Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015 20:47

Απαρτία… με το ζόρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Απαρτία… με το ζόρι στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Ολα όσα δεν έγιναν μέσα σε μια χρονιά έγιναν στην προγραμματισμένη για την Τρίτη το απόγευμα διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με απίθανες κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα η προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν υπήρχε απαρτία, μιας και όταν πήραν παρουσίες, απουσίαζαν όλοι οι σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων, όπως και δύο της πλειοψηφίας. Με τους συμβούλους της πλειοψηφίας που σχημάτισαν οριακή απαρτία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 8 το βράδυ, για την έγκριση του προϋπολογισμού, αλλά και μια έκτακτη πριν από αυτήν, καθώς για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχουν ληφθεί δύο αποφάσεις που ήταν προγραμματισμένες να ληφθούν στο συμβούλιο που δεν πραγματοποιήθηκε. Ετσι ο προϋπολογισμός και διάφορα άλλα θέματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Η όλη διαδικασία και αυτά που έγιναν, μόνο αστεία δεν είναι καθώς για τη δημοτική αρχή σίγουρα πρέπει να γίνει μάθημα ότι σημαντικά θέματα δεν μπορεί να τα αφήνει τελευταία στιγμή και να τα περνά με την ψυχή στο στόμα, πριν εκπνεύσουν τα χρονικά περιθώρια και μάλιστα μέσω γιορτών. Οσο για την αντιπολίτευση και κυρίως για τη μείζονα, δεν ξέρουμε αν αποτελεί παραγωγική αντιπολίτευση και πολιτική η επιδίωξη ακύρωσης ενός συμβουλίου τη στιγμή μάλιστα που σύμβουλοι, ενώ  ήταν στο Δημαρχείο δεν μπήκαν στην αίθουσα για να μην σχηματιστεί απαρτία.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6 που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συνεδρίαση δεν υπήρχε απαρτία, καθώς παρόντες ήταν 12 σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης, ενώ απαιτούνταν 14 παρόντες. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος αν και πέρασε από την αίθουσα, δεν κάθισε. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά από το δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους για να κληθούν και άλλοι συνάδελφοι. Εν τω μεταξύ, ενώ είχαν περάσει 50 λεπτά, ο κ. Κουκούμης αποχώρησε και αυτός μιλώντας για εκφυλισμό της διαδικασίας και για συμβούλους που δεν σέβονται τις διαδικασίες και τους ψηφοφόρους τους, ενώ αρκετές φορές νωρίτερα είχε ζητήσει από τον πρόεδρο να πάρει παρουσίες, αν και αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τού ζητούσαν να παραμείνει λίγο ακόμη.

Υστερα από λίγα λεπτά έφτασε ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος που είχε δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα καθώς ήταν σε εκδήλωση του Παιδικού Σταθμού Κυπαρισσίας. Μετά τις 7, μια ώρα δηλαδή μετά την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, πήραν παρουσίες και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει απαρτία, με τον κ. Κανελλόπουλο να υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν είναι δυνατό να μπαίνει συμβούλιο τέτοιες μέρες και αναρωτήθηκε ποιο είναι το έκτακτο του συμβουλίου. 

Αν και το συμβούλιο δεν μπορούσε να συνεδριάσει λόγω μη απαρτίας ο πρόεδρος Γιάννης Καλκαβούρας είπε ότι μπορεί να γίνουν ενημερώσεις από τον δήμαρχο ή όποιον άλλο ήθελε αλλά όχι να παρθούν αποφάσεις. Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας μίλησε για μια πολύ τραγική και αποκαρδιωτική ημέρα για το Δήμο Τριφυλίας. "Οι ανάγκες των πολιτών μάς έχουν τάξει να είμαστε εδώ σε αυτό το χώρο να εργαστούμε" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για παιχνίδια, ιδιοτροπίες και νοοτροπίες της δεκαετίας του '50 και του '60 που επανέρχονται στο χώρο του Δ.Σ. Σημειώνοντας μάλιστα πως είναι αυτοί που γαβγίζουν έτσι απλά για να γαβγίζουν που όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι ωσεί παρόντες. Και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν αργίες και σχόλες για το Δ.Σ., ενώ στη συνέχεια επαίνεσε τη στάση των συμβούλων του και τη συμμετοχή τους. Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Κάπου εκεί ο πρόεδρος ανακοίνωσε και τη λήξη της συνεδρίασης αφού δεν υπήρχε απαρτία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προκειμένου να γίνει η επόμενη συνεδρίαση που ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού, έπρεπε να έχει προηγηθεί η λήψη αποφάσεων για την επικαιροποίηση αποφάσεων του Δ.Σ. που αφορούν τα δημοτικά τέλη και η έγκριση ποσού διαφοράς εσόδων-εξόδων προϋπολογισμού 2016 της Κοινωφελούς Επιχείρησης, γι' αυτό και αυτομάτως ορίστηκε έκτακτη συνεδρίαση για τις 8 μ.μ., την ίδια ακριβώς ώρα που ήταν και η προγραμματισμένη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό και αφού είχε εξασφαλιστεί απαρτία, καθώς είχε προσέλθει από την πλευρά της πλειοψηφίας και ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Πούλος.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 

Πόλεμος ανακοινώσεων ακολούθησε την προχθεσινή αναβολή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, λόγω έλλειψης απαρτίας, καθώς απουσίαζαν οι παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων, που απουσίαζαν και από τη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Συμπολίτες μας, που είχαν μια διαφορετική άποψη από μας  προδόθηκαν από ανίκανους, ανεύθυνους, ιδιοτελείς και ασυνεπείς εκπροσώπους. Η αντιπολίτευση αυτοκαταργήθηκε στο Δήμο Τριφυλίας» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση από το γραφείο του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα. Ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Από τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις απουσίασε η παράταξή μας για να δώσει το μήνυμα στη δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη λειτουργία του δήμου, καθώς επίσης και με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην αναζητεί συνενόχους για τα πεπραγμένα της».

Αναλυτικά από την πλευρά του δημάρχου σημειώνεται: «Η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη συνεδρίαση, που υπάρχει στο θεσμό της δημοκρατίας μας είναι της συζήτησης του προϋπολογισμού, τόσο του κράτους όσο και του δήμου. Προς τούτο ο νομοθέτης έχει προνοήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού να είναι μόνο και αποκλειστικό θέμα, που εισάγεται στην ημερήσια διάταξη σε ειδική και ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από αυτή τη μεγάλη στιγμή του δήμου μας, των πολιτών, της δημοκρατίας και του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε αδικαιολόγητα και αναίτια να απουσιάζει. Μήπως ήταν η αδιαφορία, μήπως η ανικανότητα ή η μικρότητα, μήπως ήταν η ιδιοτέλεια, μήπως ήταν η επιδιωκόμενη εκτροπή, μήπως ήταν η μικρόνοια ο λόγος; 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αδιαφόρησε για το αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος, για το αν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του δήμου μας. Αδιαφόρησε αν θα μπορέσουν να πληρωθούν όσοι παρέχουν υπηρεσίες στο δήμο μας, για το αν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν και να πληρωθούν έργα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Αδιαφόρησε για τα έργα που πρέπει να γίνουν και αποτελούν την αναγκαιότητα των πολιτών μας. 

Προφανώς δεν είχαν το κουράγιο να περάσουν ένα πεζοδρόμιο και να είναι συνεπείς στην εντολή, που τους έδωσε ένα μέρος των πολιτών να τους εκπροσωπήσει.

Συμπολίτες μας, που είχαν μια διαφορετική άποψη από μας  προδόθηκαν από ανίκανους, ανεύθυνους, ιδιοτελείς και ασυνεπείς εκπροσώπους. Η αντιπολίτευση αυτοκαταργήθηκε στο Δήμο Τριφυλίας .

Η δημοτική πλειοψηφία απέδειξε για άλλη μία φορά και με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι παραμένει μόνη, ειλικρινής και μοχθούσα πολιτική δύναμη του τόπου μας, συνεπής στην εντολή των πολιτών  να υπηρετήσει το παρόν και το μέλλον του. 

Καλούμε όλους τους πολίτες του δήμου μας, ανεξάρτητα από τις επιλογές τους, που παραμένουν σεβαστές, να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά μας, για να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική, μία νέα ελπίδα. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται».

Σε ανακοίνωση του κ. Ανδρινόπουλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Η Τριφυλία αλλάζει" αναφέρεται: «Την 22 Δεκ. 2015 είχαν προγραμματισθεί από τη δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας,  να γίνουν δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ των οποίων η μία περιελάμβανε 29 θέματα τρεχούσης φύσεως, πολλά εκ των οποίων σοβαρά και η δεύτερη την ψήφιση του προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης έτους 2016. Από τις παραπάνω δύο συνεδριάσεις η πρώτη δεν πραγματοποιήθηκε διότι δεν υπήρχε η σχετική απαρτία, παρά τις προσπάθειες που έκανε η δημοτική αρχή να συγκεντρώσει τους συμβούλους της πλειοψηφίας και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε με οριακή απαρτία, αφού κλήθηκαν και παρευρέθηκαν τελικά κάποιοι από τους συμβούλους της πλειοψηφίας για να μην αναβληθεί και η δεύτερη. Από τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις απουσίασε η παράταξή μας για να δώσει το μήνυμα στη δημοτική αρχή ότι θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη λειτουργία του δήμου, καθώς επίσης και με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην αναζητεί συνενόχους για τα πεπραγμένα της. Είναι απαράδεκτο μέσα σε ένα απόγευμα να προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις, η μία εκ των οποίων ήταν αυτή του προϋπολογισμού και η άλλη να περιλαμβάνει σοβαρά θέματα, όπως τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος 2015, αναπροσαρμογή τελών, ψήφιση προϋπολογισμού Φορέα Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης, τροποποίηση ΟΤ Ρυμοτομικού Σχεδίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων κ.λπ.

Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει κατά το χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Τριφυλίας, ότι δεν επιθυμεί το διάλογο και τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλές φορές, στηριζόμενη στις ψήφους της πλειοψηφίας, λαμβάνει αποφάσεις και για σοβαρά θέματα ακόμη, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ιδιωτικοποίηση αποκομιδής των απορριμμάτων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, το κλείσιμο των ΧΑΔΑ κ.λπ., με σύντομες διαδικασίες, χωρίς να δικαιολογεί και να τεκμηριώνει τις αποφάσεις της και χωρίς να δίνει το λόγο στην αντιπολίτευση για να μην πληροφορηθούν την πραγματική κατάσταση και τη σκοπιμότητα των ενεργειών της οι πολίτες της Τριφυλίας. 

Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του παρακολουθούν από μακριά τα τεκταινόμενα στο δήμο, ρίχνοντας το βάρος στο επικοινωνιακό παιχνίδι και έχοντας πάντα τη δικαιολογία έτοιμη για ό.τι δεν τους είναι αρεστό, ότι φταίνε οι προηγούμενοι ή φταίει η κυβέρνηση ή φταίει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. 

Η παράταξή μας "Η Τριφυλία αλλάζει" από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας, θα είναι δίπλα στους πολίτες της Τριφυλίας και ανά πάσα στιγμή είτε εντός είτε εκτός της αίθουσας του Δημοτικού  Συμβουλίου θα παρεμβαίνει με προτάσεις, αλλά και ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών της Τριφυλίας και όχι την επαγγελματική μας αποκατάσταση και το πολιτικό μας μέλλον, όπως συμβαίνει με κάποιους άλλους που θεωρούν τσιφλίκι τους την Τριφυλία».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER