Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 21:44

Κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας

Κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η οποία στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσου Αποστολόπουλου. Ολα όσα κυκλοφορούσαν και γράφονταν στον τοπικό Τύπο τον τελευταίο καιρό, για τον πονοκέφαλο που δημιουργούσε στη δημοτική αρχή η περίπτωση της Βέργας, αποδείχτηκαν αληθή, αφού η συγκεκριμένη περιοχή δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στην προσφυγή.

Αιτία γι' αυτό αποτέλεσε -όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει- ο φόβος μήπως μια τέτοια κίνηση έχει αντίθετα αποτέλεσμα από τα επιθυμητά και κινδυνεύσουν και τα ήδη κεκτημένα. Αλλωστε, σε πηγαδάκια για το θέμα, κυκλοφορεί έντονα ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έστω και την τελευταία στιγμή κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, από αυτούς που ακόμα... καίγονται.

Στελέχη της δημοτικής αρχής υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Βέργα ίσως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στην προσφυγή των κατοίκων, με το ίδιο σκεπτικό - κάτι που όμως απομένει να αποδειχτεί, όταν θα υπάρξει σχετική ενημέρωση για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου δικόγραφου.

Στην προσφυγή του Δήμου Καλαμάτας δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι περιπτώσεις του περιβαλλοντικού πάρκου Νέδοντα και της Δυτικής Παραλίας, οι οποίες όμως, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, θα περιληφθούν σε συμπληρωματικό δικόγραφο.

Κατά τα άλλα, στην 29σέλιδη προσφυγή του δήμου που κατατέθηκε στο Ε' τμήμα του ΣτΕ, ως βασικά επιχειρήματα με σκοπό τη... μερική τροποποίηση του ΓΠΣ χρησιμοποιήθηκαν η έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), η μονομερής τροποποίηση του σχεδίου από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις -κυρίως για τις περιοχές του Ταϋγέτου και του Μπουρνιά και τις εκτός σχεδίου περιοχές- και η ελλιπής αιτιολόγηση των παραπάνω. Αναφορά γίνεται και στις τροποποιήσεις Αποστολόπουλου σχετικά με τις κατασκηνώσεις του Ταϋγέτου και τις περιαστικές περιοχές.

Κατά την παρουσίαση του νομικού μέρους, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στα όσα υποστηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση περί ανάγκης υποβολής παράλληλης αίτησης αναστολής του ΓΠΣ, σημειώνοντας: “Δεν είμαστε ούτε δικηγόροι ούτε δικαστές. Οι νομικοί μάς συμβούλευσαν ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν θα είχε αντίκρισμα από την πλευρά του δήμου, αφού δεν σημειώνεται ανεπανόρθωτη βλάβη”.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφερόμενος στη γενική φιλοσοφία της προσφυγής τόνισε: “Σε ένα ΓΠΣ δεν μπορεί να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά στο δικό μας παρατηρούνται σημαντικές αδικίες, όσον αφορά κυρίως τη Βέργα (σ.σ. η οποία όμως δεν συμπεριλήφθηκε στο δικόγραφο!) και την περιοχή του Νέδοντα”.

Ο κ. Νίκας πάντως δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να αναφερθεί με έντονο ύφος στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης, καταλογίζοντας εμμέσως ευθύνες στους βουλευτές Μεσσηνίας που έλαβαν μέρος στην περιβόητη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, στην οποία δεν κλήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας. Παράλληλα, άφησε ολοκάθαρα να εννοηθεί ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ συνδέεται άμεσα με τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο θέμα το 2009. “Ζητάμε τη μερική τροποποίηση γιατί έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία του ΓΠΣ. Επίσης θα ακολουθήσει και αίτημα μεταρρύθμισης αλλά αυτό θα γίνει στον καταλληλότερο πολιτικά καιρό”, κατέληξε ο κ. Νίκας.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς αναφερόμενος στο τεχνικό μέρος της προσφυγής εμφανίστηκε αισιόδοξος “για την ανάταξη του σχεδίου”, λέγοντας ότι επιδιώκεται η μερική τροποποίηση και όχι η κατάρρευση του ΓΠΣ.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι Βέργας, Μικρής Μαντίνειας Ελαιοχωρίου, Μενινών και Νέδοντα -σύμφωνα με πληροφορίες- κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ με αναφορές τόσο στην έλλειψη ΣΜΠΕ, όσο και στο ειδικό ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, ενώ σε δεύτερη φάση και εφόσον επανεκτιμηθεί η κατάσταση, θα υπάρξει συμπληρωματικό δικόγραφο με συγκεκριμένες αναφορές στις επιμέρους περιοχές.


NEWSLETTER