Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 20:13

Ακυρώθηκε η μελέτη του σχεδίου της Βέργας

Γράφτηκε από την

Ακόμα μία εμπλοκή στα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας: Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 6 χρόνια από την κατάθεση των προσφυγών κατοίκων για την πολεοδομική μελέτη της Βέργας, για να εκδοθεί ακυρωτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, το Ε' τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε προσφάτως τη σχετική Υπουργική Απόφαση για την περιοχή της Βέργας, με το αιτιολογικό ότι απαιτείτο Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με γνώστες των πολεοδομικών θεμάτων, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να πάει πίσω την υπόθεση από 6 μήνες έως 1 χρόνο, δεδομένου ότι πλέον χρειάζεται μια σειρά ενεργειών για να προχωρήσει το θέμα. Πιο αναλυτικά, απαιτείται επικαιροποιημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας -η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις εξελίξεις που προέκυψαν από το Δεκέμβριο του 2010, οπότε είχε ληφθεί η προηγούμενη απόφαση-, καθώς και εναρμόνιση της πολεοδομικής μελέτης με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το τελευταίο μάλιστα περιπλέκει τα πράγματα, δεδομένου ότι τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και ομάδες κατοίκων θα επιχειρήσουν την ακύρωση μέρους ή του συνόλου του ΓΠΣ με σκοπό την τροποποίησή του.

Μοναδικό ενδεχόμενο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να έχουν ήδη έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και να περιμένουν τις τυπικές διαδικασίες για να το στείλουν προς υπογραφή, κάτι που όμως δεν φαντάζει ιδιαιτέρως πιθανό.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι αν και δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση ούτε στο δήμο ούτε στο ΥΠΕΚΑ, εντούτοις πρόκειται για κάτι γνωστό, για το οποίο έχουν κινηθεί ήδη διαδικασίες. “Δεν μπορεί να μας έβαλαν να πληρώσουμε προσφάτως μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία θα είναι έτοιμη το πολύ σε 1 μήνα, και τώρα να μας δημιουργήσουν προβλήματα” σημείωσε μιλώντας στην “Ε” ο κ. Ριζάς -  ο οποίος χθες είχε συνεχή επικοινωνία για το θέμα με την Αμαλία Κουδούνη, στέλεχος του ΥΠΕΚΑ, λαμβάνοντας όπως είπε θετικά μηνύματα από εκεί.

 

Δ.Πλ.