Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 08:48

Δίκτυο Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου με βολές κατά οικολόγων: Κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της περιοχής

Γράφτηκε από τον
Δίκτυο Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου με βολές κατά οικολόγων: Κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της περιοχής

Στη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου προχώρησαν οι Δήμοι Τριφυλίας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως υπογράφοντας την διακήρυξή του στην κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους, που έγινε το πρωί του Σαββάτου στην Κυπαρισσία με θέμα την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Οπως τονίζεται μεταξύ άλλων, οι δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Στην συνεδρίαση επίσης τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας άνθρωπος και η διαχρονική παρουσία των κατοίκων της. Από εκεί και πέρα βολές εκτοξεύτηκαν από αρκετούς ομιλητές προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και ειδικά τον κ. Τσιρώνη, ενόψει του νέου σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και κατά του Συλλόγου «Αρχέλων». Ακόμη όπως φάνηκε η συνεργασία των δήμων μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα της περιοχής καθώς, όπως τονίστηκε από πολλούς, η περιοχή αυτή έχει πολλά κοινά στοιχεία και ζητήματα, όπως είναι οι οδικοί άξονες.
Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι πρέπει να πάρουν το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής στα χέρια τους, καθώς όπως είπε "κανείς δεν νοιάζεται, αγαπά και προστατεύει την περιοχή καλύτερα από εμάς". Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής σημείωσε πως η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου περιμένει την ανάπτυξή της και εξέφρασε τη βούληση όλων να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής πρέπει να τους ενώσουν.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς επισήμανε ότι ανάπτυξη και ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει από τη στιγμή που ο παράγοντας άνθρωπος είναι απέξω, "ούτε μπορούμε να σχεδιάζουμε χωρίς τους ανθρώπους που είναι στην περιοχή".
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσιος Μπαλούκος τόνισε πως υπερασπίζονται το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή, δηλαδή το παραλιακό μέτωπο. Σημείωσε επίσης ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να έχει καθαρότερη απόφαση, καθώς βασίστηκε σε πληροφορίες που κάποιοι ψεύτικα έδωσαν.
Ο αναπληρωτής δημάρχου Ζαχάρως Χάρης Λαμπρόπουλος επισήμανε πως ό,τι σχεδιάζεται για την περιοχή πρέπει να έχει τεκμηριωμένη άποψη, τονίζοντας παράλληλα ότι οι κοινωνίες εδώ και αιώνες έχουν προστατεύσει το περιβάλλον.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δήμων, σημειώνοντας πως και η Περιφέρεια έχει τις ίδιες αγωνίες με αυτούς και λέγοντας πως περιβάλλον, κοινωνία και οικονομία είναι 3 παράγοντες που κανείς δεν πρέπει να είναι εις βάρος του άλλου, αλλά ο καθένας υπέρ του άλλου.
"Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων και να παίρνονται αποφάσεις που δημιουργούν προβλήματα" τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς.
Ακολούθησε η βασική εισήγηση από τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Τσίγγανο που παρουσίασε το σχέδιο δράσης των δήμων σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί αντικείμενο σχεδιασμών και προτάσεων από θεσμικά όργανα της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δυστυχώς όλες οι σχετικές ενέργειες και απόπειρες σχεδιασμού δρομολογήθηκαν ερήμην των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία έχει αποκλειστεί από τις σχετικές διαδικασίες, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί και την αποτυχία ή το αδιέξοδο των πρωτοβουλιών αυτών. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι τα θεσμικά όργανα τόσο της Ελληνικής Πολιτείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιλέγουν ως προνομιακό συνομιλητή εξωθεσμικούς παράγοντες όπως ΜΚΟ με αμφίβολα κίνητρα, δυσδιάκριτη στόχευση και αδιαφανείς προθέσεις. Αποκορύφωμα αυτής της θεσμικής δυσλειτουργίας ήταν η παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αίολο και αναληθές κατηγορητήριο, προϊόν αναληθών καταγγελιών εκ μέρους ΜΚΟ και η ηττοπαθής και σχεδόν φοβική αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας στην αντίκρουσή του. Με εμφανή πλέον τον κίνδυνο αφενός μεν της καταδίκης της χώρας σε υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αφετέρου δε της επιβολής ακραίων μέτρων και πολιτικών που θα έχουν υπαγορευτεί και επιβληθεί στην περιοχή μας και στις κοινωνίες μας ερήμην τους. Δηλώνουμε την κοινή μας βούληση να αποτρέψουμε κάθε τέτοιο σχεδιασμό απ' όπου και αν προέρχεται. Εχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι πρώτος και κύριος συνομιλητής και συνδιαμορφωτής κάθε πολιτικής που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση σε μια διαδικασία διαρκή, διαφανή, θεσμική και τελικά δημοκρατική. Οι δήμοι μας διαθέτουν την πολιτική βούληση και το θάρρος αλλά και την τεχνική και την επιστημονική υπόσταση προκειμένου να προτείνουν και κυρίως να εφαρμόσουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία και την ανάδειξη των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής μας. Ειδικότερα: Η χωροταξία, οι χρήσεις γης, οι προσβάσεις και κυκλοφοριακές συνδέσεις, οι όροι δόμησης, η προστασία της βιοποικιλότητας κ.λπ. αποτελούν τομείς που οι δήμοι μας έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις και απόψεις, οι οποίες επιβάλλεται να γίνουν σεβαστές σε κάθε απόπειρα σχεδιασμού. Αρνούμαστε και αποκρούουμε προτάσεις και απόψεις περί δημιουργίας εθνικού πάρκου ως επιστημονικά αστήρικτες, κοινωνικά ανάλγητες και αναπτυξιακά καταστροφικές. Το όραμα των δήμων μας για την περιοχή μας και τις κοινωνίες μας συμπυκνώνεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που:
- Εισάγει μέτρα προστασίας της χλωρίδας, της πανίδας και του ιστορικού και πολιτιστικού κεκτημένου με βάση τις προτάσεις που ήδη αναλυτικά έχουν εκπονηθεί από τους δήμους μας
- Προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα χωροταξίας, χρήσεων γης, οικισμών κ.λπ. με τρόπο διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δίχως οριζόντιες απαγορεύσεις και ισοπεδωτικές λογικές που στην τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα θα αποτελούν την χαριστική βολή στο μέλλον της περιοχής.
- Αναδεικνύει την προοπτική της περιοχής στο τρίπτυχο τουρισμός - παροχή υπηρεσιών - αγροτική παραγωγή, ως κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζοντας αλλά και ελέγχοντας τις σχετικές επενδύσεις.
- Διεκδικεί την καθοριστική συμμετοχή των δήμων σε κάθε φορέα διαχείρισης του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της περιοχής.
Η σημερινή κοινή συνεδρίαση και τα συμπεράσματά της δεν αποτελούν το τέλος της κοινής πορείας αλλά την αρχή. Αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το μέλλον της περιοχής μας παραμένουμε ενωμένοι στο παρόν αφήνοντας στο παρελθόν τις αδιαφανείς προθέσεις που επιχειρήθηκε ερήμην μας να επιβληθούν».
Ακολούθησαν στη συνέχεια τοποθετήσεις από εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων των πέντε δήμων. Από το Δήμο Τριφυλίας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση στη σωστή βάση και επιστημονικά. "Η ανάπτυξη δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία του καθενός αλλά με τα χαρακτηριστικά του τόπου" είπε, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και στους τρεις βαθμούς διοίκησης: "Δεν μπορεί να μιλάμε από μόνοι μας και να κάνουμε αντιπολίτευση, πρέπει με συνεργασία να πείσουμε τους δίπλα μας".
Υποκριτικό χαρακτήρισε το ενδιαφέρον των δημάρχων για την περιοχή ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" του Δήμου Τριφυλίας Σαράντος Κουκούμης, τονίζοντας πως νοιάζονται μόνο για συγκεκριμένη επένδυση και να την ξεμπλοκάρουν κάτω από πιέσεις των εφοπλιστών. Μίλησε και για ειλημμένη απόφαση του Δ.Σ.
Τριφυλίας ότι η συγκεκριμένη επένδυση στην περιοχή της Ελαίας δεν συνάδει με την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος επισήμανε ότι την ανάπτυξη την φέρνουν επενδυτές που έχουν τα κεφάλαια: "Τι ανάπτυξη θα φέρει η ΜΚΟ "Αρχέλων" που έπαιρνε λεφτά από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ" αναρωτήθηκε.
"Στην Ελλάδα κινδυνεύουμε από τις ιδεοληψίες και τους οικολογούντες" σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος, υποστηρίζοντας πως η δημιουργία εθνικού πάρκου είναι ίδιο αποικιοκρατών και τόνισε πως πρέπει να φτιαχτεί ισχυρό μαχητικό πλαίσιο.
Ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε πως αν θα χτίσει ο Παππάς ή όχι έχει πάρει διαστάσεις για όλο τον Κυπαρισσιακό. "Αναγάγαμε μια επένδυση σε μέγα ζήτημα, από εκεί ξεκίνησε το κακό και έχουν διχαστεί οι τοπικές κοινωνίες" τόνισε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός τη δημιουργία του δικτύου, "όμως θα έπρεπε και εμείς να είχαμε λάβει μέτρα" είπε, για να συνεχίσει πως δεν αρκεί να βγει ένα ψήφισμα αλλά χρειάζεται τεκμηρίωση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλονεριτών Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος τόνισε ότι επιχειρείται διατάραξη του οικοσυστήματος σε βάρος του ανθρώπου και επισήμανε ότι πλέον η χελώνα καρέτα - καρέτα έχει διαβαθμιστεί σε είδος μειωμένου ενδιαφέροντος από απειλούμενο που ήταν.
Τέλος οι δήμαρχοι υπέγραψαν τη διακήρυξη της δημιουργίας του Δικτύου Δήμων Κυπαρισσιακού Κόλπου στην οποία αναφέρεται: «Με τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου οι κοινωνίες των πολιτών που ζουν επί αιώνες αδιαλείπτως στην περιοχή μας, που εργάζονται, αναπτύσσονται και έχουν διαμορφώσει το χώρο αυτό, το περιβάλλον και όλο το οικοσύστημά του, που έχουν δημιουργήσει και είναι κοινωνοί ενός κοινού πολιτισμού, που η αφετηρία του χάνεται στα χρόνια του Ομήρου, με κοινές παραδόσεις και συνήθειες, με τον ίδιο τρόπο ζωής, που έχουν επί αιώνες μοιραστεί τις ίδιες αγωνίες και διεκδικούν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέλλον και μια νέα προοπτική συστήνουν αυτό τον πολλαπλασιαστή ισχύος για να διεκδικήσουν και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Διεκδικούμε και συνδιαμορφώνουμε τα μεγάλα έργα και τις υποδομές που λείπουν και που μας έχουν καθηλώσει σε μια θέση αναντίστοιχη της αξίας του χώρου μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε την προοπτική ανάπτυξης της γης μας. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και δημιουργούμε την τουριστική ανάπτυξή της, με στόχο όλες τις μορφές του περιβαλλοντικού, φυσιολατρικού, θεραπευτικού, εναλλακτικού, αθλητικού, θρησκευτικού, πολιτισμικού, ενάλιου αλλά και του επώνυμου και κοσμοπολίτικου τουρισμού. Διεκδικούμε και διευκολύνουμε επενδύσεις, που έχουν σαν στόχο να αλλάξουν την μοίρα αυτού του τόπου. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα και δράσεις επικοινωνίας και διασύνδεσης με άλλα Κοινωνικά Δίκτυα και διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους. Χαράζουμε τους πολιτιστικούς δρόμους, αναδεικνύουμε την συμμετοχή μας στην Ιστορία και από κοινού προβάλλουμε την περιοχή μας στην αγορά του τουρισμού. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό και όλοι οι δήμοι του Ιονίου να αποτελέσουν μία Ενωση Συνεργασίας Δημιουργίας και Ανάπτυξης. Συστήνουμε φορέα διαδημοτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτό, ο οποίος θα υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες και τις δομές των δήμων μας. Εκτελεστική Επιτροπή του φορέα θα είναι οι δήμαρχοι και θα προεδρεύει ένας κάθε χρόνο με αντιπρόεδρο τον επόμενο προεδρεύοντα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπούν, αναλογικά όλες τις παρατάξεις των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων. Οι δαπάνες λειτουργίας θα αντιμετωπίζονται από κοινού, όπως θα προσδιορισθούν, από τον προϋπολογισμό του υπό σύσταση φορέα».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER