Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 07:46

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει έκθεση στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζει έκθεση στη Μεσσήνη

Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από 16 χαρακτικές δημιουργίες, έργα Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών, ξεδιπλώνεται μπρος μας στην έκθεση που θα εγκαινιάσει σήμερα στις 5 το απόγευμα, στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά, στις 6 το απόγευμα, ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης, σε εκδήλωση που θα γίνει στα γραφεία του.

Οπως προαναφέραμε θα προηγηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Κατσουλίδειο, όπου την οργάνωση και επιμέλεια έχει ο ίδιος ο Τάκης Κατσουλίδης. Θα την προλογίσει ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της έκθεσης ήτανε μια έμπνευση του χαράκτη, μια ιδέα που δημιουργήθηκε όταν το 2009 έγινε μια έρευνα στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε ως ο πιο γνωστός άνθρωπος όλων των εποχών. Ο Τάκης Κατσουλίδης χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ανέλυσε τα εκθέματα, λέγοντας ότι περιλαμβάνει 16 έργα χαρακτικής από Ευρωπαίους καλλιτέχνες, άλλα μοντέρνα και άλλα του 16ου και 18ου αιώνα. Η ιδέα, είπε, δημιουργήθηκε όταν το 2009 ο Μέγας Αλέξανδρος αναδείχθηκε σε έρευνα ο γνωστότερος άνθρωπος όλων των εποχών. Αρχικά έγινε μια επικοινωνία με μουσείο της Ρώμης για να εκτεθούν στο Κατσουλίδειο γκραβούρες με θέμα το Μέγα Αλέξανδρο, αλλά το κόστος δανεισμού τους ήτανε απαγορευτικό. Η επόμενη κίνηση ήτανε να σταλούν 30 γράμματα, σε 30 Ελληνες χαράκτες, ζητώντας τους να συμμετέχουν με ένα καινούργιο ή και παλιό τους έργο. Ετσι συγκεντρώθηκαν τα 16 έργα, από το μοντέρνο "Γόρδιο δεσμό", έως τα αντίγραφα χαρακτικού έργου από τη μάχη που έδωσαν τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον βασιλιά Πώρο των Ινδιών: μια παραγγελία του Λουδοβίκου 14ου, που εκτίθεται στο Λούβρο, αλλά και αντίγραφα από τη ζωή του Ελληνα στρατηλάτη.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης από την πλευρά του είπε ότι η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για το Δήμο Μεσσήνης, καθώς υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εγκαινιάσει την έκθεση. Ο κ. Τσώνης είπε ακόμα πως το σημαντικό αυτό γεγονός αφορά πρωτίστως την τέχνη, γιατί πρόκειται για μια σπάνια έκθεση και κάλεσε τον κόσμο να την επισκεφτεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου, αν και δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι μετά το Πάσχα, αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο και κυρίως τα σχολεία του νομού. Οσο διαρκεί η έκθεση, το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινές (εκτός Τρίτης) και Σαββατοκύριακα, από το πρωί στις 10 έως τις 2 το μεσημέρι - αν και οι ώρες θα αναπροσαρμοστούν. Οσοι θέλουν να επισκεφτούν οργανωμένα την έκθεση μπορούν να καλούν στο 27220 24212.

Τα έργα τους εκθέτουν οι καλλιτέχνες: Ρένα Ανούση, Εύη Αθανασίου, Γιάννης Γουρζής, Βασίλης Καζάκος, Τάκης Κατσουλίδης, Τζένη Μαρκάκη, Μαριάννα Ξενάκη, Ελένη Οικονομίδου, Pino Pandolfini, Δήμητρα Πετροπούλου - Δημητράκη, Δήμητρα Σιατερλή, Βίκυ Τσαλαματά, Βασίλης Χάρου και Φλοράνς Χρηστάκη.

Ν.Κ. 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER