Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 19:31

Σύσκεψη για τις Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας στον "Ανοιχτό Δήμο"

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη για τις Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας στον "Ανοιχτό Δήμο"

Τα προβλήματα και τις προοπτικές των Δημοτικών Ενοτήτων Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, συζήτησε η δημοτική παράταξη "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες", το βράδυ της Κυριακής, σε εκδήλωση στο Νιαρχέικο Λιοτρίβι Αρφαρών.

Ο επικεφαλής της Μανώλης Μάκαρης έκανε αναλυτικό απολογισμό των δράσεων της δημοτικής ομάδας και παρουσίασε το πλαίσιο μελλοντικών παρεμβάσεων. Παράλληλα, αφού επεσήμανε την υποβάθμιση της περιφέρειας του δήμου, λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης έργων και ανισοκατανομής των πόρων από τη δημοτική αρχή, ανέλυσε τις προοπτικές χρηματοδότησής της μέσω του ΕΣΠΑ με τα νέα χωρικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα "Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων(ΤΑΠΤΟΚ)". Ο Δήμος Καλαμάτας  οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρουσιάζονται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ συμμετέχοντας ενεργά σε αντίστοιχα προγράμματα.

Παρεμβάσεις έκαναν ο επικεφαλής της "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος, η περιφερειακή σύμβουλος Στέλλα Καρλαύτη - Σωφρονά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Κώστας Γεωργακίλας, Στάθης Σταματόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς.

 Η συζήτηση η οποία ακολούθησε και στην οποία πήραν μέρος κάτοικοι των περιοχών, ανέδειξε μια σειρά από θέματα - προβλήματα: α) Την εγκατάλειψη της υπαίθρου όσον αφορά τον ελλιπή φωτισμό, την ανεπαρκή αστυνόμευση, την κακή κατάσταση της αγροτικών οδών και της παλαιάς εθνικής οδού. β) Τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται με την κατασκευή της εθνικής οδού και την μη ολοκλήρωση αναγκαίων συνοδευτικών αντιπλημμυρικών έργων από τον "Μορέα". Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ΓΟΕΒ για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων άρδευσης. γ) Τα συγκεκριμένα τοπικά θέματα όπως η κακή κατάσταση του πάρκου του Αγίου Φλώρου, η απομόνωση του Πηδήματος λόγω της ανεπαρκούς οδικής σύνδεσης με την Καλαμάτα, η ανάγκη προστασίας των πηγών του Πηδήματος, η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων στον άξονα Θουρίας - Ασπροχώματος - Νέας Εισόδου, η παρουσία ανεξέλεγκτων χωματερών στην ύπαιθρο και η χρονίζουσα παρουσία δεματοποιημένων απορριμμάτων πλησίον του γηπέδου της Θουρίας. δ) Η ανάγκη ολοκλήρωσης περιβαλλοντικών και κλινικών μελετών για την εκτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της δράσης των πυρηνελαιουργείων.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι οι εκδηλώσεις του "Ανοιχτού Δήμου" θα συνεχιστούν με επόμενη συνάντηση την Κυριακή 31 του μήνα στο ξενοδοχείο "Rex", στις 6.30 μ.μ., με θέμα "Συζητώντας με τους πολίτες για την Καλαμάτα".


NEWSLETTER