Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 08:57

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο ακαδημαϊκός Ιωάν. Ηλιόπουλος

Γράφτηκε από την
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο ακαδημαϊκός Ιωάν. Ηλιόπουλος

Επίτιμος δημότης του Δήμου Καλαμάτας για το 2016 πρόκειται να ανακηρυχθεί ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Η πρόταση για την ανακήρυξη του κ. Ηλιόπουλου πρόκειται να κατατεθεί και να συζητηθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα λάβει και τη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το δήμο, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου έλαβε διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε υπότροφος του CERN, επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Harvard, ενώ διετέλεσε διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας (CNRS) της Γαλλίας και κατόπιν διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου κατέχει σήμερα θέση επιτίμου διευθυντή.
Οι πλέον πρόσφατες θετικές παρεμβάσεις του που αντανακλούν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, συνίστανται στην εισήγησή του προς τους Επτά Σοφούς και την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών, το οποίο διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου 2015 και εστίασε στον κλάδο της Κοσμολογίας, ώστε το διεξαγόμενο ανά διετία Συμπόσιο να καταλήγει στην Καλαμάτα, με προφανή θετικά αποτελέσματα για την πόλη και την περιοχή μας.
Ο κ. Ηλιόπουλος δραστηριοποιήθηκε και στην προετοιμασία της διαδικασίας, κρίση των επιστημόνων και επιλογή όσων τιμήθηκαν το 2015 με το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών.


NEWSLETTER