Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 16:05

Νέες αντιλήψεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα στη Δυτική Μάνη

Γράφτηκε από την

Είναι καιρός τώρα που δεν έχουμε επικοινωνήσει με το αναγνωστικό κοινό σας και με τους δημότες μας, αλλά δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη σιωπή μας.

Πώς μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος σ’ ένα νέο φαινόμενο που έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του δήμου και της υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματός του; Αξίζει λοιπόν να μάθει κανείς τις αρχές λειτουργίας του, αφού κατά την άποψή μας θα πρέπει να προταθεί για κάποια θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Αρχή 1η. Απαξίωση, καταστροφή και αδιαφορία σε ενταγμένα έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή έως ότου οδηγηθούν στην απένταξή τους.

Αρχή 2η. Αρχές του 2015 τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής με κατάργηση του 80% των έργων που είχε αυτή εντάξει στο Τ.Π. αφήνοντας συνολικά 45 έργα για τις 29 Τοπικές Κοινότητες και στις περισσότερες των οποίων άφησε ένα έργο.

Αρχή 3η. Τέλος του 2015 και αφού δεν μπόρεσε η Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το Τ.Π. της παρά μόνο σ’ ένα ελάχιστο ποσοστό, προχωράει σε νέα τροποποίηση του Τ.Π. με κατάργηση 30 έργων και ένταξη δύο νέων έργων από ένα σε δύο Κοινότητες με τα χρήματα των καταργηθέντων έργων. Το ένα έργο μάλιστα ήταν ενταγμένο από την προηγούμενη Δ.Α. σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς η τύχη του εξαρτήθηκε από την 1η Αρχή λειτουργίας της σημερινής Δ.Α. Είναι δε άξιον λόγου να πει κανείς, μετά τα παραπάνω, ότι υπάρχουν αρκετές Τοπικές Κοινότητες στις οποίες το 2015 δεν έγινε ούτε αξίας ενός ευρώ έργο στην περιοχή τους και αυτό δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι νόμιμο ή όχι.

Αρχή 4η. Εχουμε ψηφισμένο νέο Τ.Π. του 2016 της σημερινής Δ.Α. και ας παρακολουθήσουμε τη συνέχεια. Στον πρώτο μήνα της υλοποίησής του, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου 2016 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται θέμα «τροποποίηση Τ.Π. Δήμου Δυτικής Μάνης έτος 2016» με εισήγηση την κατάργηση 36 έργων και ένταξη κάποιων έργων που κυρίαρχη θέση κατέχει το έργο «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δήμου Δυτικής Μάνης».

Μέσα στα έργα που καταργήθηκαν ήταν «η αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Λεύκτρου Δήμου Δυτικής Μάνης» και «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην εκκλησία Σωτήρος στην Κάτω Χώρα Τ.Κ. Εξωχωρίου».

Το πρώτο έργο, μεγάλης σημασίας για τα δεδομένα ύδρευσης της περιοχής, ήταν ενταγμένο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά είχε την ατυχία να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο τέλος της θητείας της και η δημοπρασία του να γίνει επί δημαρχοντίας της σημερινής Δ.Α., η οποία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη διαδικαστική πορεία του, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να κηρυχθεί έκπτωτος και να αποφασίσει στη συνέχεια την κατάργησή του!!! Το δεύτερο, με έτοιμη μελέτη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και που η κατασκευή σε δημοτικό χώρο του τοίχου αυτού θα προστάτευε και το θαυμάσιο μνημείο της εκκλησίας του Σωτήρος στολίδι για την Τ.Κ. Εξωχωρίου και μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος αφού είναι ανυπολόγιστη η αρχαιολογική μνημειακή αξία του. Τώρα κινδυνεύει το μνημείο αυτό, αφού αν έχουμε αντίξοες καιρικές συνθήκες υπάρχει το ενδεχόμενο να φύγουν τα χώματα και να πάρουν μαζί τους και το μνημείο.

Ποιο το αποτέλεσμα όμως όλων αυτών των ενεργειών της Δ.Α. του Δήμου Δυτικής Μάνης; α) Πολλές από τις Τ.Κ. να στερηθούν παντελώς έργα δύο χρόνια τώρα, παρά το γεγονός ότι δικαιούνταν εκ του νόμου οικονομική μερίδα από την πίτα του δήμου. β) Ενώ θα μπορούσαν να γίνουν τα μικρά έργα στις Τ.Κ. και να ετοιμαστούν μελέτες για έργα που θα είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η Δ.Α. τρώει τις οικονομικές σάρκες της, αλλά και το πιο σοβαρό, με ποιο ηθικό έρεισμα αφαιρείς χρήματα από τις Τ.Κ. που τους ανήκουν; γ) Μπροστά στους σκοπούς της η Δ.Α. αδιαφορεί ακόμα και για την τύχη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!!!

Εμείς δημοσιοποιούμε το θέμα και θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον όλα εκείνα τα έργα που θα υλοποιηθούν με τα χρήματα των καταργηθέντων για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

 

Με εκτίμηση

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας

του Δήμου Δυτικής Μάνης

Δημήτριος Γιαννημάρας