπότ  Σούκος. Μετά το Σούκο ήρθε το ρομπότ RAM με νέα τροποποίηση της περιβ. μελέτης. Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου Καλαμάτας στις 29.1.2011 αποφασίστηκε η εγκατάσταση της RAM στη Νέα Μαραθόλακκα για να λειτουργήσει πιλοτικά 3 μήνες. Για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε η μονάδα αυτή δεν εγκαταστάθηκε ποτέ εκεί, παρόλο που κανείς δεν την εμπόδισε. Η Νέα Μαραθόλακκα έχει ένα σωρό προβλήματα και δεν είναι εφικτό να εγκατασταθεί σκουπιδοεργολαβία. Ο κύριος λόγος όμως είναι πως  για να φτιαχτεί χώρος ωφέλιμος στους σκουπιδοεργολάβους πρέπει να γκρεμίσουν το μισό βουνό, και ένα σωρό άλλοι λόγοι που χρειάζεται χώρος για να γραφούν.
Αφού λοιπόν η Δημοτική Αρχή δεν τολμούσε να εγκαταστήσει την RAM στη Νέα Μαραθόλακκα υπήρξε το αδιέξοδο εκείνης της περιόδου. Με μεσολαβητή τον αντιδήμαρχο κ. Αθανασόπουλο, εκπρόσωποι της Ομάδας Δράσης  και κάτοικοι του Κάτω Καρβελίου βρεθήκαμε σε σύσκεψη στις 10.3.2011 στο Δημαρχείο. Παρόντες από την πλευρά του Δήμου ήταν οι κ.κ. Νίκας, Αθανασόπουλος, Καμβυσίδης, Καραγιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε το αδιέξοδο και λίγο πριν το τέλος της,  στην τελευταία επωδό του κ. Νίκα «ρε παιδιά ένα τρίμηνο, ακριβώς ένα τρίμηνο», το μέλος μας Χρήστος Ζερίτης πήρε την πρωτοβουλία και το ρίσκο, χωρίς να έχει συζητηθεί μεταξύ των μελών μας, και έκανε την πρόταση «ένα τρίμηνο ΜΟΝΟ και εγκατάσταση στη Παλιά Μαραθόλακκα και όχι στη Νέα, με την προϋπόθεση να υπογραφεί από τον Δήμαρχο κοινή δήλωση-δέσμευση». Ο κ. Νίκας άκουσε την πρόταση, την σκέφτηκε και αποσύρθηκε στο γραφείο του με τον κ. Καμβυσίδη και τους υπηρεσιακούς. Μετά από μισή ώρα βγήκε και είπε «συμφωνούμε για 3 μήνες. Εμπιστεύομαι το λόγο σας πως δεν θα σταματήσετε την λειτουργία νωρίτερα. Να συντάξετε το κείμενο που θέλετε και φέρτε το να το υπογράψω». Φύγαμε. Την ίδια μέρα συγκαλέσαμε Γενική Συνέλευση των κατοίκων και με πλειοψηφία πέρασε αυτή πρόταση. Το ίδιο βράδυ ο δικηγόρος μας κ. Κατσάς συνέταξε το βασικό κείμενο της «κοινής δήλωσης-δέσμευσης» και την 11.3.2011 Παρασκευή πρωί, το μέλος μας κ. Κουνιάδος τη συμπλήρωσε. Στις 10 π.μ. πήγαμε στο Δημαρχείο και παραδώσαμε την «κοινή δήλωση-δέσμευση» στον Δήμαρχο. Την διάβασε και έβγαλε  το στυλό του να την υπογράψει. «Διάβασέ την με ηρεμία και τα ξαναλέμε κ. Δήμαρχε, του είπαμε, μη βιαστείς γιατί θα είναι η 6η και τελευταία παράταση». Το υπόγραψε αμέσως, κράτησε φωτοτυπία, μας έδωσε το πρωτότυπο και φύγαμε. Κάτω από το Δημαρχείο ήταν ένας άγνωστος ευτραφής κύριος που μόλις μας είδε άρχισε τις ρεβεράντζες και τις ευχαριστίες.
Το τρίμηνο κυλούσε γρήγορα με όλα τα γνωστά επεισόδια. Από την 3.6.2011 ενημερώσαμε δια του τύπου πως το τρίμηνο λήγει, για τα σκουπιδιάρικα στις 19.6.2011 και για την RAM στις 30.6.2011, και ας λάβουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι. Στις 19.6.2011 δημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες η πρόσκληση ενδιαφέροντος  του Δήμου προς ιδιοκτήτες εκτάσεων για την μετεγκατάσταση της RAM.
Ο κάθε λογικός συνδημότης διαβάζοντας τα παραπάνω ας βγάλει τα συμπεράσματά του ή αν θέλει να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς μας ας απευθυνθεί στο Δήμαρχο και στους Αντιδήμαρχους που ήταν παρόντες στη σύσκεψη της 10.3.2011.
Όσον αφορά το «εντέλλεσθε» του Δήμαρχου και τη «γνωμάτευση» των νομικών του Δήμου, με τα οποία στείλανε στις 20.6.2011 τους εργαζόμενους οδηγούς  να παρανομήσουν αδειάζοντας σκουπίδια σε κλειστή νομικά, πολιτικά και ηθικά χωματερή, με κίνδυνο να μηνυθούν και να οδηγηθούν στο αυτόφωρο βάση της  741/2009 απόφασης του Πρωτοδικείου Καλαμάτας που υποχρεώνει τον Δήμο Καλαμάτας «να σταματήσει την εναπόθεση απορριμμάτων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε μορφή στη Παλιά χωματερή Μαραθόλακκα», μήπως «εντέλλουν» και «γνωματεύουν» περί νομιμότητας των αποφάσεών τους και ΚΡΥΒΟΥΝ ΠΩΣ Η RAM ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ; (την οποία δεντροφυτεύσαμε στις 6.2.2011). Ας ρωτήσουν οι έντιμοι δημοσιογράφοι τον λαλίστατο κ. Νίκα. Που βασίζει τους ισχυρισμούς του για νομιμότητα της  παλιάς Μαραθόλακκας; Για ποιον από τους δύο χώρους αποφάσισε το Δ.Σ. ; Πόσες φορές έχει τροποποιηθεί η περ.μελέτη για τη Νέα Μαραθόλακκα; Θυμάται πόσες παρατάσεις έχουν δώσει οι καλοπροαίρετοι κάτοικοι του Καρβελίου;  Τιμάει τις υπογραφές  που βάζει στις συμφωνίες του μαζί μας; Πόσο πράγματι ενδιαφέρθηκε να εκμεταλλευτεί το τρίμηνο που του παραχωρήθηκε και για αυτό παραβήκαμε δικαστικές αποφάσεις, που μας δικαιώνουν,  για 6η φορά; Ας ρωτήσουν επίσης και τον υπερπεριφερειάρχη κ. Αποστολόπουλο αν γνωρίζει ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΠΗΓΑΝ ΣΤΡΑΦΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ. Αν θέλει να δώσει και άλλη να την δώσει και να τους υποχρεώσει να πάνε τη RAM στη Νέα Μαραθόλακκα. Να λάβει υπόψη του όμως ότι το καθεστώς που ισχύει στη περιοχή αυτή τώρα έχει αλλάξει.
Όποιος θέλει και άλλες απαντήσεις γνωρίζει που θα μας βρει  για να τις δώσουμε σαν ενεργοί, έντιμοι και ειλικρινείς πολίτες και ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ. Η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ολόκληρο ψέμα.
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΤΟΥ ΣΟΥΚΟΥ ΤΗΣ RAM ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΜΗ ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΒΟΥΒΟΙ ΣΑΝ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ:
-8 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
-ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ:
1. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, C 502-03, Οδηγία 75/442 Οδηγία, 91/156/ΕΟΚ. 
2. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ 1/6/2004
3. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ 18/12/2008 και 15/2/2010
4. ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ 17/7/2009
5. ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ 16/12/2009
6. ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΑΠΟ 6/7/2010
7. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
8. ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ Γ.Π.Σ. ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ Π1.
-300.000 ΤΟΝΟΥΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ Ο ΤΑΥΓΕΤΟΣ.
-300.000  ΤΟΝΟΥΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟ-ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ.
-19 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
-3.134 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑΣ.
-4 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (ΣΥΝΟΛΙΚΑ 24 ΗΜΕΡΕΣ).
-6 ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
-ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ (ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ) ΔΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΤΑΙΡΙΑ RAM Η ΟΠΟΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΣΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ.
-ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.
-ΨΕΜΑΤΑ-ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ-ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ-ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ
ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ ΑΓΩΝΑ.
-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΥΓΕΤΟ


NEWSLETTER