Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 08:41

Κινητικότητα για το τρένο στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κινητικότητα για το τρένο στην Πελοπόννησο

Οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης στηρίζουν την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηρόδρομου στην περιοχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο.

Η στήριξη καταγράφηκε σε χθεσινές συναντήσεις των δημάρχων και του περιφερειάρχη με στελέχη του Σωματείου Μηχανοδηγών.

Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι, το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Γενιδούνια. Ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του προαστιακού σιδηρόδρομου στη γραμμή Καλαμάτας - Μεσσήνης, με προοπτική κάλυψης του ΤΕΙ, αλλά και της περιοχής μέχρι Μελιγαλά - Διαβολίτσι. Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι η επαναλειτουργία του τρένου πρέπει να γίνει υπό την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με πληρότητα προσωπικού, με φύλαξη διαβάσεων, με εξασφαλισμένη τη συντήρηση του τροχαίου υλικού. Επεσήμανε πως στο εγχείρημα αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των δήμων και από οικονομικής πλευράς.

Ο δήμαρχος τάχθηκε κατά της ευκαιριακής λειτουργίας του σιδηρόδρομου, καθώς αυτή εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων χωρίς αξιόλογο παραγόμενο αποτέλεσμα. Και δήλωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα στείλει έγγραφο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ζητώντας από την ηγεσία της τη σύγκληση σύσκεψης για την επαναλειτουργία του προαστιακού στην περιοχή μας.

ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ

Τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Μηχανοδηγών συναντήθηκαν και με το Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως ανακοινώθηκε: α)Διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου καταρχήν στη γραμμή Καλαμάτα - Μεσσήνη με δυνατότητα επέκτασης και στην περιοχή του Μελιγαλά. β)Ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας - Καλαμάτας μπορεί να περιορίσει τη χρονική απόσταση σε μόλις 2 ώρες και να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με τις οδικές μεταφορές δίνοντας μια αναπτυξιακή ώθηση στη δυτική Πελοπόννησο. Για αυτό το λόγο είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. γ)Ο εκδρομικός τουρισμός τρένου μπορεί να αναπτυχθεί στην Πελοπόννησο και να καταστήσει βιώσιμη τη γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Νωρίτερα, οι συνδικαλιστές σιδηροδρομικοί είχαν συναντηθεί στη Μεσσήνη με το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, παρουσία του αντιδημάρχου Τάσου Τσερπέ, πρώην σιδηροδρομικού.

Ο δήμαρχος εξήρε την πρωτοβουλία των εκπροσώπων εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υιοθετώντας απόλυτα την αναγκαιότητα για επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Δεσμεύτηκε, δε, πως θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να συνδράμει προς την κατεύθυνση της επίτευξης του κοινού αυτού στόχου.

 

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αργότερα οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μηχανοδηγών βρέθηκαν στην Τρίπολη και συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, παρουσία αντιπεριφερειαρχών.

«Παραμένουμε σταθεροί στην πάγια διεκδίκησή μας για την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, προσφέροντας νέα προοπτική στην εθνική και τοπική μας οικονομία», είπε ο κ. Τατούλης. Ανέφερε ότι «η πρότασή μας και το μοντέλο επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου έρχεται στον αντίποδα του γενικευμένου τέλματος της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης χωρίς επιπρόσθετο κόστος για το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χώρας» και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των πολιτιστικών, τουριστικών και οικονομικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας προσαρμόζοντας ανάλογα τις χρήσεις του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο».

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΩΝ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνιας επεσήμανε ότι μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να λειτουργήσει τον προαστιακό της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Παρατήρησε πως ο προαστιακός είναι μέσο οικονομικής ανάπτυξης και συμφώνησε ότι μπορεί να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια για την επαναλειτουργία του, υπό την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Εκτίμησε ότι είναι απαράδεκτο μεγάλες πόλεις να μην έχουν προαστιακό και είπε πως η Καλαμάτα μπορεί να τα καταφέρει.

Δήλωσε, ακόμα, ότι ο σιδηρόδρομος έχει αδικηθεί στην Ελλάδα κι εξέφρασε τη χαρά του που οι Δημοτικές Αρχές Καλαμάτας και Μεσσήνης που βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τους σιδηροδρομικούς.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελέγχου και Κίνησης Αμαξοστοιχιών Παναγιώτης Κολοκοτρώνης δήλωσε στην "Ε": «Από τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι που έκλεισε το τρένο στην Πελοπόννησο. Πάντα κάνουμε παρεμβάσεις για να ανοίξει η γραμμή. Πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα και να λειτουργήσει το τρένο στο Ναύπλιο, στο Κατάκολο - Ολυμπία και στο Καλαμάτα - Μεσσήνη. Πιέζουμε σε κάθε κατεύθυνση, να μπει το τρένο στις ράγες. Ειδικά στην Πελοπόννησο οι τοπικές κοινωνίες το αγαπούν το τρένο».

Σχόλια  

+1 # ΒΑΣΙΛΗΣ 05-01-2016 19:17
το τρένο χάθηκε οι σιδηροδρομικοί πετάχθηκαν τα ψέματα συνεχίζονται απο αυτούς που δεν ενδιαφέρθηκαν οταν επρεπε
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER