Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 19:46

Αποχώρησε η αντιπολίτευση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας 

Γράφτηκε από την

Αποχώρησαν χθες το μεσημέρι οι μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενες για υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του οργάνου.

Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2016 και η εισήγηση δόθηκε λίγη ώρα πριν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις από τις μειοψηφίες.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης διάβασε κατάλογο των έργων, στα οποία αφορά η απόφαση και ο δήμαρχος εξήγησε την επείγουσα ανάγκη λήψης απόφασης, αναφέροντας πως οι υπηρεσίες του δήμου κατακλύζονται από εγκυκλίους, ορισμένες των οποίων κοινοποιήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες προερχόμενες από τα υπουργεία και πρέπει να τις ερμηνεύσουν και να τις εφαρμόσουν, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση εκτέλεσης έργων. Παρατήρησε, ακόμα, πως «εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές, εάν δεν ενημερωθούν οι κωδικοί με την έναρξη της νέας χρονιάς, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι ετοιμάσαμε προϋπολογισμό μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας». Είπε, επίσης, ότι «είναι κατεπείγον το θέμα, πρέπει να διατηρηθεί ο βηματισμός παραγωγής έργων, να πληρωθούν οι εργολάβοι».
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του δημάρχου και αποχώρησαν, δηλώνοντας πως συμφωνούν με τα έργα, αλλά διαμαρτύρονται, διότι τα εισηγητικά έγγραφα του θέματος τους κοινοποιήθηκαν με καθυστέρηση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης δήλωσε ότι «για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή Καλαμάτας, πιστή στις μεθοδεύσεις της, παρεμπόδισε την έγκαιρη ενημέρωση της αντιπολίτευσης επί των θεμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου, δυσχεραίνοντας έτσι το θεσμοθετημένο ρόλο του αποτελεσματικού ελέγχου της δημοτικής αρχής από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οδηγώντας στην αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας». Παρατήρησε πως «κατ’ επανάληψη οι εισηγήσεις των θεμάτων του Δ.Σ. έρχονται εις γνώση της αντιπολίτευσης κυριολεκτικά στο "παρά πέντε", ενώ "τακτικά" θέματα βαφτίζονται ως "έκτακτα" για να μην τύχουν της διεξοδικής ανάλυσης και κριτικής. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. η εισήγηση των θεμάτων του Δ.Σ. δόθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ., ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου σε ερώτησή μας δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των εισηγήσεων». Ακόμα, ανέφερε ότι «παράλληλα περισσότερο από τις μισές φορές το Δ.Σ. έχει συνεδριάσει σε ώρα και ημέρα διαφορετική από την αρχικώς συμφωνηθείσα, δυσκολεύοντας το έργο των δημοτικών συμβούλων.

Για πλήρη απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος. Παρατήρησε ότι «οι 8 τροποποιήσεις συνολικού ποσού 65.000 - 70.000 ευρώ δεν συνιστούν κατεπείγον, κατεπείγουσα συνεδρίαση».